En önde olan çabalarımız Irak

Kazakistan'ın ilgilendikleri ülkelerden biri olduğunu kaydeden Özince, ancak en büyüklerden birini teşkil etmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Irak'a çok büyük önem verdiklerini ve birden fazla şube açılacağını söyledi. Kazakistan'ın da ilgilendikleri ülkelerden biri olduğunu kaydeden Özince, ancak en büyüklerden birini teşkil etmediğini söyledi.

Şu anda Rusya ile ilgili operasyonlarının bitmek üzere olduğunu, imzaların atıldığını ve devir bilançosunun çıkarıldığını ifade eden Özince, ondan sonra her iki ülkenin otoritelerinden nihai sonucun alınacağını belirtti.

Bunun yanı sıra Irak'a çok büyük önem verdiklerinin altını çizen Özince, "En önde olan çabalarımız Irak ile ilgili... Bunlar şube açma şeklinde olacak. Birden fazla şube açılacağı için, Türkiye ile ticareti çok yoğun ve Irak'ın da nüfusu çok yüksek olduğu için Irak için çok daha ümitliyim. Kazakistan'ın gerek nüfus, gerek ticari bankacılık aktivitelerinin potansiyeli bakımından en önde olmadığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

KKDF öteden beri var

KKDF oranındaki artışın geriye dönük tüketici kredilerinde de uygulanması konusuyla ilgili olarak da Özince, şunları kaydetti:

"Bu, yıllardır hep böyle uygulanır. Yıllardır kaynak aktarma maliyetlerinden, sürpriz şeklinde mevzuat değişiklikleri yapılmasından şikayet ederken tam bunları anlatmaya çalışıyorduk. Şimdi bazı şeyler daha rahat anlaşılıyor. Yasal düzenlemeler, ancak özel hükümler konularak düzenlenirse böyle durumlar önlenebilir. Yoksa öteden beri KKDF de vergiler de böyle uygulana gelmiştir.

Bu sözlerim, bunu savunuyorum anlamına gelmesin. Bu konu, devletimiz tarafından değerlendirilecek. Ama mevzuat öteden beri maalesef böyle. Biz bankacıların da memnun olduğu bir şey değil bu. Mesela geçenlerde munzam karşılıklara faiz ödenmemesi uygulaması, bizim geriye dönük elimizdeki stok mevduatın maliyetini artıracak, ama müşterilerimize uyguladığımız kredilerin faiz oranının artırmamıza imkan tanımayan bir başka uygulama."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir