En kuralsız ekonomi Türkiye'de

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Kuralsızlıktan, dünyada ticaret anlamında en büyük ahlak erozyonunu biz yaşıyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, dünyada ilk 20 ülkenin ekonomisine bakıldığında en kuralsız ekonominin Türkiye'de olduğunu savundu.

Muğla'daki ticaret odaları, ticaret ve sanayi odaları ve deniz ticaret odalarınca düzenlenen "2007-2008 Yılı Vergi Ödül Töreni" Turgutreis beldesindeki Yasmin Otel'de yapıldı.

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ticaretin belli kurallara göre yapılması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, dünyada ilk 20 ülkenin ekonomisine bakıldığında en kuralsız ekonominin Türkiye'de olduğunu ileri sürerek, şöyle devam etti:

"Adam istediği şekilde istediği her şeyi açabiliyor. Bugün gidin Londra'nın merkezinde bakkal dükkanı açmak isteseniz açamazsınız. Dünyanın en liberal ülkesi İngiltere değil mi? Adamlar 'şu kadar nüfusa göre şu kadar bakkal dükkanı' diye planlama yapmış. Eğer bunun üzerine çıkarsan sana müsaade vermem diyorlar. Bizde ise parayı veren açıyor. Bir şeyin kuralının olması lazım, bizde kural yok, her şey serbest. Kuralsızlıktan, dünyada ticaret anlamında en büyük ahlak erozyonunu biz yaşıyoruz."

Turist sayısı arttı, gelir azaldı

Geçen yıl tüm dünyada turist sayısında azalma yaşanırken Kuzey Afrika ve Türkiye'de yüzde 3 artış olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye  buna rağmen karlılıkta aşağı doğru gitti. Ama ticaretteki asıl amaç kazanmaktır. Türkiye'de turist başına yapılan harcama 950 dolardan,  750-770 dolar seviyesine inmiş. Bizim bu tabloyu tam tersine çeviriyor olmamız lazım. Turist sayısını artırırken karlılığı da artırmamız lazım. Gün geçtikçe turisti harcatmayacak, tesisin dışına çıkarmayacak her türlü icraatı da yapıyoruz. Bu çok yanlış" diye konuştu.

Türkiye'de ekonominin büyüme hızının 2007 yılından sonra aşağı gitmeye başladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Aslında dünya ekonomisi yukarı doğru gidiyordu. Bizde siyaset birinci öncelik olduğu için aşağı doğru gitmeye başladı. Ekonomiyi unuttuk kardeş kavgasına başladık. Birbirimizi öteki diye görmeye başladık. Kendi içimizde kavgaya başlayınca dünya ekonomisi büyürken bizim ekonomimiz aşağı doğru gidiyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir