Erdoğan'dan teröre destek verenlere sert uyarı

Terörle mücadelenin insani değerlere inanan herkesin sorumluluğu olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, teröre destek veren ülkeleri de uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Terör saldırılarının tek sorumlusu terör örgütü değildir! O tetiği çeken ve çektiren kanlı maşalar kadar, terör örgütüne destek sağlayanlar, örgütün sırtını sıvazlayanlar, örgüte maddi, manevi destek sağlayanlar da en az terör örgütü kadar sorumludurlar" dedi.

Erdoğan, Almanya'ya göçün 50. yılı nedeniyle Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın Tempodrom'da gerçekleştirdiği, "Göç Sempozyumu"nun gala yemeğine katıldı.

Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, başbakan yardımcıları Ali Babacan ve Bekir Bozdağ, AB Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in de katıldığı yemekte yaptığı konuşmada, şöyle konuştu:

"Terör saldırılarının tek sorumlusu terör örgütü değildir! O tetiği çeken ve çektiren kanlı maşalar kadar, terör örgütüne destek sağlayanlar, örgütün sırtını sıvazlayanlar, örgüte maddi, manevi destek sağlayanlar da en az terör örgütü kadar sorumludurlar.

Terörle mücadele bir ülkenin veya bir milletin meselesi değildir; insani değerlere inanan herkesin sorumluluğudur. Terör örgütlerine göz yumanlar, terörün kanlı yüzüne ortak olurlar. Türkiye'ye terörle mücadelede gereken desteği vermeyen ama insan hakları nutku atanlara soruyorum; vahşice katledilen 4 yaşındaki Sultan'dan haberiniz var mı? Bize güya demokrasi dersi verenlere soruyorum; umutlarıyla vefat eden Anne Mizgin Doru'dan haberiniz var mı?

Terör örgütünün faaliyetlerine, yayınlarına, derneklerine, para toplamasına göz yumanlara, suçluların elini kolunu sallayarak dolaşmasına göz yumanlara sesleniyorum; anne karnında öldürülen 8 aylık bebeden haberiniz var mı? Avrupalı dostlarımızın önüne dosyaları koyduğumuzda, tek tek isimleri, dernekleri, yayın kuruluşlarını, aktarılan para miktarlarını koyduğumuzda, bize bahaneler üretiyorlar. Siz o bahaneleri artık bize değil, artık Batman'da öldürülen masum yavrulara değil, eğer izah edebiliyorsanız, önce kendi vicdanınıza izah edin.

Terör örgütüne gösterilen müsamahanın, Türkiye'de nasıl kanlı eylemlere dönüştüğü artık daha iyi görülmelidir. Bütün bu görüşlerimizi inşallah yarın mevkidaşım Sayın Şansölye Merkel'e de bir kez daha ileteceğiz."

 

"Kendi dilimizi unutmamızı beklemeyin"

Erdoğan, Almanya'daki Türk vatandaşlarının bu ülkeye çok hızlı entegre olduklarını ifade ederek, "Ancak, entegrasyon çift taraflıdır. Entegre olan kadar, entegre olunanın da ne kadar mesafe katettiğini sorgulamak, bizim de en tabii hakkımızdır. Benim buradaki kardeşim Almanca'yı muhakkak ama muhakkak öğrensin. Benim buradaki kardeşim, hak ediyorsa Almanya vatandaşı olsun. Ama hiç kimse, bizden, kendi ana dilimizi unutmamızı beklemesin. Biz, 50 yıl sonra, sadece soyadlarıyla Türk olan, asimile olmuş bir toplum görmek değil; diliyle, kültürüyle, gelenekleriyle, inançlarıyla var olan ve ayakta duran ve yaşadığı ülkeye her yönden önemli katkılar yapan bir toplum görmek istiyoruz." dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir