EOA'da sona yaklaşıldı

Türkiye ile Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nda (EOA) teknik görüşmeler tamamlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ocak ayındaki Japonya gezisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin talimatıyla gündeme gelen Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın (EOA) teknik görüşmelerinin tamamlandığını bildirdi. 

Zeybekci, düzenlenen "Türk Japon İş Forumu" başlıklı heyetler arası görüşmenin ardından Japonya Sanayi-Ticaret ve Ekonomi Bakanı Toshimitsu Motegi ile gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Konuk Bakan Motegi ile iki toplantıda bir araya gelerek verimli görüşmeler yaptıklarını belirten Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkileri güçlendirecek EOA'nın müzakere kısmına en kısa sürede başlanacağını aktardı. 

Ocak ayındaki Japonya gezisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin talimatlarıyla başlattıkları anlaşmanın teknik görüşmelerini tamamladıklarını bildiren Zeybekci, "Bugün burada müzakereler sürecine de niyet olarak eylül ayında başlamak üzere anlaştık, bunları dile getirdik. Ben bu görüşmelerin ardından Türk-Japon ilişkilerinin üçüncü ülkelere de yansıyarak, üçüncü ülkelerle iş birliğiyle de katlanarak artacağına inanıyorum" diye konuştu. 

Bugün açıklanan sanayi üretim rakamlarını da değerlendiren Zeybekci, şunları kaydetti: 

"Beklentilerimizin biraz altında geldi ama dünya ortalamasına baktığımız zaman son derece başarılı bir sonuç çıkardık. Onu da bilmenizi istiyorum. Ben de tam olarak değerlendiremedim henüz… Gerek Avrupa'da gerekse dünyanın diğer ülkelerindeki endekslere göre başarılı buluyoruz. Yıl ortalamasına baktığımız zaman da Türkiye tarihi zirvede bir başarıyla, sanayi endeksinde bir artışı sağlamış görünüyor. Bu büyümemizi destekleyen, önümüzdeki dönemde de Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerimize doğru Türkiye'nin kararlılıkla ilerlediğini gösteren rakamlardır."  

Konuk Bakan Motegi ise kendisinin Türkiye'yi ziyaret eden ilk Japon ekonomi bakanı olduğunu anımsatarak, bugün gerçekleşen 2 toplantıdan ve sağlanan ilerlemelerden memnuniyet duyduğunu belirtti. Motegi, müzakerelerin bu yıl içinde başlaması için anlaşmaya varıldığını bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir