Ezidiler yeni yıla buruk girdi

Mardin'in Nusaybin ilçesindeki çadır kentte kalan 3 bin 882 Ezidi, yeni yılda ülkelerinden ayrı olmanın burukluğunu yaşadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Terör örgütü IŞİD'in saldırıları sonucu Irak'ın Şengal bölgesinden kaçarak günler süren zorlu yolculuklarının ardından Türkiye'ye sığınan çoğunluğu çocuk 3 bin 882 Ezidi, 11 Kasım 2014 tarihinde yerleştirildikleri Nusaybin Çadır Kenti'nde konaklıyor.

Kendilerinden önce Suriye'den kaçan savaş mağdurlarına ev sahipliği yapan kamp, halen eski misafirlerinin izlerini taşısa da Ezidiler, kısa sürede uyum sağladıkları merkezde devletin sağladığı imkanlarla barınıyor.

Yaşadıkları travma ve kötü koşullar nedeniyle ülkelerinde yeni yılı karşılarken yaptıkları etkinlikleri gerçekleştiremediklerini anlatan Ezidilerin, çadırlarda kağıt oyunları oynayıp, hazırladıkları yiyecekleri tükettikleri görüldü.

Türkiye'de barınan Ezidiler olarak Avrupa'ya gitmek istediklerini ifade eden çadırkent sakinlerinden Sadun Hüseyin, yeni yılın tüm dünyaya barış getirmesini dilediklerini söyledi.

Türkiye'ye kendilerine verdiği hizmetten ötürü minnettar olduklarını ifade eden Hüseyin, Türkiye'nin barınma, sağlık hizmetleri dışında çocuklarına eğitim imkanı sağladığını da kaydetti.

Vali'den yeni yıl sürprizi 

Nusaybin Çadır kentine gelen Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, bir aileye misafir oldu, Ezidilerin çocuklarına oyuncak hediye etti.

Zaman zaman Kürtçe sohbetler ettiği Ezidilerin gelenekleri hakkında bilgiler alan Vali Taşkesen, Ezidiler gibi kendisinin de yeni yıl dileğinin savaşın bitmesi ve insanların kendi topraklarında huzur içinde yaşaması olduğunu söyledi.

Taşkesen, şöyle konuştu:

"Bu yılbaşında Ezidi dostlarımız, komşularımızla geçirmek kısmet oldu. Yeni yılda inşallah onların vatanlarına dönmelerini ve huzur içinde yaşamalarını diliyorum. Mardin'e 9 bin 788 Ezidi komşumuz geldi. Şu anda kentte bulunan Ezidi sayısı 7 bin 288'dir. Bu kampta 3 bin 882 kişi bulunuyor. Buradaki insanlarla sık sık temas ettiğimiz için birkaç cümle de olsa onlarla Kürtçe irtibat kurabiliyoruz. Ezidi misafirlerimiz bu bölgenin lisanıyla konuşuyor. Dolayısıyla anlaşabilecekleri çok fazla hemşehriye de sahipler. Biz de hasbelkader bir kaç cümle ediyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir