Erdoğan'dan çatı aday yorumu

Muhalefetin Köşk için İhsanoğlu'nu çatı adayı göstermesine ilişkin görüşü sorulan Erdoğan, ''Bu konuda en güzel açıklamayı milletim yapacaktır. Onlar kendilerine göre temeli olmayan çatı kurdular. Bu çatıları hayırlı olsun'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) 10. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere Avusturya'ya gitti. Viyana'ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminden, AYM'nin Balyoz kararı, Irak'ta rehin alınan Türk vatandaşlarına kadar tüm gündem maddelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin "Muhalefetin çatı adayın ismi sizin için şaşırtıcı oldu mu?" sorusuna, "Temeli olmayan bir çatı kurdular, hayırlı olsun" demekle yetindi. Erdoğan, AYM'nin Balyoz kararınına ilişkin ise, "Balyoz'da yeniden yargılama söz konusu. Temmenni ederim adalet yerini bulur" açıklamasında bulundu.

Erdoğan, yaklaşan Köşk seçimlerine ilişkin, "Kendi içindeki tüm mekanizmalarını çalıştırmak suretiyle, milletvekilleri, parti kurucularıyla gerekli istişareyi yapmış vaziyetteyiz, yazılı beyanlarını almış vaziyetteyiz. Bu beyanlar ile talep nedir beklenen nedir belirlemiş vaziyetteyiz. Meclis Başkanı'nın da düşüncelerini aldım. Dün de TOBB daveti ile geniş kapsamlı bir organizasyonla da bu değerlendirmeyi geniş çaplı gerçekleştirmiş olduk. Ay sonu itibariyle nihai kararımızı paylaşacağız.Muhalefetin adayı ile ilgili söylenecek bir sözün yok. Cevabı halk verecek. Temeli olmayan bir çatı kurdular, hayırlı olsun" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, muhalefetin içindeki cumhurbaşkanlığı adaylarına ilişkin ayrışmalarının sorulması üzerine de, "O onların sorunu. CHP'nin, MHP'nin içiçnde şu olmuş bu olmuş bizi ilgilendirmiyor" yanıtını verdi.

"Balyoz'da yeniden yargılama söz konusu"

AYM'nin Balyoz kararını değerlendiren Erdoğan, "Bireysel başvuru kararını veren biziz. Ben aylar öncesinde yeniden yargılanma ile ilgili birşeyler söyledim hafife aldılar. Şimdi görüyoruz. Balyoz'da yeniden yargılama söz konusu. Temmenni ederim adalet yerini bulur" dedi.

"15 Türk işçinin kaçırıldığı bilgisi kesin bir olay değil"

15 Türk işçinin daha kaçırıldığı iddiasına ilişkin ise, "15 ile ilgili olay kesin bir olay değil.  Böyle bir şey arkadaşlar söz konusu değil dediler. Biz tabi çok yakın markajda bu işi takip ediyoruz. Dün bir heyetim Kuzey Irak’taydı. Temaslarını yapıp geç saatte döndüler. Farklı kanallarla çok farklı bir süreci işletiyoruz. Fevri adımlarla atacağımızı bir adım oradaki vatandaşlarımızın geleceği akıbeti için daha farklı sıkıntılar doğurabilir. Bizim için en önemlisi bu 80 vatandaşımızı sağ salim ülkemize dönmelerini sağlamaktır. Basra Başkonsolosluğumuzu boşaltmış durumdayız. Irak’taki tabloya göre nerede bir tehdit hassasiyet gösteriyorsa vatandaşlarımızın tahliyesine yönelik adımları atıyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

Amerika yaptığı açıklamalarıyla bu tür saldırıya sıcak bakmıyor. Çünkü burada IŞİD unsurlarının halkla iç içe olmuş olması sivil vatandaşların böyle bir harekatta ciddi manada ölümüne yol açabilir. Şimdi böyle hassas yanı var. Tabii burada özellikle Irak Ordusu'nun mevzilerini terk etmek suretiyle kaçması, oraları tamamıyla onlara bırakması çok manidardır. Olay artık IŞİD unsurlarıyla Irak arasında bir mücadele veya iç savaş olmaktan çıkmış adeta mezheplerarası iç savaşa dönüşmüştür. Biliyorsunuz Sünni ve Şia savaşı konumundadır. Biz bunu asla ve kata tasvip etmiyoruz. Bizim değer yargılarımızda mezhebi taassubun olması mümkün değildir.''