”Et fiyatlarında spekülatörlere karşı önlem aldık”

Bakan Çağlayan, DTM olarak et balık kurumuna ithalat izni vermelerindeki temel amacın üretici ve tüketicinin korunması olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, hiç kimsenin Türk halkına, 70 milyon insana dünyanın en pahalı etini yedirme gibi bir hakkı olmadığını belirterek, "Arada bu işin spekülasyonunu yapan, bunu speküle ederek fiyatların yükselmesini sağlayanlara karşı alınmış olan bir tedbirdir" dedi.

Çağlayan, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Raşid Muhammed Raşid ile görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilerin et ithalatına ilişkin sorusu üzerine DTM'nin bu konuyla ilgili ithalat talebini, iznini veren kuruluş olduğunu anımsatarak, konunun muhatabı ve yetkilisinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olduğunu söyledi.

Türkiye'deki büyükbaş hayvan sayısı, et tüketim miktarı ve talebinin ne kadar olduğuna ilişkin verilen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda olduğunu ifade eden Çağlayan, yine yapılacak olan veya yapılan et ithalatının miktarının, nereden ve nasıl yapılacağının tamamiyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve ilgili birimlerinin vereceği karar çerçevesinde oluştuğunu kaydetti.

Çağlayan, DTM olarak et balık kurumuna ithalat iznini verdiklerini, dün itibariyle kurumun bu yetkiye sahip olduğunu belirtti.

"Spekülasyonu önleyecek bir ithalat"

Buradaki temel amacın Başbakanın da ifade ettiği gibi üretici ve tüketicinin korunması olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Türkiye, son yıllarda hayvancılık alanında çok iyi bir yatırım ortamı sağlamıştır. Bu, özellikle büyükbaş hayvancılık konusunda yakaladığı iyi yatırım iklimiyle üretici ve tüketicinin mağduriyetini engelleyecek olan bir çalışmadır.

Üreticinin fiyatların bu şekilde yükselmesinde bir dahili yok. Hiç kimsenin de bu kadar fiyatlarla Türk halkına, 70 milyon insana dünyanın en pahalı etini yedirme gibi bir hakkı yok. Arada bu işin spekülasyonunu yapan, bunu speküle ederek fiyatların yükselmesini sağlayanlara karşı alınmış olan bir tedbirdir. Üretici bundan bir kayba uğramaz, uğramayacaktır. Tüketicinin zaten talep etmiş olduğu bir konudur."

Konuya ilişkin başka bir soru üzerine Çağlayan, Türkiye'nin zaten şu anda damızlık hayvan ithalatı yaptığını belirtti.

Bunun spekülasyonu önleyecek bir ithalat olduğuna işaret eden Çağlayan, özel sektör boyutuyla bu konuda ithalat olması halinde de Tarım ve Köyişleri Bakanlığının konuyu değerlendireceğini söyledi.

Bakan Zafer Çağlayan, et ithalatında şu anda başvurunun sadece et balık kurumuna yapıldığını bildirerek, kurumun mevcut kapasitesi ve alt yapısının son derece yeterli olduğunun ifade edildiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir