Erdoğan: Yargı reformunu halk da istiyor

Başbakan Erdoğan "referandumdan yargı reformu konusunda beklentilere cevap verecek bir neticenin çıkacağına inanıyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yargı reformu konusunda zaten ülke genelinde siyasi partiler değil bunun dışında tüm sivil toplum örgütleri de böyle beklentinin içerisinde, halkımız böyle bir beklentinin içerisinde" dedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'deki ikinci hükümetlerarası Türkiye-İspanya zirvesi çerçevesinde bir araya gelen Başbakan Erdoğan ile ev sahibi İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Yargı reformuyla alakalı olarak, bu konuda tabii biz bir konsensüs oluşsun, iktidar, muhalefet parlamento içindeki tüm siyasi partiler, bu tür anayasa değişikliğini hangi maddelerde nasıl olacak bunu birlikte yapmanın arzusu içindeyiz. Tabii şu anda Anamuhalefet ve ikinci bir muhalefet partisinin bu konuya bir desteğinin olmadığını biliyoruz. Bizler, iktidar partisi olarak çalışmamızı şu anda sürdürüyoruz" dedi.

Diğer partilerin katkı vermemesi halinde konuyu parlamentoya götüreceklerini belirten Erdoğan, "Parlamentoya götürdükten sonra da eğer parlamentodan referandum için yeterli sayıyı almamız halinde bunu halka götüreceğiz. Ve inanıyorum ki halkımız şu anda yargı reformu konusunda zaten ülke genelinde siyasi partiler değil, bunun dışında tüm sivil toplum örgütleri de böyle beklentinin içerisinde, halkımız böyle bir beklentinin içerisinde. Referandumdan da bu konuda beklentilere cevap verecek bir neticenin çıkacağına inanıyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, ''HSYK'nın son adımlarıyla ilgili AP raportörünün bir tepkisi var tarafsızlığa çağrı yapıyor. Bu konudaki yorumunuz nedir?''  sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Ben de özellikle AP'den böyle bir tespitin yapılmış olmasını, böyle bir açıklamanın yapılmasını manidar buluyorum. Zaten olması gereken budur. Yargı sadece bağımsız değil, tarafsızlığını da korumalıdır. Yani hem bağımsız olmalı, hem tarafsız olmalı. Bağımsızlığına, tarafsızlığına gölge düşürecek herhangi bir adım atılmamalıdır. Hangi kurum olursa olsun. Hiçbir kurum tarafından o bağımsızlığa, o tarafsızlığa gölge düşürecek bir yaklaşım asla olmamalıdır. Yani onlar da bu noktada rahat hareket etmelidir diye düşünüyorum. Ama bağımsız oldukları kadar da tarafsız olmalıdırlar. Bunu da özellikle altını çizerek söylemek durumundayım"

''Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması konusundaki haberlerin'' hatırlatılması üzerine Erdoğan, bu konuda gerek Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, gerekse Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun gerekli çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Bu konudaki çalışmalar neticelendiğinde bizler açıklamamızı yapacağız'' dedi.

"AB sürecinde İspanya bizi yalnız bırakmadı"

Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile düzenlediği ortak bir basın toplantısında da "AB süreci içinde İspanya bizi hiç yalnız bırakmadı. Bizim şu anda yaşadığımız sıkıntıyı İspanya'da yaşadı. Bizi en iyi anlayan ülkelerden bir tanesi de İspanya. Bu desteğini bizden hiçbir zaman esirgemezken, dönem başkanlığında da bu fasıllarla ilgili müzakerelerde Türkiye'nin kararlılığı devam ettiği gibi devam edeceği gibi İspanya bize gereken desteği verecektir" dedi.

Erdoğan, "Terör belasına karşı şu ana kadar bir dayanışmamız var. Bu tecrübelerin karşılıklı olarak bir alımı. Gerek benim İçişleri bakanım gerekse aynı İspanya'nın, uzun zamandır bir birlikteliği beraber yaşıyoruz. Ve bu mücadeleyi beraber vermek suretiyle de terör belasından kurtulmamız lazım. Çünkü dünyada teröre karşı ortak bir mücadele platformu gerekiyor" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan vize konusunu da ele aldıklarını belirterek, "Vize bizim için çok çok önemli, İstiyorum ki burada 70 tane iş adamı olmasın, yüzlerce Türk iş adamı olsun. Vize noktasında bunu iyi değerlendirmek suretiyle gerek iş adamlarımızın giriş çıkışlarında noktasında aynen İtalya ile yaptığımız gibi İspanya'ya bir vize anlaşmasını inşallah yapıyoruz. Bunu değerli dostumla konuştuk görüştük. Akademisyenlerin, sanatçıların giriş çıkışları çok önemli. Bir de Erasmus kapsamında öğrenciler zaman zaman vize konusunda sıkıntı yaşayınca sınav süresini kaybediyorlar, bu da onlar için sıkıntı oluyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir