Erbakan son yolculuğuna uğurlandı

Merkez Efendi Mezarlığı'na kalabalık nedeniyle 2 saat 15 dakikada ulaştırılan Erbakan'ın cenazesi eşinin yanına defnedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, son yolculuğuna uğurlandı. Kortej eşliğinde Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığı'na götürülen cenaze kalabalık nedeniyle 4 km'yi ancak 2 saat 15 dakikada ulaştırıldı.Erbakan'ın tabutu eller üzerinde taşınarak eşinin yanına defnedildi.

Cenazeden kareler

Erbakan'ın toprağa verildiği sırada oğlu Fatih Erbakan, kardeşi Kemalettin Erbakan ve damadı Faruk Baykoç'la birlikte TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da mezarın başında yer aldı.

Mescid-i Aksa'dan alınan toprak kabrine konuldu

Erbakan'ın mezarına Mescid-i Aksa, Mekke, Medine, Semerkand, Buhara, memleketi olan Sinop'un Uzungürgen köyü ve Türkiye'nin değişik illerinden ve Bosna-Hersek'in merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrinden alınan topraklar bırakıldı.

İlk tören

Pazar günü vefat eden Necmettin Erbakan’ın ilk cenaze namazı Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde kılındı. Sabah namazının ardından kılınan cenaze namazına çok sayıda Bakan, bürokrat ve Erbakan’ın ailesi ile sevenleri katıldı. Binlerce kişinin katıldığı cenaze namazında Cami avlusu hınca hınç doldu.

Erbakan'ın cenazesini taşıyan özel uçak, saat 09.10'da Atatürk Havalimanı Kargo Terminali önüne yanaştı.

Cenaze, aynı uçakta gelen yolcular ve Erbakan'ın ailesi tarafından tekbirler eşliğinde cenaze arabasına taşındı. Cenaze daha sonra Fatih Camii'ne götürülmek üzere Atatürk Havalimanı A kapısından çıkartıldı.

Ankara'daki cenaze namazının ardından özel uçakla İstanbul'a getirilen Erbakan'ın cenazesi, törenin yapılacağı Fatih Camisi'ne ulaştırıldı. Erbakan'ın naaşı, yoğun izdiham nedeniyle bir süre cenaze nakil aracında bekletildikten sonra gerekli düzenin sağlanması üzerine araçtan çıkartılarak omuzlara alındı. Eller üzerinde avluya alınan cenaze, daha sonra musalla taşına konuldu. Cenazeyi musalla taşının yanında, Erbakan'ın kızı Elif Erbakan Altınöz bekledi.

Gül ve Erdoğan el verdi

Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için Fatih Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Cenazeye, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve Başbakan Erdoğan da katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve Başbakan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu protokolün de, saf tuttuğu Erbakan'ın cenaze namazı, yoğun izdiham altında eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan tarafından kıldırıldı.

Bu arada Erbakan'ın defnedileceği Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'nda bulunanlar da burada cenaze namazı kıldı. Bazı kişilerin civardaki surların üzerinde namaz kılması dikkati çekti. Namazın ardından, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan birer konuşma yaptı.

Necmettin Erbakan'ın eller üzerinde taşınan naaşına Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Ali Şahin, Başbakan Erdoğan da el verdi. Erbakan'ın cenazesi ellerde taşınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne ait cenaze nakil aracına konuldu. Erbakan'ın cenazesi kortej eşliğinde Fevzipaşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi ve Anıt Mezar'ı takiben Merkez Efendi Mezarlığı'na götürülüyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Erbakan'ın cenaze törenine katılmak üzere İstanbul'a geldi.

Asker de cenazede

Cami avlusunda birçok çelenk yer alırken  içlerinden biri de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne aitti. Ayrıca cami avlusunda bazı subayların da olduğu görüldü. Adım atacak yer kalmayan cami avlusunda  devletin zirvesi, çok sayıda siyasetçi ve 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ile askeri erkan da katılıyor. Kıvrıkoğlu'nun camiye giden sokağa girişi sırasında partililer tarafından ''Milli Görüş'' işareti yapılarak bir süre tekbir getirildi.

Çiller de cenazedeydi

 

Erbakan için Fatih Camii'nde düzenlenen törene eski başbakanlardan Tansu Çiller de katılıyor. Bir dönem koalisyon ortağı da olan Erbakan'ın cenaze törenine başındaki beyaz örtüyle katılan Tansu Çiller, cami avlusunu dolduran kalabalık arasında güçlükle ilerledi.  Çiller, camiye girişi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Çiller, “28 Şubat sürecinde birlikte iktidardaydık. Bugün yakınlarına, ailesine, Saadet Partisinin çok değerli mensuplarına baş sağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun” dedi.

Devletin zirvesi Fatih Cami'inde

Devletin zirvesi Erbakan'ı son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Fatih Cami’ndeki cenazeye şu isimler katıldı: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakanı İrsen Küçük, eski Başbakan Tansu Çiller, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yaşar Topçu, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Abdülkadir Aksu, Bekir Bozdağ, Ahmet İyimaya, Kürşat Tüzmen, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve askeri erkan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Deniz Baykal, Eski Bakanlardan Hüsamettin Özkan, Mehmet Ağar, Yaşar Okuyan,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ali Müfit Gürtuna CHP’li Akif Hamzaçebi, BDP’li Sırrı Sakık, İlhan Kesici, Prof. İlber Ortaylı, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz, İsmail Ağa Cemaati Lideri Mahmut Ustaosmanoğlu ve kamuoyunca ‘Cübbeli Ahmet’ olarak bilinen Ahmet Ünlü.

Bosna'dan 165 kişi geliyor

Cenazeye katılmak için Saraybosna Uluslararası Havalimanı'ndan özel uçakla 165 kişi İstanbul'a gitti.

10 bin polis görevli

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından cenaze töreni bölgesine katılım noktalarında arama tarama işlemleri için 3 bin 500, çevre ve yol güvenliği için de yaklaşık 10 bin polisin görev yapacağı belirtildi.

Ezilme tehlikesi geçirdiler

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve bakanlar Fatih Camii'nde ve cenaze namazının ardından tabutun götürülüşü sırasında izdiham yüzünden zor anlar yaşadı.

Cenaze 2 saatte mezarlığa ulaştı

Töreninin ardından nakil aracına konan Erbakan'ın cenazesi izdiham nedeniyle 4 kilometrelik yolu 2 saat 15 dakikada alabildi. Merkez Efendi mezarlığına TBMM Başkanı Şahin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da geldi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir