Faiz kararı artık öğlen açıklanacak

Döviz alım ihalelerinde 3 Ocak'tan itibaren bankaların opsiyon hakkı olmayacak; günlük alım miktarı 50 milyon dolara çıkacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yeni yılda faiz kararını saat 14:00'te açıklayacak.

Daha önce PPK toplantı özetini 8 iş günü içinde paylaşan MB, toplantı tutanaklarını da 5 iş günü içinde duyuracak.

Yılmaz, faiz kararının saat 19:00 yerine 14:00'te açıklanacak olmasının ise "piyasanın tepkisinin gün içinde net olarak görmek" amacı taşıdığını söyledi.

Döviz alım ihaleleri

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, 2011 Yılı Para ve Kur Politikası'nı açıkladığı basın toplantısında; döviz alım ihalelerinde 3 Ocak'tan itibaren bankaların opsiyon hakkı olmayacağını açıklayan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, günlük alım miktarının 40 milyon dolardan 50 milyon dolara çıkaracaklarını bildirdi.

DİBS programı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, devlet iç borçlanma senedi alım programını yenilemeyi hedeflediklerini, 2011'de esnek döviz alım ihalelerinin de devam edeceğini kaydetti.

Zorunlu karşılık

Yılmaz, yabancı para yükümlülükleri için uygulanan zorunlu karşılık oranlarının da, önümüzdeki dönemde vade dilimlerine göre farklılaştırılmasının söz konusu olduğunu bildirdi. MB Başkanı, kısa vadeli yükümlülükler için belirlenen zorunlu karşılık oranlarını da, iç ve dış gelişmelere bağlı olarak kademeli şekilde artırmaya devam edebileceklerini söyledi.

Enflasyon hedefi

Yılmaz, 2011 ve 2012 yılı için enflasyon hedefini daha önce yüzde 5,5 ve yüzde 5 olarak koruduklarını belirterek, "2013 yılı hedefi ise OVP hazırlık sürecinde yine hükümet ile varılan mutabakata paralel olarak yüzde 5 olarak belirlenmiştir" dedi. 

İşlenmemiş gıdadaki oynaklık AB'den daha yüksek

Türkiye'de işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklığın AB ülkelerine kıyasla belirgin olarak daha yüksek olduğunu belirten Yılmaz, ayrıca bu durumun büyük ölçüde yapısal unsurlardan kaynaklanmasının kısa vadede işlenmiş gıda fiyatlığındaki oynaklığın devam edeceğini gösterdiğini söyledi.

Yılmaz, bu çerçevede, önümüzdeki dönemde de belirsizlik aralığının her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korunup, gerçekleşen enflasyon ile hedef enflasyon arasındaki farkın mutlak değeri 2 yüzdelik puanı aştığı takdirde hesap verme yükümlülüğünün devreye gireceğini bildirdi.

2011 yılında hesap verme yükümlülüğünü uygulama biçiminde değişiklik olmayacağını belirten Yılmaz, enflasyon hedeflerinin yıl sonları için belirlendiğinden ilgili yılın sonunda enflasyonun hedeften belirgin olarak sapması durumunda, hükümete bir açık mektup yazacaklarını kaydetti.

Kurumlar eşgüdüm içinde hareket etmeli

Alınan ve alınacak önlemlerin finansal istikrarın korunması için zorunlu olduğunun altını çizen Yılmaz, ancak bunların tek başına yeterli olmayacağına da dikkati çekti. Merkez Bankası Başkanı, "Bu konuda tüm kurumların eşgüdüm içinde hareket ediyor olması büyük önem taşımaktadır. İlgili diğer kurumların özellikle kredi arzını sıkılaştırıcı ve finansal sistemde vade uzatımını sağlayıcı önlemlere destek vermesi, para politikasında hareket alanımızı geliştirerek, politikalarımızın etkinlik ve esnekliğini artırmaktadır" açıklamasında bulundu.

2011 Yılı Para ve Kur Politikası için tıklayın...

Bu konularda ilginizi çekebilir