Enflasyon temmuzda belirgin düşüş gösterecek

Merkez Bankası, politika faizin uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası baz etkileri nedeniyle temmuz ayında enflasyonda belirgin bir düşüş gözleneceğini bildirdi. PPK, politika faiz oranlarının da bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceğini aktardı.

Merkez Bankası, 15 Temmuz'daki PPK toplantı özetini yayımladı. Gıda fiyatlarındaki düşüşün haziran ayı enflasyonunda belirleyici olduğunu kaydeden TCMB, gıda grubu yıllık enflasyonunun son yılların en düşük seviyesi olan yüzde 5,62'ye gerilediğini anımsattı.

Açıklamada; temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürdüğüne dikkat çekilirken, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüsün ve emtia fiyatlarındaki gevşemenin de katkısıyla, enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu'nda öngörülenden daha olumlu bir görünüm arz ettiği belirtildi.

Değerlendirmede ayrıca; PPK üyelerinin, Temmuz Enflasyon Raporu'nda, orta vadeli hedeflere ulaşmak için gerekli görülen parasal sıkılaştırmanın bir önceki rapor dönemine göre daha geç başlayacağı ve daha sınırlı olacağı bir çerçevenin esas alınması konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

Bu doğrultuda PPK'nın politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceğini teyit ettiği aktarıldı.

PARA POLİTKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ

 

Bu konularda ilginizi çekebilir