Eximbank garanti faaliyetlerine ağırlık verecek

Eximbank, ihracatçı ve müteahhitlerin mal ve hizmet ihracatlarını kredi, sigorta ve garanti imkanlarıyla destekleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Eximbank Genel Müdür Vekili Necati Yeniaras, Eximbank'ın yeni vizyonu çerçevesinde, orta ve uzun vadeli ülke kredileri ile ihracat kredi sigortası ve garanti faaliyetlerine ağırlık vereceklerini bildirdi.

Yeniaras, Türkiye'nin ihracatını Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında 500 milyar dolar hedefine taşıyacak kurumlardan birinin de Türk Eximbank olduğunu söyledi.

Bu husus dikkate alınarak, bankanın yeni dönem vizyonu ve stratejisinin Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında görüşüldüğünü anlatan Yeniaras, söz konusu vizyon çerçevesinde, önümüzdeki dönemde Eximbank'ın gelişmiş ülke ihracat finansman kurumlarının genel misyonuna uygun olarak, orta ve uzun vadeli ülke kredileriyle ihracat kredi sigortası ve garanti faaliyetlerine ağırlık vereceğini belirtti.

Eximbank'ın ihracatı desteklemek üzere kurulan bir banka olduğunu ifade eden Yeniaras, bu nedenle ticari bankalardan farklı bir misyona sahip olduklarını anlattı. Yeniaras, Eximbank'ın önümüzdeki dönemde yeni vizyonları çerçevesinde, ticari bankaların yapmadığı, ticari bankaların olmadığı yerlerde yoğunlaşacaklarını belirterek, orta-uzun vadeli ülke kredi hattı açacaklarını bildirdi.

Genel Müdür Vekili Yeniaras, bu amaç doğrultusunda ilk kez bankanın 2010 yılı programında 1 milyar dolarlık ülke kredisi kullandırılmasının öngörüldüğünü ve bu hedefe ulaşmak için aktif olarak çalıştıklarını söyledi.

İhracatçı ve müteahhitlere sigorta imkanı

Yeniaras, Eximbank'ın Türkiye'nin dış politika ve ekonomik hedefleri doğrultusunda geliştirilen stratejileri dikkate alarak, ihracatçı ve müteahhitlerin özellikle komşu ve çevre ülkeler, ihracat stratejisinde önemli yer tutan Afrika ülkeleriyle ekonomik, tarihi ve kültürel ilişkilerin kuvvetli olduğu Balkan ülkeleri gibi ülkelerde uzun vadede kalıcı olmaları için, mal ve hizmet ihracatlarını kredi, sigorta ve garanti imkanlarıyla destekleyeceğini bildirdi.

Yüksek teknoloji ürünleriyle yüksek katma değerli sermaye mallarının, özellikle de bu tür mal üreten makine sektörünün ihracatının artırılmasının sağlanacağını belirten Yeniaras, bu kapsamda, makine üreticilerinin, vadeli mal satmalarına imkan verecek orta-uzun vadeli alıcı kredileriyle finanse edileceğini belirtti.

Yeniaras, hedeflere ulaşmak amacıyla önümüzdeki dönemde ihracat, müteahhitlik ve döviz kazandırıcı hizmetler sektörleriyle daha yakın bir işbirliği kurularak, ihracat ağırlık yörelerde, ihracatçı birlikleri, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum örgütleriyle ikili toplantılar düzenleneceğini anlattı.

Genel Müdür Vekili Yeniaras, toplantılarda alınan feedbacklerle (geri besleme) kredi programlarının daha dinamik hale getireceklerini söyledi.

Yeniaras, "Eximbank, bu dönem daha aktif olacak, daha çok sahada olacak" dedi.

Yeniaras, Eximbank olarak, 2010 yılında ihracat sektörüne toplam 11,7 milyar dolarlık finansman desteği sağlamayı hedeflediklerini de bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir