Enflasyon sonrası gözler Merkez Bankası’nda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beste Naz Süllü - İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

Mart ayı tüketici fiyatları yüzde 1.19 oranında arttı, yıllık tüketici enflasyonu 0.06 puanlık yükselişle yüzde  7.61 oldu. Söz konusu veri piyasanın yüzde 7.20 beklentilerinin üzerinde geldi. Veriye baktığımızda Mart aylarının sağladığı baz etkisinden dolayı beklenen düşüşün gerçekleşmediğini görüyoruz.

Merkez Bankası Nisan ayı toplantısını da pas geçebilir

Beklentilerin üzerinde açıklanan Tüketici Enflasyonu, piyasada 2015 yıl sonu hedefi olan yüzde 5’in tutturulamayacağı yönünde bir algıya neden oldu. 

Ve gözler bir kez daha TCMB’nin 22 Nisan’da yapacağı toplantıya çevrildi. Piyasada Merkez Bankası’nın enflasyonda düşüş görmediği sürece faiz indirimine yanaşmayacağına yönelik bir beklenti var. Bu durumda Merkez Bankası Nisan ayı toplantısını da pas geçebilir.  Bu noktada enflasyon üzerinde etkili olmaya başlayan “İşlenmemiş gıda ürünlerinde artış” ve “kurun yüksek seviyelerdeki seyrini” de göz ardı etmemek gerek. 

Veri Dış piyasaları nasıl etkiledi?

Dış piyasada Paskalya tatili olması sebebiyle veri ardından USDTRY ve BIST 100 endeksinde etkilerin çok sınırlı kaldığını görüyoruz. Kur 2.60 seviyesinin altında fiyatlanmaya devam ederken, piyasalarda Merkez Bankasının faiz indirimine gitmeyebileceği beklentileri daha ön plana çıkıyor. Bu aşamada geri çekilmelerde 2.5800-2.5830 seviyeleri gerilemelerde ön plana çıkabilir. Endekste ise alımların 82000 seviyesine doğru yorulduğunu ve satışlarla karşılandığını görüyoruz. Zayıf seyir devam ediyor ve 80000 seviyesinin kırılması durumunda ise 78800 seviyesine doğru geri çekilmeler ön plana çıkabilir.

Gıda fiyatları enflasyon üzerindeki baskısını koruyor

Ana harcama gruplarına göre enflasyondaki yükseliş yine büyük ölçüde gıda fiyatlarından kaynaklanıyor. Gıda grubu aylık yüzde 2.42, yıllık olarak ise yüzde 14.12 olurken, gıda enflasyonu Şubat ayındayüzde 13.70 oranında bulunuyor. Mevsimlik ürünler hariç kalemde yıllık yüzde 6.78 oranında artış görülüyoruz. Mart ayı enflasyon verisinin yüksek gelmesinin başlıca nedeni olarak gıda grubunun yüksek enflasyonu yer alıyor. Gıda dışında Lokanta ve Oteller gurubundaki artış yüzde 12.76 ile ikinci sırayı aldı.

Gıda fiyatlarındaki yükseliş sürse bile, temel mallar giyim grubu öncülüğünde düşüşünü sürdürmüştür. Giyim ve ayakkabı grubu yıllık yüzde 12.18 oranında düşüşünü sürdürdü. Bu durumun sağladığı çekirdek enflasyondaki düşüşün oldukça sınırlı kaldığını görsek de, iyileşme devam etmiştir. Çekirdek enflasyonu gösteren “I” endeksi Mart ayında yüzde 7.73’ten yüzde 7.10’a gerilemiştir.

Aylık enflasyon yüzde 1.19 yükselirken, Enerji kalemi dışında yükseliş yüzde 1.13 olmuştur. Enerji kaleminin Mart ayında enflasyona etkisi nötr olmuştur.