Erdoğan Bakü'de: İşgal sona ermeden kapılar açılmaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Milli Meclisi'ne seslendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BAKÜ - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ konusundaki hassasiyetinin Türkiye'nin de hassasiyeti olduğunu belirterek, "İşgal ortadan kalkmadıktan sonra kapıların açılması mümkün değil" dedi. 

Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zağulba Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, Aliyev ile iki ülke ilişkilerini en geniş anlamda görüşme fırsatı bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bizim tarihten bu yana birlikteliğimiz tartışılmaz. Buna gölge düşürme gayreti içine girenlere bu buluşmalarımız en güzel cevabı vermiş olacaktır. İkili ilişkilerimizin temelinde, bizim tek millet anlayışımız, iki devlet anlayışımız aynen devam etmektedir. Azerbaycan'ın özellikle Yukarı Karabağ konusundaki hassasiyeti, bizim aynen hassasiyetimizdir. Yukarı Karabağ konusu üzerinde bugüne kadar yapılmış olan bazı spekülasyonları Türkiye olarak, hükümet olarak bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bugüne kadar nasıl kabul edilmediyse, bugün de kabul edilemez, bundan sonra da böyle bir şey asla kabul edilmeyecektir.

Burada sebep-netice ilişkisi söz konusudur. Yukarı Karabağ'ın işgali bir sebeptir, kapıların kapanması bir neticedir. Orası işgal edildiği için Türkiye kapıları kapatmıştır. İşgal ortadan kalkmadıktan sonra kapıların açılması da mümkün değildir. Bunu çok açık net bir çok yerde ifade ettiğim gibi Bakü'de de bugün ifade etmiş oluyorum.

Atılması gereken diğer adım; Minsk sürecinin üçlüsü ABD, Rusya, Fransa 18 yıldır süren bu müzakereleri de süratlendirmesi ve bir an önce neticeye gidilmesidir. Burada da nihai karar değerli kardeşim Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın yapacakları görüşmelerle bir yere varılması konusudur. Ondan sonra bize de görev düşüyorsa, biz de üzerimize düşen görevimizi yaparız."

Aliyev: Şüpheye yer kalmadı

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de "Bir süre önce Türkiye'nin Ermenistan sınırını açacağına ilişkin iddialarla ilgili 'Türkiye'den basit bir yanıt bekliyoruz' demiştiniz. Bu yanıtı aldınız mı?" sorusu üzerine, Başbakan Erdoğan'ın buna en güzel cevabı verdiğini söyledi. Erdoğan'a sözlerinden dolayı teşekkür eden Aliyev, "Hiçbir şüpheye yer kalmadı. Başbakan'ın sözleri buna karşı en iyi cevaptır" dedi.

"Doğalgaz fiyatı petrole bağlı"

Azerbaycan'ın Türkiye'ye verdiği doğalgaza zam yapacağı şeklindeki haberlere ilişkin soruyu da yanıtlayan Aliyev, bu konunun son yaşanan gelişmelerle ilgisi bulunmadığını kaydetti. Aliyev, doğalgaz fiyatlarının dünya petrol fiyatlarındaki artış ya da azalmaya bağlı olduğunu ifade ederek, "İki ülke arasındaki anlaşmalarda da bunun öngörüldüğünü" söyledi.

Erdoğan Azerbaycan Milli Meclisi'ne seslendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ile Türkiye'nin yakınlığını, iki ülkenin kader birliğini kimsenin tartışma konusu yapmasına izin vermeyeceklerini belirterek, "Uluslararası camiada birbirinin hukukunu korumak ülkelerimizin en büyük hedefidir" dedi.

Erdoğan, Azerbaycan Milli Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye ve Azerbaycan halklarının birlikte sevindiğini, birlikte üzüldüğünü ve gerektiğinde birlikte savaştığını belirtti.

Başbakan Erdoğan, ne yazık ki son dönemlerde spekülatif ve yalan haberler üzerinden bu kardeşlik ikliminin gölgelenmeye çalışılmasına şahit olunduğunu belirterek, "adeta bir bardak suda fırtınalar koparıldığını" söyledi. Erdoğan, bunlara neden olan hadisenin ise geçen şubat ayı başında bir internet sitesinin Ermenice bölümünde yayımlanan uydurma bir haber olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi bağlamında yürütülen müzakerelerde de aslında farklı bir durumun bulunmadığını ifade ederek, burada bir sebep ve netice ilişkisinin olduğunu belirtti.

"Yukarı Karabağ sorunu ABD'nin gündemine girdi"

ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Gül ve kendisinin İstanbul'da yaptığı görüşmede, ilk gündem maddesinin Türkiye-ABD ilişkileri değil, Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri ve Yukarı Karabağ sorunu olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu konudaki görüşlerimizi muhataplarımıza kapsamlı olarak aktardık. Sorunların çözümü için destek beklediğimizi onlara da vurguladık. Yukarı Karabağ sorunu ABD'nin yakın dönemdeki dış politika gündemine girmiş oldu. Bu süre zarfında hiçbir zaman Azerbaycan'ın milli menfaatlerine halel getirecek adımlar atmadık, bundan sonra da atmayacağız. Biz bu zamana kadar Azerbaycan halkının çıkarlarını ve iyiliğini hiçbir şekilde gözardı etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. Azerbaycan'ın üzüntüsü bizim üzüntümüz, sevinci bizim sevincimizdir. Azerbaycan topraklarının işgali sona ermeden, bölgede arzu edilen normal ilişkilerin tesisinin mümkün olmadığını tüm bölge ülkeleri biliyor. Yukarı Karabağ bağlamında bir ilerleme sağlanmadan Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması da mümkün değildir. Biz bunu bütün muhataplarımıza söyledik, söylüyoruz. Bu konuyu uluslararası camianın gündemine dahil ettiğimiz için de ayrıca memnunuz."