Fed'e odaklanan piyasalarda açılışlar zayıf

İMKB güne 155 puan düşüşle 59.730 puandan başladı, ilk etapta 59 bin 300'de tutundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu akşamki toplantısından çıkacak karara ve sonrasındaki değerlendirmelere odaklanmış durumda. Fed'in 'gevşek para politikasına uzun süre devam' demesi bekleniyor. Bu kapsamda piyasaya likidite sağlanacağı ve tahvil alım programının yeniden başlayacağı belirtiliyor.

Bernanke'nin ekonomideki yavaşlama karşısında parasal genişlemenin dozunu artıracağı beklentisi ABD borsasında alımlara destek oldu.

Ancak, Fed'in bu akşamki toplantısında ekstra likidite önlemleri açıklamasının, ekonominin yeniden durgunluğa sürüklendiğini kabul edilmesi anlamına geleceği, bu nedenle vereceği hiçbir kararın piyasaları memnun etmeyeceğini savunanlar da var.

Bu arada Japonya Merkez Bankası (BOJ), faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 0,1'de bıraktı. BOJ'un dün başlayan bugün sona eren toplantısının ardından yapılan açıklamada, Japon ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini değiştirmediği, ekonominin ılımlı bir toparlanma yönünde fazla işaret gösterdiği belirtildi. Japon ekonomisinin muhtemelen toparlanma eğiliminde olmaya devam edeceği ifade edilen açıklamada, bununla birlikte Japonya'yı deflasyondan çıkarmanın ve fiyat istikrarıyla sürdürülebilir büyümeyi sağlamanın en önemli konu olmaya devam ettiği vurgulandı.

Diğer yandan Çin'in Temmuz ayı ticaret fazlası beklenmedik bir artışla 28.7 milyar dolar oldu ve 18 ayın zirvesine çıktı.

Bugün Asya piyasalarında düşüş gözlenirken, ABD vadeli piyasa ve Avrupa endeksleri de satıcılı açılışlar yaptı. İMKB ise güne 155 puan düşüşle 59.730 puandan başladı ve şu ana kadar en düşük 59.346 puanı gördü. Bileşik Endeks saat 10:25 itibariyle 59.390 (-495) puanda yer alıyor.

Uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.3175, Dolar/Yen 85.85 seviyesinde işlem görürken, yurtiçinde Dolar/TL 1.4950 seviyelerinde. Interbank işlemlerde en iyi alış/satış 1.4955/1.4970 TL'de.

Tahvil-bono piyasasında ise 25 Nisan 2012 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.32 seviyesinde yer alıyor. Hazine bugün 10 yıllık TÜFE endeksli tahvil ihraç edecek. TÜFE'ye endeksli ihale 6 ayda bir yüzde 2.00 reel kupon ödemeli olacak.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir