Fındığı söktü kiraz yetiştirdi, kazancını 5'e katladı

Giresun'da, bir üretici 15 dönümlük fındık bahçesini sökerek yetiştirdiği kirazdan, dönüm başına fındıktan elde ettiği gelire göre 5 kat daha fazla ekonomik kazanç sağlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Giresun'da, bir üretici 15 dönümlük fındık bahçesini sökerek yetiştirdiği kirazdan, dönüm başına fındıktan elde ettiği gelire göre 5 kat daha fazla ekonomik kazanç sağlıyor. Piraziz İlçesi Gökçeali Köyü'nde çiftçilik yapan Engin Kelleci,  6 yıl önce 15 dönümlük fındık bahçesini sökerek yerine diktiği kiraz ağaçlarından, 4 yıl sonra meyve almaya başladığını söyledi.

Kelleci, 1 dönümlük alandan bin kilogram kiraz elde edilirken, fındıkta ise aynı alanda 150 kilogram ürün yetiştirildiğini ifade ederek, "Kirazın ana vatanı Giresun'dur. Kirazın dünyaya Milattan Önce (M.Ö.) 70'li yıllarda Giresun'dan yayıldığı söylenmektedir. Buna rağmen bugün kentimize baktığımızda üretim anlamında önemli bir potansiyel bulunmamaktadır. Yöremizin en önemli gelir kaynağı fındıktır. Ancak fındık fiyatlarının düşük olması yöredeki üreticileri alternatif ürünlere yöneltmektedir. Ben de kirazın ana vatanı Giresun olduğu için, bu yörede fındığa alternatif ürünün kiraz olabileceğini düşünerek böyle bir bahçe oluşturdum" dedi.

"Fındıktan 5 kat daha avantajlı"

Giresun'un iklimi ve arazi yapısının kiraz yetiştirmek için çok uygun olduğunu belirten Kelleci, şöyle konuştu: "Ağaç başına yılda 20-25 kilogram kiraz elde ediyorum. Bin adet kiraz ağacım var bu da yaklaşık 15 bin kilogram kiraz demek oluyor. Kirazın bakımı yapıldığında çok kaliteli meyveler elde edilebiliyor. Ağaç yetiştikten sonra bir takım ilaçlamaları var. Onun dışında çok da riskli bir ürün değil. Fındığa göre kiraz daha çok emek gerektiriyor. Nereden baksanız yılın 10 ayı hizmet istiyor. Ancak fındığa göre çok daha karlı. Buradaki arazi şartlarında fındıkta dönüm başına ortalama 150 kilogram ürün elde ediyoruz. Kirazda ise daha fazla ürün alıyoruz. Dönüm başından bin kilogram civarında ürün elde ediyoruz. Fındıkla kıyasladığımızda 5 kat daha avantajlı."

Dalından satış yapıyor

Kelleci, Giresun ve Ordu'daki pazarlamacıların bahçeye gelerek kirazı dalından kendileri toplayarak satmaya götürdüklerini anlatarak, "Pazarlamacılar gelip kirazı bahçeden kendileri topluyor. Durum böyle olunca işçi parası da vermiyorum. Bu durumdan hem ben hem de pazarcılar memnun. Çünkü kiraz yörede az bulunan bir ürün. Bu nedenle zarar etme ve pazarlama sorunum yok. ancak fiyatlar günden güne değişiklik gösteriyor. Kirazın kilogramını bazen 2 liraya bazen de 6 liraya satıyorum. Buna rağmen yine de fındığa göre daha az riskli bir ürün" diye konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir