Eximbank sigorta aracılık şirketi olacak

Eximbank'ı Türk bankacılık sistemine rakip olmaktan çıkaracaklarını belirten Bakan Çağlayan, kredi işini de Türk bankacılık sistemine havale edeceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MOSKOVA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 10 yıl önce Türkiye'deki bankacılık siteminde uzun vadenin 3 ay, orta vadenin 1 ay ve kısa vadenin de 1 gün anlamına geldiğini belirterek, "Şimdi Türk bankacılık sistemi 5-10 yıllık destekler sunmakta. İnşallah kısa bir süre içinde Eximbank'ı Türk bankacılık sistemimize rakip olan değil, bir sigorta aracılık şirketi haline getirip, asıl kredi işini Türk bankacılık sistemine havale edeceğiz" ifadelerini kullandı.
İş Bankası Rusya'nın açılışı için Moskova'da bulunan Çağlayan, Türk işadamlarıyla bir araya geldi.
Bakan Çağlayan, işadamlarına yatırım yaparken son derece dikkatli olmalarını ve hayal peşinde koşmamaları uyarısında bulunarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile dünyanın bir çok yerinde ticaret merkezleri açacaklarını söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile dünyanın bir çok yerinde ticaret merkezleri açacaklarını söyleyen ve açılacak merkezlerin Türk işadamlarının yurt dışı yatırımlarının hukuki, bürokratik ve bankacılık açısından desteklenmesi için bu yardım edeceğini söyleyen Çağlayan'ın konuşmalarının ardından söz alan Rusya Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı ise Ekonomi Bakanlığı bünyesinde Rusya ile ilgili özel bir masa oluşturulmasını istedi.
Bakan Çağlayan, güçlü ülkenin güçlü bankacılık sistemi ve ekonomisi olması gerektiğini belirterek, "Bir Rus deyimi var; zayıf tavuktan zayıf yumurta çıkar. Tavuk Türkiye gibi büyük olacak ki, büyük yumurta çıksın" dedi.
"Personel alımında Rus vatandaşlar tercih edilecek"
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince de yaptığı konuşmada, iştiraklerinden Şişecam'ın Türkiye'nin yanı sıra Rusya'da da pazar lideri konumunda olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Rusya'da en büyük yabancı yatırımcılardan olan Şişecam bildiğiniz gibi eylül 2011 itibariyle 6 milyar doları aşan aktif, 3,7 milylar doları aşan öz kaynak büyüklüğüyle cam üretimi konusunda yalnız Türkiye'nin değil Avrupa ve dünyanın da lider kuruluşlarındandır."
Yılda 800 bin aracın cam ihtiyacını karşılayacak yaklaşık 80 milyon dolarlık bir oto cam yatırımı planladıklarını söyleyen Özince, "Burada özellikle altını çizmek istediğim husus, dünyanın en büyük üreticisi konumunda olan Fransız St. Gobain Grubu yüzde 30 payla küçük ortağımız olacak Rusya Federasyonu'nda" diye konuştu.
İş Bankasının Rusya'da satın aldığı Sofya Bank'ın yaklaşık 400 çalışanının bulunduğunu ancak İş Bankasının grup olarak şu anda Rusya'da istihdam ettiği kişi sayısının 3 bin 160 kişi olduğunu kaydeden Özince, şöyle devam etti:
"Şişecam'ın Rusya'daki tesislerinde çalışanların yüzde 96'sı Rus vatandaşı. İş Bankasında da durum bundan farklı değil. Bundan sonraki çalışmalarımızda da çalışan açısından da yönetici açısından da ağırlık Rus vatandaşlarında olacak."
Bu konularda ilginizi çekebilir