”Et hükümetin uyguladığı politikalar sonucu arttı”

MHP Grup Başkanvekili Vural, "Fiyat artışları, AB'den et ithalatının gerekçesi yapılıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, et fiyatlarındaki artışın "hükümetin uyguladığı politikaların sonucu olduğunu" öne sürerek, "Fiyat artışları, AB'den et ithalatının gerekçesi yapılıyor" dedi.

Vural, MHP Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay, Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan ve Giresun Milletvekili Murat Özkan ile Mecliste basın toplantısı düzenledi. Uygulanan yanlış politikalar sonucunda hayvan üreticisinin perişan olduğunu savunan Vural, konunun TBMM Genel Kuruluna getirilmesi için önerge verdiklerini söyledi.

Daha sonra söz alan Zeki Ertugay, et ve canlı hayvan ithali için Et ve Balık Kurumuna yetki verilmesinin, "Hükümetin hayvan politikasının iflası anlamına geldiğini" öne sürdü. "Kararın yanlış olduğunu, Türkiye'nin 1995 yılından bu yana et ve hayvan ithal etmediğini" anlatan Ertugay, "Alınan karar bir travmadır, hayvancılığa indirilmiş bir darbedir" diye konuştu.

İthalatla Türkiye'nin AB'nin et pazarı haline getirilmek istendiğini iddia eden Ertugay, "Hükümet derhal bu kararı durdurmalı ve ithalat yasağı devam etmelidir" dedi. Et fiyatlarının spekülatif olmadığını, Türkiye'de hayvan sayısının düştüğünü kaydeden Ertugay, canlı hayvan ithalatının bazı firmalara verileceği iddiasında bulundu.

Akcan da bu konudaki görüşlerini açıklarken, et ithalatını "bir oyun" olarak niteledi. "Türkiye'de et fiyatlarının yükselmesinde en önemli aktör Et ve Balık Kurumudur" diyen Akcan, bu artışın AB ile yürütülen müzakerelerle ilgili olduğunu söyledi. Akcan, AB ile müzakerelerde 12. faslın açılması için et ithalatının serbest bırakılması şartı arandığını savunarak, et fiyatlarının bu yüzden spekülatif olarak artırıldığını iddia etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, et ithalatı kararıyla "bir taşla iki kuş vuracağını" savunan Akcan, vatandaşların "Başbakan et fiyatlarını indirdi. helal olsun" diyeceğini, diğer taraftan da AB'nin et ithalatı şartının yerine getirileceğini anlattı.

"Artış sebebi hükümetin uyguladığı politikalar"

"Et fiyatlarının artış sebebi AKP hükümetinin uyguladığı politikalardır" diyen Vural, "Biliniz ki et fiyatlarını kim 'indirelim' diyorsa artıran da odur" diye konuştu.

Bu süreçte kaybedenin Türk üreticisi, kazananın ise AB olduğunu savunan Vural, "Fiyat artışları, AB'den et ithalinin gerekçesi yapılıyor. Hayvan sayıları hızla azalıyor. Süt fiyatları düşüyor, meralar imara açılıyor... kazanan George oluyor, Ahmet, Mehmet ise kaybediyor" dedi.

"Olayın tıpkı domuz gribindeki gibi bir oyun olduğunu" ileri süren Vural, "Bu spekülasyonları yapanlar çıkmış kahramanlar gibi dolaşıyor" ifadesini kullandı. Vural, 2009 AB ilerleme raporunda et ithalatına izin verilmesi şartının da şer aldığını savundu.

Giresun Milletvekili Murat Özkan da Rekabet Kurumu başkanının konuyla ilgili açıklamasına dikkati çekerek, "Tarım, tam rekabetin geçerli olduğu bir alan değil. Dolayısıyla Başkanın çıkıp açıklama yapması bana manidar geldi" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir