Ford'dan 150 milyon euroluk imza

Yeni Transit'e yapılacak 630 milyon dolarlık yatırımın 150 milyon euroluk kısmı için kredi anlaşması bugün imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ford Otosan, Yeni Ford Transit üretimi dolayısıyla yapacağı 630 milyon dolarlık yatırımın finansmanı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) liderliğindeki sendikasyona katılan National Bank of Greece, Societe Generale, HSBC ve State Bank of India ile 150 milyon euroluk kredi anlaşması imzaladı.

EBRD'nin bugüne kadar Türkiye'de bir sanayi kuruluşuna verdiği "en yüksek kredi" olan 150 milyon euroluk kredinin, 60 milyon euroluk kısmı EBRD, 90 milyon eurosu sendikasyona katılan bankalar tarafından karşılanacak. Ford Otosan, projenin gereksinimleri göz önünde tutularak uzun vadeli olarak yapılandırılan krediyi 5 yılda geri ödeyecek.

"Sanayiye verilen en yüksek kredi"

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, imza törenindeki konuşmasında, EBRD'nin yerel kuruluşların yatırımlarını destekleyerek ekonomik istikrarı korumayı amaçlayan ve kamu yararı gördüğü projelerin içerisinde olan bir kurum olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Ford Otosan da Türkiye ekonomisi için tarihi bir adıma önderlik ederek sektörde bugüne kadar yapılan en büyük yatırımlardan birini hayata geçiriyor. Yeni Transit üretimi için Kocaeli Fabrikasına yapacağımız bu dev yatırımla üretim kapasitesini ve istihdamı önümüzdeki yıllar için güvence altına almış oluyoruz. EBRD de bu projenin özellikle Türk otomotiv yan sanayisini geliştireceğini gördüğü için ortak amaç doğrultusunda bir sendikasyon oluşturdu ve yeni Transit yatırımı için 4 bankayı harekete geçirdi. 630 milyon dolarlık yatırımın 150 milyon euroluk kısmı için kredi anlaşmasını bugün büyük bir mutlulukla imzalıyoruz."

EBRD'nin Türkiye'de ilk kez sanayi sektörüne "bu kadar büyük bir kredi" sağladığını belirten Otay, yatırım konusunda önümüzdeki yıllarda yeni finansman arayışı olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine, gerektiği noktalarda, koşulların da uygun olması durumunda ek finans borçlanması yapabileceklerini söyledi.

Otay, şirketin mevcut finansal altyapısının, her türlü alternatifle yatırımın üstesinden gelmeye yetkin olduğunu kaydederek, "Ancak planlarımızın içinde de var" dedi.

Bunun, yatırım miktarı kadar borçlanma yapacakları anlamına gelmediğinin altını çizen Otay, ne miktarda borçlanacakları konusunda rakam veremeyeceğini belirterek, "Yapılanma ve finansmana, yatırımın detayları, nakit akışı sonunda karar vereceğiz. Borçlanma maliyetleri rekabetçi olduğu sürece... Yoksa özkaynakla da bunu yapabilme imkanımız var. İki opsiyonu da açık tutuyoruz" diye konuştu.

"Karar almakta zorlanmadık"

EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey de, Ford Otosan'ın temelde yüksek verimliliğe sahip olduğunu dile getirerek, kredi konusunda, gelecekteki büyümeyi desteklemek için karar almakta zorlanmadıklarını söyledi.

Yatırımcıların, büyük uluslararası şirketlerin Türkiye'ye geldiğine değinen Davey, "Doğru zaman diliminde müzakereyi yaptığımıza, projeye katıldığımıza memnunum. Finans piyasalarında otomotiv sektörüne 5 yıllık dönemlerle çok sayıda sendikasyon kredisi verilmiyor. Bana göre bu, bankaların kafasındaki Türkiye algısıyla ilgili" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir