Ergene Eylem Planı, kuraklığa da çözüm olacak

Ergene Havzası'nda, su kirliliğinin azaltılması ve su kalitesinin iyileştirilmesi için hazırlanan eylem planının, bölgedeki olası kuraklığa da çözüm olabileceği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEKİRDAĞ - Ergene Havzası'nda, su kirliliğinin azaltılması ve su kalitesinin iyileştirilerek sulama suyu kalitesine kavuşturulması amacıyla hazırlanan eylem planının, bölgedeki olası tarımsal kuraklığa da çözüm olabileceği bildirildi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Ahi, Türkiye'de, yağış azlığının su kaynaklarını ve tarımı etkilediğini söyledi.

Yağışların azalmasının kuraklıkla sonuçlanabileceğini ifade eden Ahi, "Türkiye'de kış yağışı ortalamaları bu yıl oldukça düşük. Geçmiş yıllarda kış yağışı ortalaması 200-250 milimetre civarıydı. Geçen yılki ortalamamız biraz yüksekti, 380 milimetre. Fakat bu yıl 100 milimetre kış yağışları ortalaması. Yani ortalamaya göre yüzde 74'lük bir azalma söz konusu" diye konuştu.

"Tarımda alınması gereken önlem, su kaynaklarını başlangıçta korumak olmalıdır"

Ahi, kuraklığın ülkede birçok sıkıntıya neden olabileceğine işaret ederek, buna karşı alınabilecek önlemler olduğunu belirtti.

Kuraklığa karşı tarımsal, endüstriyel ve bireysel önlemler alınabileceğini aktaran Ahi, şöyle devam etti:

"Tarımda alınması gereken önlem, su kaynaklarını başlangıçta korumak olmalıdır. Kaynaktan alınıp bitkiye, tarla başına getirilinceye kadar uygun sulama sistemleriyle suyu taşımalıyız. Havzalar arası taşımada ya da havza içi taşımada bu çok önemlidir. Yani kaynaktan aldığımız 100 birim suyun tamamını istediğimiz noktaya ulaştırabilmektir. O noktaya geldikten sonra ise yapılması gereken, uygun sistemlerle, uygun programlarla suyu uygulayabilmek."

"Arıtılmış sanayi suyu tarımda kullanılabilecek"

Ahi, kuraklığa karşı tarımda alınabilecek en önemli önlemlerden birinin de tarıma su kaynağı kazandırmak olduğunu söyledi.

Özellikle endüstriyel yoğunluğun olduğu bölgelerde, arıtılmış suyun tarımda ya da rekreasyon sulamasında kullanılabileceğini dile getiren Ahi, Ergene Eylem Planı kapsamındaki ana hedeflerden birinin de bu olduğunu kaydetti.

Ahi, "Su kaynaklarının geliştirilmesi, kuraklığa önlem veya çözüm olabilir. Tarım topraklarını işgal eden sanayi, endüstri kesiminin, en azından kirlilikteki payını azaltmasını umut ediyoruz. Bunun için arıtma tesisleri, arıtma tesislerinin amacına uygun işletilmesi ve tesis edilmesi çok önemli, en büyük beklentimiz budur" ifadelerini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir