Erdoğan hükümet programını açıkladı

Meclis Genel Kurulu'nda ekonomi projelerini de açıklayan Erdoğan 1 milyon işsize önce meslek sonra iş edindireceklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'nda 61'nci hükümetin programını okudu. Ekonomi programını da okuyan Erdoğan"Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi'yle her yıl 200 bin kişi olmak üzere toplam 1 milyon işsizimizi eğitimden geçirecek ve işe yerleştireceğiz" dedi.

>>Yemin krizi için 'inşallah' yanıtı

Birleşimi yöneten Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa'ya göre milletvekillerinin and içme zorunluluğunu hatırlatarak, and içmek isteyen milletvekili olup olmadığını sordu.

Çiçek, daha sonra da Hükümet programının okunacağını belirterek Başbakan Erdoğan'a söz verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'nda 61'nci hükümetin programını okurken, yeni dönemde milletin TBMM'den en önemli beklentisinin yeni bir anayasa yapılması olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan "Hükümet ve AK Parti grubu olarak tam bir kararlılık içindeyiz. AK Parti olarak yeni anayasanın mümkün olan en geniş katılımla hazırlanmasını, tüm toplumsal kesimlerin taleplerini yansıtan tam bir toplum sözleşmesi olmasını arzuluyoruz. Milletimiz ve Meclisimiz bunu yapacak olgunluğa ve birikime sahiptir" dedi.

Başbakan Erdoğan, yeni anayasanın nasıl olacağına milletin karar vereceğini belirterek, "Yeni anayasanın sadece anayasa uzmanları tarafından değil toplumun tüm fertleri tarafından anlaşılabilir kısa, öz, açık ve tutarlı olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

AB ile ilişkiler olması gereken noktaya taşınacak

Hükümetleri döneminde AB'ye katılım sürecini kararlılıkla yürüttüklerini, bazı AB üyesi ülkelerin objektif kriterlerden uzak siyasi yaklaşımlarının süreci olumsuz etkilese de AB standartlarına uyum konusundaki çalışmalarına samimi olarak devam ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde de sürdüreceğimiz reformlar, ekonomik gelişme ve aktif dış politika, AB ile Türkiye ilişkilerini olması gereken noktaya taşıyacaktır. Zaman ülkemizin lehine işleyecektir" dedi.

Yeni anayasaya millet karar verecek

Başbakan Erdoğan yeni anayasanın nasıl olacağına milletin karar vereceğini, yeni anayasanın dışlayıcı değil kapsayıcı, ötekileştirici değil kucaklayıcı, ayrıştırıcı değil bütünleştirici baskıcı değil özgürleştirici bir anayasa olması gerektiğine inandıklarını vurguladı. Yeni anayasanın sadece anayasa uzmanları tarafından değil toplumun tüm fertleri tarafından anlaşılabilir kısa, öz, açık ve tutarlı olması gerektiğine inandıklarını belirten Başbakan Erdoğan, yeni anayasa hazırlanırken Türkiye'nin taraf olduğu uluslar arası insan hakları belgelerinin de esas alınması gerektiği düşüncesinde olduklarını söyledi.

Kardeşliğimizi daha da pekiştireceğiz

Erdoğan, çoğulcu ve özgürlükçü demokrasiyi daha köklü bir şekilde yerleştirmek ve kardeşliği yüceltmek için Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin takipçisi olmaya devam edeceklerini bildirdi. Başbakan Erdoğan, "Kürt meselesinin çözümü için önceki dönemlerimizde ileri adımlar attık. Kardeşliğimizi daha da pekiştirecek reformlara kararlı bir şekilde devam edeceğiz" dedi.

Yargı reformu

Başbakan Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde güven veren bir adalet sistemine ulaşmak temel hedefimiz olacaktır. Bu süreçte hazırlamış olduğumuz yargı reformu stratejisini bütün boyutlarıyla hayata geçireceğiz. Gecikmiş adalet adalet değildir anlayışıyla yargı süreçlerini daha da hızlandıracağız" dedi.

Hakim-savcı ve personel sayısında önemli artış gerçekleştirdiklerini, her yüz bin kişiye düşen hakim sayısının 10 olduğunu kaydeden Başbakan, önümüzdeki dönemde bu rakamı AB ortalaması olan 20 seviyelerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Başbakan yargılama usullerinin basitleştirileceğini, hukuki süreçler konusunda vatandaşların bilgilendirileceğini de belirterek, "Maddi durumu zayıf olan vatandaşlarımızın hukuk davalarında adli yardım almalarını kolaylaştıracak, koruyucu hukuk uygulamalarını geliştirecek, avukatlık hizmetlerini etkinleştireceğiz. Mağdur hakları güçlendirilecek, icra ve iflas sistemi modernize edilecektir" diye konuştu.

Çetelerle mücadele sürecek

Başbakan Erdoğan, AK Parti iktidarı olarak ortaya koydukları güvenlik politikalarıyla yerleşik güvenlik anlayışında köklü bir paradigma değişikliği gerçekleştirdiklerini kaydetti. "Özgürlük için güvenlik" yaklaşımını temel politika olarak benimseyerek uygulamaya koyduklarını ifade eden Erdoğan, önleyici kolluk hizmetlerine büyük önem ve öncelik verildiğini, toplum destekli polislik uygulamasıyla polise duyulan güvenin artırıldığını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

"AK Parti iktidarı, güvenlik alanında organize suç örgütleriyle, çetelerle illegal yapılarla etkin bir mücadele yürütmüştür. Ülkemizde geçmişte görülen mafya ve çete örgütlenmeleri önemli ölçüde çökertilmiştir. Çağımızın suç üretme mekanizmaları olan suç işlemeyi organize eden bu yapılar üzerine kararlılıkla gidilmiştir. Suç oranlarının düşmesinde organize suç örgütlerinin çökertilmesinin büyük payı vardır."

Köy Kanunu yenilenecek

Başbakan, 61'nci hükümet döneminde Büyükşehir Belediyeleri konusunda köklü değişikliklerin yapılacağını, nüfusu 750 binden fazla olan illerde büyükşehir belediyesi kurulacağını bildirdi. Erdoğan hazırlıklarını büyük oranda tamamladıkları Köy Kanunu'nun yine bu dönemde yenileceğini ifade etti.

Elektronik vatandaşlık kartı

Erdoğan tüm vatandaşlara Elektronik Vatandaşlık Kartı dağıtımı yapacaklarını belirterek, "Elektronik Vatandaşlık Kartı kamu hizmetlerinin sunumunda kimlik doğrulama işlemleri için kullanılacak, vatandaşlarımız kamu hizmetlerine 7 gün 24 saat evlerinden ve işyerlerinden ulaşabilecektir. Bu uygulama ile aynı zamanda kamu hizmetlerinde ve harcamalarında kimlik sahteciliğinden kaynaklanan usulsüzlüklerin de önüne geçeceğiz. Kamuda kağıtsız ofis dönemini başlatacak ve yazışmaların elektronik ortamda gerçekleştirilmesini yaygınlaştıracağız" diye konuştu.

Ekonomi projelerini açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Hükümet programında ekonomiye ilişkin elde edilen verileri ve önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi planlanan projeleri de açıkladı. Erdoğan, ekonomide uygulanan politikalar sayesinde Türkiye ile AB arasında refah farkının azaldığını kaydederken, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi ve her işsize meslek danışmanı projelerini açıkladı.

Vergi Kanunu tamamlanacak

Erdoğan, "Kayıt dışılıkla mücadeleye kararlılıkla devam edilecektir. Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi ve anlaşılır kılınmasına yönelik çalışmalar hız kesmeden devam edecek. Bu kapsamda Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu başta olmak üzere temel vergi kanunlarının gözden geçirilmesi çalışmaları önümüzdeki dönemde tamamlanacak" dedi.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi

Erdoğan hükümetin ekonomi alanında önümüzdeki 4 yıllık hedeflerini şu şekilde sıraladı:

"Tek haneli rakamlara inmiş olan enflasyon ve faiz oranlarını kalıcı hale getireceğiz. Enflasyon hedeflemezi temel para politikası rejimi olmaya devam edecek. Hükümetimiz ve Merkez Bankası tarafında enflasyon hedefleri üç yıllık vadede belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacak. Dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasını sürdüreceğiz.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Bu faaliyetlerimizle, İstanbul’un 2023 yılında dünyadaki en önemli 10 finans merkezi içinde yer almasını hedeflemekteyiz."

İhracat odaklı üretim

Önümüzdeki dönemde ihracat odaklı üretim stratejisinin belirleneceğini belirten Erdoğan başta makine ve otomotiv olmak üzere, demir-çelik, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon, elektrik ve elektronik ile kimyevi maddeler ihracat sektörünün lokomotifi olmaya devam ederken, yeni rafineri inşası, elektrikli otomobil imalatı, ileri teknoloji içeren hava taşıtı motorları ve parçalarının üretimi konularında da teşvik sistemi güçlendirilerek yurt içi üretim kapasitesinin arttırılacağını sözlerine ekledi.

Erdoğan 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu da anımsatarak 2015 yılı itibariyle ihracat düzeyinin 200 milyar dolar mertebelerine çıkmasını hedeflediklerini söyledi. Başbakan Erdoğan yeni kurulan Ekonomi Bakanlığı ile de sektörlerin uluslararası rekabet gücünün ve Türkiye’nin dünya ölçeğinde Pazar payının artırılması, dış ticaret dengesi ve cari dengenin makul seviyelerde tutulması amacıyla etkin şekilde dış ticaret politikaları uygulanacağına vurgu yaptı.

1 milyon işsize önce meslek sonra iş edindireceğiz

İstihdam konusunda da  Erdoğan  şunları kaydetti:

"Hükümet olarak ülkemizde işsizlik sorununun aynı zamanda bir mesleksizlik sorunu olduğundan hareketle işsizlerimize beceri kazandırmak amacıyla Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’ni başlattık. Kamu-özel sektör ve üniversite işbirliği ile beş yıl devam edecek olan bu proje ile her yıl 200 bin kişi olmak üzere toplam 1 milyon işsizimizi eğitimden geçirecek ve işe yerleştireceğiz.

İşsizliği kalıcı bir şekilde çözmeyi amaçlayan, 22 adet somut hedef ile 102 politika ve tedbirden oluşan Ulusal İstihdam Stratejisi’ni kararlılıkla uygulayacağız. Stratejiyi dört politika ekseni üzerine inşa ettik. Bu eksenleri, eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi; işgücü piyasasının esnekleştirilmesi, kadınlar, gençler ve dezavantajlı grupların istihdamının arttırılması ve istihdam sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesi olarak belirledik. Ayrıca istihdam mesleki eğitim ilişkisinin güçlendirilmesi eylem planını hazırladık ve uygulamaya başladık.

İşgücü piyasamızın ihtiyaç duyduğu ulusal meslek standartlarının tamamını 2012 yılı sonuna kadar hazırlayacağız. Önümüzdeki dönemde, İŞKUR’a kayıtlı her işsizin bir 'iş ve meslek danışmanı' olacak ve işsizlerimize birebir hizmet verilecek. Mesleksiz tüm iş arayanlara mesleğe yönlendirme ve iş bulma hizmeti sunulacak. Ayrıca danışmanlar kişilerin mesleki ve kişisel özelliklerini dikkate alarak iş ortamına daha iyi uyum sağlamaları için yardımcı olacaklar. Bu amaçla İŞKUR 2011 yılında 2.000, 2012 yılında 2.000 olmak üzere toplam 4.000 sözleşmeli 'İş ve Meslek Danışmanı' istihdam edecek."

Bu konularda ilginizi çekebilir