Eureko, 2009'u 43 milyon lira net karla kapattı

Eureko Sigorta, 2009'da yüzde 12,7'lik büyüme gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, 2009'u 539 milyonun üzerinde prim üretimiyle bir önceki yıla göre yüzde 12,7'lik büyümeyle ve 43 milyon lira net karla kapattıklarını belirterek, "2010 yılında da karlılığımızı yineleyeceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Utkueri, Eureko Sigorta'nın 2009 yılı değerlendirmesi ve 2010 yılı hedeflerini paylaştığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türk sigorta sektörünün büyüme hızındaki yavaşlamada finansal krizden ziyade düşük fiyat odaklı agresif rekabetin etkili olduğunu bildirdi.

Eureko Sigorta olarak, sürdürülebilir karlılıkla büyümeye devam ettiklerinin altını çizen Utkueri, "İki yıldır üst üste büyüme, teknik karlılık ve özkaynak karlılığında sektördeki ilk 10 şirket arasında lideriz" dedi.

Utkueri, sürdürülebilir karlılıkla büyüme stratejisi çerçevesinde 2010'da yüzde 20 büyüme hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Global finansal krize rağmen yüksek büyüme seyrini sürdürüyoruz. 2009'u 539 milyonun üzerinde prim üretimiyle bir önceki yıla göre yüzde 12,7'lik büyümeyle ve 43 milyon lira net karla kapattık. 2010 yılında da karlılığımızı yineleyeceğimizi düşünüyoruz. İki yılda pazarın iki katından fazla büyüme elde ettik.

Enflasyon, faiz oranları, işsizlik gibi pek çok alanda kendini gösteren kriz Türk sigorta sektörünü de etkiledi. Sektör 2009'u yüzde 2,5 reel küçülmeyle kapattı. Hayat dışında teknik karlılık yüzde 1,1'e düştü. Türk sigorta sektörünün büyüme ivmesindeki bu düşüşte finansal krizden ziyade düşük fiyat odaklı agresif rekabetle dikkati çeken yanlış politikalar etkili oldu. 2010'un ilk üç ayında da ne yazık ki bu durumun devam ettiğini gözledik. 2009'da yüzde 12,7 büyüme sağladık. Teknik karımız yüzde 12,9, özkaynak karlılığımız ise yüzde 17,3 oldu."

"2010'da sektörde yüzde 8-10 büyüme bekliyoruz"

Utkueri, sektörün 2010'da yeniden büyüme trendi yakalayacağına inandıklarını ifade ederek, Eureko B.V'nin de bu potansiyeli değerlendirip stratejik planlarının odağına Türkiye'yi aldığını dile getirdi.

Bugün hayat dışı segmentinde ilk 10 sigorta şirketi arasında sekizinci sırada yer aldıklarını bildiren Utkueri, "2010'da sektörde yüzde 8-10 büyüme gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

Eureko Sigorta olarak yüzde 20 büyüyerek 650 milyon lira prim üretmeyi hedeflediklerinin altını çizen Utkueri, "Amacımız 2012'de pazar payımızı yüzde 5,3'ten yüzde 7'ye yükseltmek ve sıralamada ilk 5'e yerleşmek. 2010 ve 2011 yıllarında pazar payımızı yarımşar puan artırmak istiyoruz" diye konuştu.

Utkueri banka sigortacılığı alanında lider olduklarını belirterek, Türkiye'de bankaların 2009'da 1,2 milyar lira prim üreterek sigorta şirketlerinin dağıtım kanalları arasında büyüklük açısından ikinci sıraya yerleştiklerini ifade etti. 

Bu pastadan en büyük payı yüzde 23 ile Eureko Sigorta-Garanti Bankası işbirliğinin aldığını dile getiren Utkueri, 2009'da satışlarının yüzde 65'ini banka sigortacılığındaki iş ortakları Garanti Bankası aracılığıyla gerçekleştirerek en yakın rakiplerinin 2 katından yüksek performans gösterdiklerinin altını çizdi.

Utkueri, şirketin toplam müşteri sayısının giderek arttığına dikkati çekerek, 2 milyon müşteriyi geçtiklerini vurguladı.

Okan Utkueri, bir gazetecinin "İzlanda'da gerçekleşen yanardağ patlamasının ardından Avrupa'ya uçuşların yapılamaması sigorta şirketlerini etkileyecek mi?" sorusuna ilişkin Türk sigorta şirketlerini yolcu taşıması açısından çok etkilemeyeceğini belirterek, nakliye ve kargo hizmetlerinin yapılamaması ile şirketlerin ürünlerinde oluşabilecek olumsuzlukların sigorta şirketlerine yansıyabileceğini ifade etti.

Sektörde büyümeyi yakalamak için karlılık yaratabilen yeni müşteri bulmak gerektiğine dikkati çeken Utkueri, Türkiye'de henüz ulaşılamamış bir kitle olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir