Ernst & Young'ın ödülü Erzincanlı Ulukaya'nın

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 
İSTANBUL - Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young'ındüzenlediği "World Entrepreneur Of The Year – Dünya Yılın Girişimcisi" ödülünüHamdi Ulukaya aldı. Chobani Yoghurt'un kurucusu Ulukaya, Hüsnü Özyeğin'in dejüri üyesi olduğu yarışmada ABD'yi temsil etti.
 
Erzincan doğumlu Hamdi Ulukaya, dünyanın en prestijli girişimcilik ödülünüaldı. Chobani Yoghurt’un kurucusu, başkanı ve CEO’su Ulukaya, Ernst &Young’ın "2013 Dünya Yılın Girişimcisi" ödülünün sahibi oldu. Monte Carlo'dakifinal töreninde ABD’yi temsil eden Hamdi Ulukaya, 47 ülkede gerçekleştirilenYılın Girişimcisi Yarışması'nda kendi ülkelerini temsil etmeye hak kazanan 49finalist arasından yılın girişimcisi olarak seçildi.
 
Erzincan doğumlu olan Hamdi Ulukaya, Chobani’yi 2005’te New York’takurduktan iki yıl sonra Chobani Greek Yoghurt markasını piyasaya sürdü. HamdiUlukaya, Chobani’yi 6 yıldan daha kısa süre içerisinde yıllık cirosu 1 milyardolara ulaşarak ABD’de en çok satan yoğurt markası haline getirdi. 3 binçalışanı ile dünyanın en büyük yoğurt fabrikası olan Chobani, Avusturalya,İngiltere ve ABD'de satılıyor.
 
Genomma Lab Internacional'ın CEO'su ve "World Entrepreneur Of The Year –Dünya Yılın Girişimcisi" 2013 jüri başkanı Rodrigo Herrera, "Hamdi Ulukaya,girişimcilik ruhunu temsil ediyor ve girişimci olmak isteyenlere örnek olarakonları cesaretlendiriyor. Jüri üyeleri onun cesaretinden ve azmindenetkilenerek bu karara vardı" dedi.
 
Hamdi Ulukaya ise ödül törenindeki konuşmasında, "Bu ödülü almaktan dolayıonur ve mutluluk duydum. Ödülü çalışanlarıma, mahalli idareler, sağlık sektöründekiarkadaşlarıma ve Chobani’nin hayranlarına adamak istiyorum. Onlar olmasaydı başarılarımızınhiçbiri mümkün olamazdı" dedi.
Ernst & Young'ın Stratejik Büyüyen Pazarlar Global Başkan YardımcısıMaria Pinelli, "Hamdi Ulukaya, her göçmenin hayallerinde yer eden Amerikanrüyasının sembolü oldu. Görece olarak kısa bir süre içerisinde olağanüstü birbaşarı elde etti" dedi.
 
Girişimcilerin bütün özellikleri Ulukaya'da
Ernst & Young Global Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Jim Turley, inovasyonun teşvik edilmesinde, istihdamyaratılmasında ve refahın sağlanmasında girişimcilerin toplumdaki diğer tümkesimlerden daha fazla katkısı bulunduğunu söyledi. Gerek ekonomik büyümedönemlerinde gerekse daha zor ekonomik koşullarda son 26 yıldır bu durumundeğişmediğini ifade eden Turley, girişimcilerin ayırt edici özelliği olankararlılık ve vizyon sahibi olmanın Hamdi Ulukaya'da birleştiğini kaydetti.Turley, Ulukaya’nın Ernst & Young Dünya Yılın Girişimcisi 2013 ödülünüalmayı kelimenin tam anlamıyla hak ettiğini sözlerine ekledi.
Ernst & Young Global Yönetim Kurulu Başkanlığı ve CEO'luk görevini önümüzdekidönem devralacak olan Mark Weinberger ise şunları ekledi: "Her ne kadarDünya Yılın Girişimcisi 2013 ödülünü almaya Hamdi Ulukaya hak kazandıysa dabugün bu geceyi onurlandıran 49 girişimci ve yarışmaya her yıl katılan binlercegirişimcinin her birini ayrıca kutluyorum. Onların her biri kazanandır. Busaygıdeğer girişimcilerden öğrenecek çok şeyimiz olduğunu her zamankinden dahagüçlü bir şekilde belirtmek istiyorum".
Dünya yılıngirişimcisini seçen jüride Özyeğin vardı
Ernst & Young Dünya Yılın Girişimcisi2013 yarışmasının bağımsız jürisinde Fiba Holding Yönetim Kurumu Başkanı HüsnüÖzyeğin de vardı. Meksika merkezli Genomma Lab Internacional'ın kurucusuRodrigo Herrera'nın başkanlık ettiği jüride Hüsnü Özyeğin dışında şu isimlervardı:
Dr. James Mwangi -Equity Bank Limited (Kenya)
Liam Casey -PCH International (İrlanda)
John Spence -The Karma Royal Group (Avustralya)
Daniel Novegil -Ternium (Arjantin)
Sheila Johnson - Salamander Hotels and Resorts (ABD)
 
Yoğurt yapmak söz konusu olduğunda, Türkiye doğumlu yılın girişimcisi HamdiUlukaya’nın sihirli bir dokunuşu vardır. 2007’de kurulan Chobani Greek Yogurt,ABD’nin en fazla satan yoğurt markasıdır. Yüzyıllar öncesine dayalı bir süzmetekniği kullanılarak yapılan Chobani yoğurtları mango, çilek ve muz gibitutkulu tatlardan oluşan geniş bir yelpazeye sahiptir.
Türkiye’nin doğusunda mandıracılıkla uğraşan bir ailenin oğlu olarakdünyaya gelen Hamdi Ulukaya ,1994’te İngilizce öğrenmek ve işletme okulunadevam etmek için ABD’ye taşındı. İşletme okulunu yarıda bırakan Ulukaya,babasının ziyareti ve peynir satışlarının kalitesi hakkında şikayeti sonrası 2002yılında New York'ta peynircilik işine girdi.
Hamdi Ulukaya,üç yıl sonra arkadaşlarının itirazina rağmen faal olmayan bir yoğurtfabrikasını satın alarak kendi şirketini, Chobani’yi kurdu. Beş çalışanla yolaçıkan Ulukaya’nın ilk ürününü geliştirmesi bir buçuk yıl sürdü. Hamdi Ulukaya,2009 yılında ABD merkezli toptan satış mağazası Costco ile anlaşma imzaladı.
Bugün toplamsatış hacmi 1 milyar dolara yaklaştı ve 3 bin kişiye istihdam sağlıyor.Ürünleri Avustralya, İngiltere ve ABD'de satılıyor. Ulukaya'nın son kurduğuüretim tesisi, dünyadaki en büyük yoğurt üretim tesisi özelliğini taşıyor.Kendisi de bir göçmen olan Ulukaya, değişim ve toplumların ilerlemesi için deçaba sarfediyor. Hamdi Ulukaya, bu kapsamda Shepherd’s Gift Foundation isimlibir vakıf kurarak şirket karının yüzde 10’unu olumlu ve kalıcı değişiklikleryapılması için çalışan bireylere bağışlıyor.