Enerjisa 700 milyon Euro kredi aldı

Sabancı ve Verbund ortaklığı ile faaliyet gösteren şirket, 4 enerji projesi için 1 milyar euro harcayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - 2008 yılında 1 milyar Euro ile Türkiye özel enerji sektörünün en büyük kredisini alan Enerjisa, ikinci faz yatırımlarının finansmanı için 700 milyon euro kredi sağladı.

Dünya Bankası kuruluşu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC), UniCredit ve WestLB AG ile sağlanan finansman, Enerjisa tarafından Bandırma’da inşa edilecek olan ikinci doğalgaz kombine çevrim santralı, Doğançay ve Yamanlı’da iki hidroelektrik santral ve Mersin’de bir rüzgar enerjisi santralinin yapımında kullanılacak.

Kredi 12 yıl vadeli

Enerjisa’nın Sabancı Center'da düzenlenen imza törenine, Societe Generale, TSKB, BAWAG, Erste Group Bank AG, ING Bank, KfW IPEX Bank, FMO, Raiffeisen Bank International ve Proparco gibi banka ve finans kurumlarından temsilciler katıldı.

İmza töreninde konuşan Enerjisa Grubu Head of Finance yöneticisi Özlenen Aydın, Enerjisa tarafından gerçekleştirilecek 4 enerji projesinde toplam yatırım tutarının 1 milyar Euro olduğunu, yatırımların 700 milyon Euroluk kısmının sağlanan kredi ile finanse edileceğini, kalan 300 milyon Euroluk kısmın ise özkaynaklardan karşılanacağını söyledi.

Aydın, kredi toplam vadesinin 12 yıl olduğunu, 4 yılın inşaat, 8 yıl geri ödeme olarak planlandığını kaydetti. Aydın, kredi faizinin Euribor artı yüzde 2,25 olduğunu bildirdi.

Akenerji için bilgi notunu bekliyoruz

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, bir gazetecinin, "Akkök Grubu enerjiden çıkıyor. Akenerji ile siz de ilgileniyorsunuz. Hangi aşamadasınız?" şeklindeki sorusuna, "Bilgi notunu bekliyoruz. Bu bilgi notunu aldıktan sonra çalışmalarımızı yapacağız. Dolayısı ile bir şey söylemek için henüz erken. Ortaya çıkacak değerlendirmeler ile yolumuza devam etmeye çalışacağız" yanıtını verdi. Hakman, sözünü ettikleri yeni projelerin Akenerji ile ilgili olmadığı bilgisini de verdi.

Bandırma 2'de lisans sorunu yok

Gazetecilerin, "Bandırma 2 için lisans alamadınız. Lisans almadan, finansman almak sıkıntı yaratmaz mı? " sorusu üzerine Hakman, "Bandırma 2 ile o anlamda, lisans almak anlamında bir sıkıntı söz konusu değil. Biz bağlantıyı optimize etmeye çalışıyoruz" karşılığını verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir