Faiz konusunda gerekeni yapıyoruz

MB Başkanı Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın "faiz oranı yüksek" söylemini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, faizler konusunda, "Hedef enflasyonla ilgili olarak elimize gelen bilgiyi değerlendiriyor, bu bilgiye yüklediğimiz anlam çerçevesinde yapılması gerekeni yapıyoruz" dedi.

İstanbul Finans Zirvesi'nde konuşan Yılmaz, merkez bankalarının yetkileri söz konusu olduğunda hala odaklanmaları gereken ve en önemli yetkilerinin fiyat istikrarı olduğunu söyledi.

Almaları gereken dersler olduğunu ve bu dersler çerçevesinde hareket etmelerinin gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Şunu öğrendik ki finansal istikrar, fiyat istikrarı kadar önemlidir ve bugünden itibaren merkez bankacıların ve akademisyenlerin bir görevi de bunu merkez bankasının bir fonksiyonu haline getirmektir. Yani fiyat istikrarı modellerine bunu entegre etmek gerekiyor" diye konuştu.

Finansal istikrar denildiğinde merkez bankalarının daha da derine inerek bütün tabloyu mikro bir şekilde görmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bankacılık denetleme ve düzenlemesinden tabii ki sorumlu olamaz merkez bankaları ama genel finansal istikrardan sorumlu olmalılar ve bunun için de bir koordinasyon gerekiyor. Eğer ki bu iki fonksiyon, denetleme ve düzenleme başka bir kuruma verilecekse bu iki kurum arasında, merkez bankası ve o kurum arasında çok iyi bir koordinasyon olması gerekiyor. Merkez Bankaları kendi aralarında koordine olup bir ortak zeminde hareket etmeliler. Yani en azından önümüzdeki süreç içerisinde. Biz böyle yapacağız."

"Gerekeni yapıyoruz"

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, Türkiye Bankalar Birliği'yle bir araya gelecek olmalarıyla ilgili bir soru üzerine, Bankalar Birliğiyle yaptıkları toplantılarda kendi politikalarını onlarla paylaştıklarını dile getirdi.

Yılmaz, Bankalar Birliği ile daha önce yaptıkları toplantıda aldıkları ya da alacaklarını söyledikleri kararları peyderpey uygulamaya koyduklarını belirterek, "Bu uygulamalarla ilgili olarak bankalarımızın görüşünü alacağız, onların soruları varsa onları yanıtlayacağız. Toplantının amacı budur..." dedi.

Bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "faiz oranının yüksek olduğunu" söylediğini anımsatması üzerine de Yılmaz, bunun cevabının bugün basında yer aldığını ifade ederek, "Bu sorunun cevabı şu; Merkez Bankası hedef enflasyonla ilgili olarak eline gelen bilgiyi değerlendiriyor, bu bilgiye yüklediği anlam çerçevesinde yapılması gerekeni yapıyor. Bugüne kadar böyleydi bundan sonra da böyle olacak..." diye konuştu.

Durmuş Yılmaz, bir soru üzerine de makro dengelere baktıklarını dile getirerek, bu dengelerde bir sıkıntı varsa yapılması gerekeni bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söyledi.  Yılmaz "Elimizdeki veriye bakıyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir