En katı çalışma mevzuatı Türkiye'de

TİSK araştırmasın göre, Türkiye'de İstihdamın Katılığı Endeksi 3,46 ile hem OECD ülkelerini, hem de gelişmekte olan ülkeleri geride bıraktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), OECD ülkeleri ve hızla gelişen ülkelerden oluşan 40 ülke arasında en katı istihdam uygulamalarının Türkiye'de olduğunu bildirdi.

TİSK Araştırma Servisi'nce "Mevzuat, Toplu Müzakere ve Yürürlük: OECD İstihdamın Katılığı Göstergelerinin Güncellenmesi" başlıklı rapor esas alınarak yapılan incelemeye göre, Türkiye'de İstihdamın Katılığı Endeksi 3,46 ile hem OECD ülkelerini, hem de gelişmekte olan ülkeleri geride bıraktı.

En katı istihdam uygulamaları açısından Türkiye'yi Lüksemburg (3,39) ve Meksika (3,23) izlerken, en esnek istihdam uygulamaları ABD (0,85), Kanada (1,02) ve İngiltere (1,09);de görüldü.

Öte yandan, Türkiye'de istihdamın katılığını en fazla artıran uygulamalar, geçici istihdam biçimlerine ilişkin düzenlemelerde ortaya çıkarken, nitekim belirli süreli sözleşme yapma ve yenileme serbestisi ile özel istihdam büroları aracılığıyla geçici istihdam sistemini kapsayan söz konusu göstergede Türkiye 4,88 endeks puanı ile hem OECD ülkeleri hem de yükselen piyasa ekonomileri arasında en katı uygulamalara sahip.

Türkiye, kıdem ve ihbar tazminatından kaynaklanan katılıklarla OECD ülkeleri arasında 3,43 ile birinci, yükselen piyasa ekonomileri arasında ise Rusya'dan (3,67) sonra ikinci sırada bulunuyor.

Hem 4 yıllık hem de 20 yıllık hizmet süresi sonunda ödenen kıdem tazminatında Türkiye 6 puanla (azami sınırlama) en katı uygulamalara sahip ülke olurken, belirli süreli iş sözleşmelerinin yapılması ve yenilenmesindeki katılıklar konusunda Türkiye 4,25 puanla 40 ülke arasında Brezilya'dan sonra 2'inci sırada yer alıyor. OECD ülkeleri arasında ise Türkiye, Yunanistan ile birlikte ilk sırayı paylaşıyor.

Türkiye özel istihdam büroları aracılığıyla geçici istihdam sisteminden yoksun olması nedeniyle bu alanda da 40 ülke içinde Meksika ile birlikte en katı uygulamalara sahip ülke olurken, OECD ülkelerinde 2000-2008 döneminde istihdamın katılığında değişim trendleri incelendiğinde, 12 OECD ülkesinin katı uygulamalarını esnetme yoluna gittikleri, 7 OECD ülkesinde uygulamaların söz konusu dönemde değişmediği görüldü.

Türkiye'de ise zaten katı olan istihdam uygulamalarının daha da katılaştığı görülürken, OECD ülkeleri arasında istihdamın katılığında toplam artış açısından Türkiye 4. sırada yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir