Enerji faaliyetleri kamu hizmeti olmalı

TMMOB, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine karşı dava açılmasının anayasal bir hak olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- TMMOB Makina Mühendisleri Odası, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine karşı dava açılmasının anayasal bir hak olduğunu belirterek, "Odamız, kamusal varlıkların ve hizmetlerin özelleştirmesine karşıdır. Elektrik enerjisi faaliyetlerinin kamu hizmeti olduğu gerçeği kabul edilmeli" açıklamasında bulundu.

TMMOB Makina Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, kamusal elektrik üretim ve dağıtım tesislerinin özelleştirilmesine karşı çıkıldı.

Türkiye'nin enerji envanterinin çıkarılması gereğinin vurgulandığı açıklamada, özelleştirme politikalarının reddedilmesi ve kamu eliyle yatırımlar yapılabilmesi zorunluluğu bulunduğu savunuldu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından Özelleştirme İdaresince yapılan işlemlere karşı açılan davaların bazı basın yayın organlarında "tehdit" gibi sözcüklerle "yakışıksız" biçimde değerlendirildiği belirtilen açıklamada, "Söz konusu açıklama ve haberlerle, hukuk devleti ilkesinin bir gereği olan yargı denetimine karşı çıkılarak, birilerinin çıkarları adına demokratik rejimin en önemli unsuruna meydan okunarak Birliğimize, bağlı Odalarımıza ve yüksek yargıya hakaret edilmektedir" denildi.

Açıklamada, elektrik enerjisi faaliyetlerinin kamu hizmeti olduğu gerçeğinin kabul edilmesi gerektiği ve elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine karşı dava açılmasının da anayasal bir hak olduğu ifade edildi.

Özelleştirmeler sonucu fiyatların düşeceği yolundaki açıklamaların "demagoji" olarak nitelendirildiği Makina Mühendisleri Odası açıklamasında, özelleştirmelerin dağıtım bölgelerindeki kamu tekelinin özel tekele devredilmesinin elektrik dağıtımında yabancı sermaye egemenliğine kapı aralayacağı ileri sürüldü.

Anayasa Mahkemesinin birçok kararında, elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı gibi stratejik öneme sahip kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinde, yabancılara yönelik kimi önlemlerin alınması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, söz konusu kamu hizmetlerinin ülke güvenliği ile çok yakından ilgili olduğu da belirtildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir