Fiskobirlik, 100 işçi çıkaracak

Maddi sıkıntı içindeki birlik, tasarruf için işçi çıkarma yolunu seçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, ayakta durmaları ve kurumu yaşatabilmeleri için 100 işçinin iş akdine son vererek bundan sonraki süreç için önlerini görmek zorunda olduklarını söyledi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, birliğin, 5 aydır maaşlarını ödeyemediği işçiler başta olmak üzere SGK ve Maliye ile diğer bazı kurum ve kuruluşlara toplam 80 milyon lira dolayında borcu bulunduğunu belirtti.

Birlik yönetiminin, bu olumsuzluktan kurtulmak ve birliği düze çıkarmak için elinden gelen çabayı gösterdiğini ifade eden Bayraktar, "Bunu başarmak için elimizden geleni sonuna kadar yapacağız" dedi.

Hükümet tarafından 2006 yılında uygulamaya konulan birliklerin norm kadrosuna göre, FİSKOBİRLİK'in norm kadrosunun 593 olarak belirlendiğini anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Şu an birliğimiz bünyesinde ve bağlı kooperatiflerde toplam 477 işçi çalışmaktadır. Göreve geldiğimiz günden bu yana birliğe bir işçi alımı dahi yapmadık. Bu tarihten sonra birliğin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı piyasada aktif görev yapamadık. Durumumuz açıkça ortada. Kimsenin işsiz kalmaması için işçilerden fedakarlık istedik. Onlara dönüşümlü olarak '12 ay değil de 8-9 ay çalışın' dedik. Buna işçiler ve bağlı bulundukları sendika yönetimi karşı çıktı. Bu önerimiz kabul edilmedi. Birliğin aylık 2 milyon lira dolayında bir gideri var. Ayakta durmamız ve kurumu yaşatabilmemiz için 100 işçinin iş akdine son vererek bundan sonraki süreç için önümüzü görmek zorundayız. Bunu da bu ay içerisinde yapmayı planlıyoruz. Birliği yarına taşımak için herkesten anlayış ve destek bekliyoruz."

Yağlığa ayrılan fındık kurataracak

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) deposunda geçmiş yıllardan 400 bin tona yakın fındık bulunduğunu ve ofisin bunun büyük bir bölümünü yağlığa ayırma kararı aldığını anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bunun en az 50 bin tonu bize gelirse ayağa kalkma imkanı bulacağız. Çünkü ofis, yağlığa ayırdığı fındığı kilogramı 50 kuruş üzerinden satacak. Biz ise fındığı 1 liradan almaya talibiz, ancak paramız yok. İşleyelim ve satalım birlikte para kazanalım. TMO ile fındığın işleme ve satış evrelerini birlikte takip edelim. Hem onlar hem biz hem de üreticiler bundan memnun olsun. Bundan herkes kazansın. Eğer TMO bizimle işbirliği sağlarsa bizim kazancımızın yanında kendileri en az düşündüğümüz 50 bin ton miktar üzerinden 25 milyon lira kar edecek."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir