Faizde indirime kesin gözle bakılıyor

Bazı analistler perşembe günü PPK'dan 25 baz puan sınırlı faiz indirimi beklerken, 50 baz indirimin de sürpriz olmayacağı görüşü hakim.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Piyasalarda, perşembe günkü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizin düşürüleceğine kesin gözle bakılıyor.

Bazı analistler PPK'nın 25 baz puanlık sınırlı bir faiz indirimi yapacağı görüşünü paylaşırken, bazı analistler 50 baz puanlık indirimin sürpriz olmayacağını düşünüyor.

Geçen hafta MB Finansal İstikrar Raporu ile başlayıp TCMB Başkanı Yılmaz'ın açıklamaları ile pekişen faiz indirim ihtimali, TCMB Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın değerlendirmeleri ile teyit edilmiş oldu.

TCMB Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın politika faizinin düşürüleceği yorumları yapması, perşembe günü yapılacak olan PPK toplantısının önemini daha da artırdı.

Analistler, hafta yapılacak olan PPK toplantısında munzam karşılıklarının artırılacağı ve gecelik borçlanma faizinin düşürülme ihtimalinin güçlendiğini düşünüyor.

Goldman Sachs: 50 baz puan indirim akla yatkın

Goldman Sachs, TCMB'nin yoğunlaşan sermaye girişlerine ve genişleyen cari işlemler açığına yanıt olarak kısa vadeli faizleri indirebileceğinin sinyallerini vermekte olduğunu belirtti.

 TCMB'nin gelişen olaylara vereceği reaksiyonun giderek daha az öngörülebilir hale gelmeye başladığına dikkat çeken Goldman Sachs, bu ortamda Banka'nın önümüzdeki aylarda politikayı nasıl yönlendireceğini öngörmenin çok zorlaştığını, ancak TCMB'nin önümüzdeki birkaç Para Politikası Kurulu toplantısında faizlerin 50 baz puan indirilmesi kararı almasının akla yatkın olduğunu düşünmeye başladıklarını vurguladı.

TCMB'nin bu faiz indirimine eş zamanlı olarak kısa vadeli mevduatlar için zorunlu karşılıkları agresif şekilde artırılabileceğini belirten Goldman Sachs, yurtiçi finansal şartlarda ciddi bir gevşemeden kaçınmak için zorunlu karşılıklarda bu artırımın 200 baz puan olabileceğini ifade etti.

JP Morgan: Bu hafta 50, Ocak'ta 50 baz puan indirim gelir

Daha önce gösterge faizin 2011 yılı son çeyreğe kadar değişmeyeceği tahminini dile getiren JP Morgan ise TCMB Başkan Yardımcısı Erdem Başcı'dan hafta sonu gelen açıklamaların ardından bugün yayınladığı raporda beklentisini değiştirdi. JP Morgan, perşembe günkü toplantıda faizlerin 50 baz puan ve Ocak ayında yapılacak toplantıda 50 baz puan dana indirilmesini beklediğini vurguladı. 

JP Morgan ayrıca, TCMB'nin politika faizindeki indirim ile eş zamanlı olarak Aralık-Ekim döneminde TL cinsinden mevduatlar için zorunlu karşılık oranını 200 baz puan artırmasını beklediklerini, 100 baz puanlık bir zorunlu karşılık artırımının TL likiditesinde 4.3 milyar, yüzde 15 düşüş yaratacağını hesapladıklarını da belirtti. 

Citigroup: Türkiye, aşırı ısınma gösteriyor

Öte yandan Citigroup, cari işlemler açığındaki hızlı genişlemeye işaret ederek, Türk ekonomisinin aşırı ısınma işaretleri göstermekte olduğunu belirtti.

Banka yaptığı açıklamada, 3. çeyrekte GSYH'da büyümenin beklenenden zayıf olmasına karşın, ekonomik büyümenin yılın tamamında güçlü olmaya devam ettiğini belirterek, "Bununla birlikte, ithalat eğilimli ve yabancı tasarruflara bağımlı hale gelen büyümenin yapısı konusunda giderek daha endişeli hale gelmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Citigroup ayrıca Merkez Bankası ise cari düşük faiz oranlarını sürdürmenin giderek zorlaşacağını da savundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir