Fındıkta sezon öncesi durum

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU'DAN / Murat GÜRSOY

ordu@dunya.com

Fındık, ülkemizin en fazla döviz girdisi sağlıyan tarım ürünü. Ancak buna karşın maalesef sorunları yüzyılı aşkın süredir devam ediyor. Günü birlik politikalar, sadece seneyi kurtarmaya yönelik çalışmalar, fındığın siyasete alet edilmesi, hükümetlerin her seçim dönemi gerçek dışı uygulamaları nedeniyle istikrarsız bir görüntü sergileniyor. Bunun sonuncunda da Avrupalı her yıl yaşanan istikrarsız fındık fiyatlarından şikayet edip duruyor. Bu şikayeti yıllarca, Fındık Tanıtım Grubu (FTG) eş başkanlıklarını yapan Ufuk Özongun ve Dursun Oğuz Gürsoy'dan dinliyoruz.

Bu iki değerli başkana hep sorarım; neden fındık ihracatı hep aynı seviyede, neden içeride ve dışarıda pazarlar genişlemiyor, Fındık Tanıtım Grubu bu konuda ne yapıyor, diye... Başkanlarımız ise dünyanın her yerinde tanıtım çalışmaları yaptıklarını ancak istikrarsız fındık politikaları nedeniyle Avrupalı'nın istediği istikrar garantisinin verilememesi, fındık tüketiminin belli bir seviyede kalmasını tetikliyor, diyerek açıklıyorlar durumu.

Bugün fındıkta yeni dönem başladı. Hükümetin Yeni Fındık Kararnamesi ile müdahale kurumu olmadan fındığın fiyatının arz ve talebe göre oluşacağı, fiyatın serbest piyasa koşullarına göre belirleneceği bir dönemdeyiz şimdi. Ekonomisi ağırlıklı olarak fındıktan gelen para üzerine kurulu olan Ordu ve Giresun, bu yeni uygulamadan duydukları rahatsızlığı gündeme getirdiler.

Ancak 2009 fındık rekoltesinin az olması ve TMO depolarındaki fındığın satılmaması, fındık üreticisinin fındığını pazara yavaş indirmesi gibi nedenler, 2009'da fındık fiyatlarını 4.5 lirayla 4lira arasında korudu. Bu yıl 800 milyon kilo fındık rekoltesi olduğunda, serbest piyasa koşullarına bırakılmış bir fındık sektörü gerçek sınavını verecek. İşte bu noktada FTG'ye çok önemli görevler düşüyor. Hükümetin bu yeni kararnamesini fındığın geleceği açısından olumlu gören FTG eşbaşkanları ve sektör temsilcileri, fındıkta pazarın genişlediğini ve daha fazla ihracat yapılacağı gerçeğini rakamsal verilerle ortaya koymalıdır. Bunu, uygulamanın ikinci yılı olacak 2010 fındık sezonunda mutlaka göstermelidirler.

Şuanda uygulamada bir yıl geride kaldı ancak ortada hala lisanslı depoculuk ve ürün borsası yok. Bu durum yeni sezon öncesi sıkıntılı bir sürecin çıkacağını gösteriyor. Şimdiden yetkililerin yol haritasını alınan tedbirlerle ortaya koymasını istiyoruz. FTG'nin Karadeniz Akademi Ajansı ile yaptığı bölgesel toplantıların artması gerektiğini de düşünüyoruz. FTG'nin çalışmalarını olumlu bulurken, daha fazla çabayı da görmek istediğimizi, bunun fındığın geleceği açısından şart olduğunu vurgulamak istiyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir