Esnaf, 'çok ortaklı işyerleri'nde buluşmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arif TAK / Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı

Türkiye'de esnaf ve sanatkarlar, önündeki yasal engeller nedeni ile değişen dünyaya ayak uydurmakta zorlandığı için büyük sorunlar yaşıyor. Bu sorunların çözümü ise siyasilerin yapacakları birtakım düzenlemelerde gizli. Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) olarak bizler de bu sorunların aşılması anlamında ilgili merciler ile görüşmelerimizi sürdürürken tüm sorunlarımıza bir kalemde çözüm bulunması yönünde istekte bulunmuyoruz. Bunun olmayacağının da bilincindeyiz. Tek tek sorunlarımızın masaya yatırılması ve çözüm üretilmesi de bizleri mutlu eder.

Sorunları tanımlamak kadar çözüm önerileri getirebilmek de önemli bir adımdır. Uludağ Üniversitesi ile birlikte yaptığımız çalışmalar ışığında esnaf ve sanatkarların sorunlarını belli başlı birkaç maddede toplayabiliriz. Bugün esnaf ve sanatkarların öncelikli sorunu eğitimdir. Bu sorunu aşabilmek için biz, BESOB İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi olarak açılan eğitim programlarımızla elimizden geleni yapıyoruz. Fakat tüm Türkiye'nin sorunu olan bu konuda devletin eğitim desteği sağlaması gerektiğini düşünüyoruz.

Hiç şüphesiz ki sadece Bursa'da değil, ülke genelinde; vergilerin yeniden düzenlenmesi, ustalık belgeleri, üretilen malları ihraç etmek isteyenlere destek verilmesi, uluslararası ilişkiler ve fuarlar, üretilen malların patentinin alınması, KOBİ kredileriyle ilgili yaşanan sıkıntılar, kayıtdışılık, merdivenaltı işletmeler karmaşası, formalitelerin kısaltılması, SSK primleri, kapasite raporları, işyeri ruhsatları gibi konular da esnaf ve sanatkarların içerisinde bulunduğu sıkıntılar olarak öne çıkmaktadır.

Rekabet şartlarının keskinleştiği günümüzde özellikle iki noktaya temas etmek istiyorum. Öncelikle esnaf ve sanatkarların büyük firmalarla rekabet edilebilmesi için "çok ortaklı işyerleri" gibi organizasyonlar altında birleşmeleri şarttır. Bunda da girişimciyi cesaretlendirmek adına ilk adımı hissedar olarak devlet atabilir.

Bir diğer önemli konu da sanayi siteleri sorunudur. Bursa arazi fakiri bir il. Bursa'da 12 bin sanatkar var. Bunun 5 bini sanayi sitesinde, 7 bini açıkta. Biz BESOB olarak bunun için gerekli merciler ile görüşmelerimizi yaparak ilgili mercilerle sanayi sitesinin TOKİ tarafından kurulması konusunda hemfikir olduk. TOKİ'den yetkili arkadaşlarımız Bursa'ya gelerek arazi ile ilgili incelemelerde bulundu. Bizim de ilk aşamada sanayi sitesinde yer alacak meslek dallarının oda başkanları ile görüşmelerimiz sonucunda, yapılacak sanayi sitesinde yer almak isteyen işyeri sahiplerinin başvuruları kabul edilmeye başlandı. Başvurularda sadece BESOB'a üye olanları değil, BTSO'ya üye olan iş yeri sahiplerinin başvurularını da kabul ediyoruz. Bu adım Bursa için önemli bir girişimdir.