Erdoğan, 'Nükleer Zirve' için ABD'ye gitti

Başbakan, gitmeden önce yaptığı konuşmada CHP liderini 'şark kurnazlığı' yapmakla suçladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Washington'da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak ve temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gitti.

Özel uçak "Ana" ile saat 13.45'de İstanbul'dan Dublin aktarmalı olarak ABD'ye giden Başbakan Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer uğurladı.

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile kalabalık bir heyet de ABD'ye gitti.

Başbakan Erdoğan hareketinden önce Devlet Konukevi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Erdoğan, CHP lideri Baykal'ın üzerinde uzlaşma sağlanamayan 3 maddenin anayasa değişiklik paketinden ayrılarak tek başına halkoyuna sunulması yönündeki önerisi ile ilgili olarak, öncelikle, yazılı ve görsel medyayı "hassasiyete" davet ettiğini söyledi. Erdoğan konuşmasında Deniz Baykal'ı 'Cumhurbaşkanını siyasallaştırmaya çalışmakla' suçlarken, 'şark kurnazı' benzetmesi yaptı.

Anayasa değişikliği paketi

Başbakan Erdoğan, anayasa değişikliği konusunda, 367'yi bulmaları halinde zaten paketin yasalaşmış olacağını, oylamada eğer 330-367 arasında bir rakamda kalınırsa da referandum yolunun açılacağını belirterek, "O zaman da bu işin gerçek sahibi olan milletimize gideceğiz. Ben inanıyorum ki milletimiz de aklı selimiyle, her zaman olduğu gibi, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, ilkesinden hareketle kararını verecek" dedi.

Ortadoğu'da nükleer silahlar

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'dan geçen yıl Eylül ayında Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılması için aldığı davete icabet etmek için ABD'ye gideceğini ifade eden Erdoğan, zirvenin, 50'ye yakın devlet ve hükümet başkanının katılımı ile yarın Washington'da başlayacağını ve iki gün süreceğini belirtti.

Bir gazetecinin Washington ziyaretinde yapacağı görüşmelerde İsrail'in nükleer silah konusunun gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki bir sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, "Biz bölgemizde bir nükleer silahlanmayı asla arzu etmiyoruz. Bu hangi ülkede olursa olsun, buna karşı yaklaşımımız, politikamız bellidir. Bu, İsrail'de de olursa bizim için değişmez, İran'da da olursa bizim için değişmez, hangi ülkede olursa olsun bizim için değişmez" dedi.

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yemek sonrası bir görüşmesinin olacağını ve gündemlerinde ikili ilişkilerden uluslararası ilişkilere varıncaya kadar, özellikle bölgeyi ilgilendiren konuları kısa zaman içine sığdırmak istediğini söyledi.

Erdoğan, ABD'de George Mason Üniversitesinde bir konferans vereceğini ve "Piri Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlı'nın Dünyaya Bakışı Hatıra Sergisi"nin açılışını yapacağını da bildirdi.

Partimde barındırmam

Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a Van'da yapılan protestoyla ilgili olarak, "Ne olursa olsun eğer benim partimin herhangi bir mensubu bu olayların içindeyse, çalışmalar yapılıyor, yapılacak, partimde barındırmam. Anında ihraç ederim. Hemen disipline sevk ederim" dedi.

1 Mayıs kutlamaları

Recep Tayyip Erdoğan, işçi sendikalarının bu yıl da 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama talepleri bulunduğunu hatırlatarak "Siz bu konuda bir açılım yapmayı planlıyor musunuz?" diyen gazeteciye de şu karşılığı verdi:

"İstanbul Valisine gerekli yetkiyi verdik. Biz süreci başlattık. 1 Mayıs artık geçmişte olduğu gibi değil, bir emek ve dayanışma günü olarak belirlenmiş bir gün. Ve o gün bir yerde işçilerin yıllardır bekleyip de kendileri için verilmeyen bir hakkı biz kendilerine verdik. Bu 1 Mayısla ilgili de yetkiyi Valimize verdik. Kendisi emniyet teşkilatıyla, yetkililerle, taraflarla bu konuları konuşup bunu bir bayram havasında kutlamalarını biz tavsiye ediyoruz, istiyoruz. Biz yürütme ve yasama olarak yapılması gerekeni yaptık. Şimdi de Valimiz ve Emniyet Teşkilatımız gereğini yapacaktır. Bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir."

Bu konularda ilginizi çekebilir