Esnafla kredi barışı RK yolunda

Bankalar ile TESK, esnafın borcunu yapılandırmak için anlaştı. Bankalar Rekabet Kurulu’ndan da onay alacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Esnaf ve sanatkarların bankalara olan borcunun yeniden yapılandırılmasında taraflar anlaşırken bankalar şimdi Rekabet Kurulu’na gidiyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye Bankalar Birliği Finansal Yeniden Yapılandırma Grup Başkanı Adnan Memiş, protokole katılan bankaların önümüzdeki 15 günlük süreçte Rekabet Kurulu’na başvuruyu yapmış olacağını tahmin ettiklerini ifade ederek “Rekabet Kurulu onayının ardından ise yapılandırmaya başlarız” dedi.

Aralık ayında Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ile görüşmesinde gündeme gelen esnafın bankalara olan kredi ve kart borcunun yapılandırılması için ortak bir platform oluşturulması yönündeki talebin ardından Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Anadolu Yaklaşımı ve İstanbul Yaklaşımı için oluşturulan Finansal Yeniden Yapılandırma Grubu’nu yeniden harekete geçirmişti.

 Adnan Memiş başkanlığında toplanan çalışma grubu bu konuda bir çerçeve protokol hazırlarken oluşturulan metin üzerinde hem bankalar hem de TESK mutabık kaldı. Oluşturulan protokolün Torba yasa kapsamına alınması beklenirken son dakikada gerçekleşmemişti. Bankalar şimdi Torba yasa dışında kalan protokolü hayata geçirebilmek için Rekabet Kurulu’nun kapısını çalmaya hazırlanıyor. Protokolde rekabet hukuku açısından da akıllarda herhangi bir soru işareti kalmasın diye çalışma yapan bankalar şimdi işin bu sürecini yaşıyor.

Sektörün büyük çoğunluğu katıldı

DÜNYA’ya bilgi veren Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye Bankalar Birliği Finansal Yeniden Yapılandırma Grup Başkanı Adnan Memiş, hazırlanan protokolü bankalara gönderdiklerini ve bankalarında gönüllü bir şekilde imza atmaya hazır olduklarını anlatarak “Sektörün önemli oyuncuları, esnaf ve sanatkarlara hizmet veren bankalarımızın çoğunluğu bu işin içinde yer alıyor” bilgisini verdi.

Süreç ile ilgili bilgi de veren Adnan Memiş şöyle konuştu: “Mutabakatı sağladık ancak protokol Torba Kanun’a giremeyince işin rekabet hukuku açısından bir tarafı olduğunu düşünerek bir soluklandık. Kişisel olarak bunun rekabete aykırı olduğunu düşünmüyorum ama bu işler gelişen ve büyüyen konular. Bizler de bu işin uzmanı değiliz.

Ortaya ‘bu bir risk olabilir’ görüşü hakim olunca sürecin usulüne uygun bir şekilde işletilmesine karar verildi. Olayı sağlıklı bir şekilde yürütebilmek adına, Rekabet Kurulu’na başvurmaya karar verdik. Bunun da şu anda hazırlıkları sürüyor. Her bankanın doldurması gereken çok ciddi bir dokümantasyon işi var. Şu anda bankalarımız bunları hazırlıyorlar. ”

15 güne kadar bankalar olarak Rekabet Kurumu’na başvurmuş olacaklarını tahmin eden Memiş, “Takdir ederseniz çok sayıda bankanın bu süreci hazırlaması gerekiyor. Aksama olur mu şu anda tahmin edemeyiz ama biz olabildiğince hızlı bir şekilde yetiştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Büyük esnaf barışından kimler faydalanacak?

 

Adnan Memiş, sorumuz üzerine mutabık kalınan protokol gereğince kapsama alınacak esnaf ve sanatkarın banka bazında 31 Ekim 2010 tarihine kadar 100 bin TL'nin altında riski olanları ilgilendirdiğini de belirtti. Memiş, bu riski de bankaların 3,4,5’nci kategoride sınıflandırmış olması gerektiğine işaret etti. Bu bir esnafın herhangi bir banka bazında 100 bin TL’nin altında kredi borcunu ilgili banka tarafından tahsili gecikmiş, şüpheli ya da donuk alacak olarak sınıflandırması gerektiği anlamına geliyor.

Prosedür kolaylaştırıldı

Memiş, “Bu tarz bir sınıflandırmaya tabii olan esnaf ilgili bankada bu protokolü imzaladıysa banka bazında başvurusunu yaparak bu süreci tamamlayabilecek” derken başvuru prosedürünü olabildiğince kolay ve çetrefilli olmayan bir yapıda kurguladıklarını da vurguladı.

Yeniden yapılandırmadan faydalanacak esnaf ve sanatkara uygulanan faiz ise bankalar tarafından belirlenmeyecek. Bankaların kendileri dışında uygun bir parametre uygulanmasını tercih ettiğini de kaydeden Memiş, “Burada tamamen Merkez Bankası’nın avans faiz oranlarını uygulayacağız. Bunu da TESK ile paylaştık ve bizimle mutabık kaldılar” bilgisini verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir