Forex Bülteni
İntegral Menkul Değerler
Türkiye Sanayi Üretimi: Sanayi kuruluşlarının son dönemde gerçekleştirmiş olduğu üretim miktarını gösteren, sanayi üretimi verisinde yükseliş yaşanması durumunda ülke para biriminin değer kazanması beklenmektedir. Sanayi üretimi son olarak Nisan ayında %3.80 artış gösterirken, beklentiler Mayıs ayında %2.9 büyüme olacağı yönünde. Sanayi üretiminin geçtiğimiz döneme göre azalması Türk Lirasının değerini aşağı yönde etkileyebilir. (10:00)
Amerika MBA Mortgage Başvuruları: Haziran ayının ilk haftasına yükselişle başlayan ABD Mortgage başvuruları %8.4 oranında açıklandı. Ancak ikinci haftasında bu güçlü duruşu koruyamadı ve -5.5% oranında bir azalma kaydedildiği görülüyor. Üçüncü haftada %1.6 artan başvuruların Haziran ayının dördüncü haftasında da geçtiğimiz haftanın üzerinde açıklanması durumunda ABD Dolarında değer artışı yaşanmasına neden olabilir. (14:00)
ABD DOE Ham Petrol Stokları: Haftalık olarak Birleşik Devletlerde oluşan ham petrol stok miktarını göstermektedir. Stoklarda yaşanan artışın, ABD ham petrol fiyatı üzerinde olumsuz etki yaratması beklense de her zaman aynı etkinin görülmediğini belirtmek yararlı olacaktır. Geçtiğimiz hafta 123 bin varil artış gösteren stokların 3 Temmuz bitimli hafta içerisinde arttığı gözlemlenirse ABD Ham Petrol fiyatında gerileme devam edebilir.(17:30)
Fed Toplantı Tutanakları: Amerika Merkez Bankasının (Fed) 16-17 Haziran tarihlerinde gerçekleştirmiş olduğu Federal Açık Piyasa Komitesine toplantısına ait tutulmuş olan ayrıntılı kayıttır. Toplantıda görüşülen konulara dair ayrıntıların açıklandığı kayıtlarda sıkı para politikasına dair bir mesaj algılanması, ABD Doları üzerinden değer artışı yaşanmasına neden olabileceği gibi, genişlemeci para politikasına devam edileceği yönünde yaşanabilecek bir algılama ABD Dolarının değer kaybetmesine neden olabilir. (21:00)
Ekonomik Gelişmeler
Avrupa
Almanya’da Mayıs ayında sanayi üretimi beklentilerin altında kaldı ve Nisan ayına göre üretimin değişiklik göstermediği görüldü. Yıllık bazda ise sanayi üretimindeki artış %2,1’e düştü.
İngiltere’de Mayıs ayında sanayi üretimi aylık bazda daralma beklentilerine karşın %0,4 artış gösterirken, aynı dönemde imalat sektörü üretimi aylık bazda %0,6 daraldı. Sanayi üretimi yıllık bazda ise %2,1 düzeyinde genişlemiş oldu.
İngiltere’de Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Haziran ayı için İngiltere ekonomisine yönelik 3 aylık büyüme tahminini %0,6’dan %0,7’ye revize etti. NIESR aynı zamanda Haziran ayı için 12 aylık dönemdeki büyümeyi de %2,7 olarak açıkladı.
Avrupa Komisyonu üyesi Jean Juncker, yaptığı açıklamada Yunanistan’ın parasal birlik ya da Avrupa Birliği dışında bırakılmasını istemediklerini belirtti. Almanya Maliye Bakanı Schauble ise Yunanistan’ın borçlarına yapılacak indirimin AB kurallarını ihlal edebileceğinin altını çizdi.
Yunanistan için bir araya gelen Euro Bölgesi liderleri, Yunanistan'a somut bir teklif getirmesi için Perşembe gününe kadar süre verdi. Yunanistan'da referandumun ardından olağanüstü toplanan Euro Bölgesi liderleri hızlı bir çözüme ulaşamayarak ikinci bir toplantı kararı aldı. Euro Bölgesi liderleri, Yunanistan'ın durumunu çözmek için 12 Temmuz Pazar günü son kez toplanma kararı aldı.
ABD
ABD’de Mayıs ayı dış ticaret açığı beklentilerin altında 41,87 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Verinin detayı incelendiğinde Nisan ayına göre artan dış ticaret açığı kalemlerinde mal ve hizmet ihracatının aylık bazda 1,1 milyar Dolar arttığı görülürken, ithalatın ise aynı dönemde 2,2 milyar Dolar arttığı görülmekte.
Petrol
İran P5+1 ülkeleri arasında Viyana’da devam eden müzakereler 10 Haziran’a kadar yeniden uzatıldı. ABD’den gelen açıklamada nükleer görüşmelerinde her alanda önemli ilerlemeler kaydedildiği vurgulanırken, Rusya’dan gelen açıklamada ise görüşmelerin direktörler düzeyinde devam edeceğinin fakat gerekirse Bakanların da buluşabileceğinin altı çizildi.
Amerikan Petrol Enstitüsünün açıkladığı verilere göre haftalık ham petrol stoklarındaki değişim beklentilerin altında 958 bin varillik düşüş gösterdi. Enstitü önceki hafta 1,87 milyon varillik artış beklediğini açıklamıştı.
Ons altın bir günde 22 Dolar eridi
Ons altın önceki gün 1162,5 desteğini kırarak satış baskısını oldukça arttırdı ve 1147 seviyelerine kadar ger, çekilerek bir gün içinde 22 Dolar eridi. Bir süredir talep yetersizliği yaşayan altında Yunanistan ve Çin konusundan da anlaşıldığı üzere güvenli liman algısı artık altında çalışmıyor. Tüm bu gerginliklere rağmen ons altın yeteri kadar talep göremedi. Talep konusunu kısaca açarsak; Altın aktif vadeli kontrat primi geçtiğimiz ay ve haftaya göre düşüş gösterdi. Talep bahsi geçen zaman periyoduna göre gerilediği için altın kontratı prim seviyesinde de düşüş görülüyor. Buna ek olarak ek olarak geçtiğimiz haftadan bu yana altında satım yönlü put opsiyon sayısının neredeyse iki kat arttığını ve Eylül vadeli altın opsiyon priminin yükseldiğini görüyoruz. Bazı Fed başkanlarının Eylül söylemleri Altın opsiyonlarında satım ilgisini artırmışa benziyor. Fiziki talepte artış görülmüyor. Fiziki altın sahibi olmak için dolar karşısında ekstra bir swap ödemesi talep olmadığı için yapılmıyor. (GOFO pozitif bölgede) 1155 desteğinin kırılması teknik satışları da tetiklemiş olabilir. Bu nedenle seyrin biraz daha sert yaşandığını düşünüyoruz. 1150 desteğinin altında en yakın destek seviyeleri ise 1146 ve 1141.54 seviyeleridir. Altında long pozisyonlar riskli olmaya devam ediyor. Kısa pozisyonlar için dünkü sert hareketin tepkisi ve dönüşü beklenebilir. Altında kırılan 1155 desteği artık direnç konumunda. Bugün açıklanacak olan Haziran ayı toplantı tutanakları ve Fed Williams konuşması yakından takip edilmelidir.
Dirençler: 1155/ 1162/ 1168
Destekler: 1146/ 1141,5/ 1138
Ham petrol 52$ desteği üzerinde tutunmaya çalışıyor
Ham petrolde Yunanistan ve Çin baskısı devam ederken, dün geri çekilmelerin ivme kaybetmesi ve tepki alımları ile birlikte yeniden 52$ üzerine yükselişin geldiği görülüyor. Şangay endeksinde düşüş sürerken, Çin'de talebin yavaşlayabileceğine yönelik spekülatif hareketler WTI üzerinde baskı yaratıyor. Arz kanadında ise geçtiğimiz hafta artan stoklara karşın bu haftaki piyasa beklentileri stokların değişmeyeceği yönünde. Dün Amerikan Petrol Enstitüsü ise stoklarda 958 bin varillik düşüş tahmininde bulundu. Bugün ABD'de ham petrol stokları takip edilecek. Ayrıca petrol piyasası İran görüşmeleri ve Çin'deki satış dalgasını da izlemeye devam ederken, Yunanistan'daki gelişmeler de ham petrol üzerindeki etkisini korumaya devam edebilir.
WTI teknik olarak incelendiğinde 50,50 bölgesinden gelen tepki alımları ile birlikte yeniden 52,00 üzerine yükselirken, bu bölge üzerindeki tutunma çabası dikkat çekiyor. Geri çekilmenin devam etmesi halinde 51,85 / 51,10 ve 50,00 ana destekleri öne çıkarken, yükselişte 52,65 / 53,30 ve 54,10 dirençleri takip edilebilir.
Dirençler: 52,65 / 53,30 / 54,10
Destekler: 51,85 / 51,10 / 50,00
Yunanistan gelişmeleri izlenirken, Fed açıklamaları gündeme girebilir
EUR/USD paritesi, Yunanistan'ın halen gündemde bulunmasının yarattığı tedirginlikle zayıf seyrini sürdürmeye devam ediyor. Dün görüşmelerde bulunan Euro bölgesi liderleri alışıldığı üzere yeni bir karara ulaşabilmiş değil. Yapılan görüşmede Euro bölgesi yetkililerinin Yunanistan'a yeni bir paket hazırlaması için Perşembe gününe kadar süre verdi. Görüşmelerin Pazar günü sonuçlanması bekleniyor. Bu ay içerisinde 13 Temmuz ve 20 Temmuz tarihleri özellikle dikkat çekiyor. Yunanistan'ın 13 Temmuz'da IMF'ye 20 Temmuz'da ise Avrupa Birliği Merkez Bankasına yapması gereken ödemeler bulunuyor. Son dönemde Euro bazlı hareketlerin ön planda olduğu paritede, bugün ABD'den gelecek açıklamalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir. Bugün saat 21.00'de Fed'in açıklanacağı 16-17 Haziran tarihlerinde gerçekleşen FOMC toplantı kayıtları Dolar cephesinde etkili olabilir. Güvercin tonda bir metin pariteye denge getirebileceği gibi faiz artırımına yaklaşan bir Fed görülmesi parite üzerindeki satış baskısının artmasına neden olabilir. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.0660 seviyesinden başlayan yükseliş trendinin baskılanmaya başladığı görülmekte. Dün bu trendin altına geçen paritede fiyatının trend aşağısında kalmadığı görülüyor. Gün içinde satış baskısının devam etmesi durumunda 1.0950 bölgesi ilk destek seviyesi olarak takip edilebilir ana destek bölgesi ise 1.0815 fiyatında bulunuyor. Ana destek bölgesinin altında fiyatlanmanın başlaması durumunda 1.15 / 1.08 arasından oluşan çift tepe formasyonun kırılmasına bağlı olarak satış baskısında artış yaşandığı görülebilir. Trend üzerinden alınacak kuvvetle oluşabilecek tepki alımlarında ise 1.1100 / 1.1275 seviyesi direnç olarak takip edilebilir.
Dirençler: 1.0950 / 1.0910 / 1.0815
Destekler: 1.1100 / 1.1275 / 1.1470
İmalat üretiminde yaşanan gerileme Sterline değer kaybettirdi
GBP/USD paritesi, İngiltere'de açıklanan sanayi ve imalat üretimi verilerinde etkisiyle birlikte 1.5420 seviyesinde bulunan desteğine geri çekildi. Son dönemde Yunanistan kriziyle birlikte değer kaybeden Euro'ya paralel olarak gerileyen Sterline bir darbede imalat üretiminden geldi. Dün açıklanan İngiltere imalat üretiminde beklenen yükselişin gerçekleşmemiş olması ve aylık bazda Nisan ayına göre %0.6 daralma olduğunu açıklanması Sterlin/Dolar paritesini 1.5420 seviyesine kadar geriletti. Ulusal İstatistik Ofisinin yayınladığı rakamlara göre Mayıs ayı sanayi üretimi %0.4 artış kaydetti. Sanayi üretiminin yıllık bazdaki artışı ise %2.1 oranında gerçekleşti. Yaşanan bu artış içinde en yüksek pay ise %7.3 artış ile madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinden geldiği açıklandı. Buna karşı imalat üretiminde geçen ay açıklanan yıllık %0.2 artışın %0.1'e revize edilmiş olması ve Mayıs ayında aylık %0.6'lık gerileme yaşanması, ilerleyen süreçte büyüme oranı üzerine aşağı yönlü bir baskı yaratabileceği beklentisiyle birlikte Sterline satış getirdi. Paritenin ABD kanadında ise gözler bu gece açıklanacak olan Fed FOMC toplantı tutanaklarında olacak. Güvercin tonda bir metin pariteye denge getirebileceği gibi faiz artırımına yaklaşan bir Fed görülmesi parite üzerindeki satış baskısının artmasına neden olabilir. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.5910 seviyesinden bu yana devam eden düşüş trendinin parite üzerinden etkili olmaya devam ettiği görülmekte. Dün gün içinde 1.5540 destek seviyesini kıran Sterlin / Dolar paritesinin kırılma sonrasında ana destek seviyesi olarak takip ettiğimiz 1.5420 bölgesine kadar gerilediği görülmekte. Oldukça kritik bir destek seviyesi olan 1.5420 aşağısında kalınması paritenin ikinci bir satış baskısı içine girmesine neden olabilir. Böyle bir senaryoda 1.5360 / 1.5260 seviyeleri ara destekler olmak üzere 1.5170 bölgesi ana destek olarak takip edilebilir. Yaşanabilecek düzeltme hareketlerinde ise 1.5465 / 1.5540 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. 4 saatlik hesaplamalar göre Bollinger alt bandının dışına çıkan paritede düzeltme hareketini yaşanmasına karşı dikkatli olunmasında yarar var, buna karşın MACD'nin halen negatif bölgede bulunması düşüş trendinin bir müddet daha devam edebileceğini gösterir nitelikte.
Dirençler: 1.5465 / 1.5540 / 1.5640
Destekler: 1.5420 / 1.5360 / 1.5260
USDTRY, 2.68'lerde seyrediyor
USDTRY paritesi, 2.68 seviyelerinde seyrediyor. Dolar endeksi ise dün 97.00 direncinin üzerindeyken bu sabah 96.50 bölgesine doğru geri çekilmeler görüyoruz. Dolardaki bu gevşeme USDTRY paritesinin yukarı yönlü hareketlerini kısıtlıyor. İçeride ise koalisyon hükümetinin kurulmasına yönelik beklentiler Liranın ABD Dolarına karşı güçlü durmasını sağlıyor. İçeride devam eden siyasi gelişmelerden dolayı bu haftada siyasilerden gelecek açıklamalar Lira üzerinde etkili olabilir. Bugün 10:00'da Türkiye sanayi üretimi ve 21:00 Fed toplantısının tutanaklarını takip ediyor olacağız. Fed'den gelecek açıklamalar Dolar tarafında hareketliliğe neden olabilir. Teknik olarak incelediğimizde, kısa vadeli yükselen kanalın içerisinde fiyatlamalar devam ediyor. 2.68'lerde yatay seyreden parite gün içerisinde 2.69'lara doğru hareketlenmeler göstermesi durumunda 2.6950-2.7050 aralığı takip edilebilir. Ancak Dolardaki geri çekilme devam ederse USDTRY paritesinde satış baskısı hızlanabilir. Paritede aşağı yönlü hareketlerde ilk olarak 2.67 ara destek noktamız olarak karşımıza çıkmakta.
Dirençler: 2.6950/2.7050/2.7250
Destekler: 2.6850/2.6750/2.6560
USD/JPY paritesi 122,00 destek bölgesinde
USD/JPY paritesi Yunanistan gelişmelerini fiyatlamaya devam ediyor. Hafta sonu yapılan referandum sonrası 122,00 desteğine kadar düşen paritede, görüşmelerin yeniden başlayacağına yönelik iyimser hava ile yeniden yükseliş hareketi gelmişti. Yunanistan cephesinde son gelişme ise Euro Bölgesi liderlerinin 12 Temmuz'da yeniden toplanacak olması. Yen, Yunanistan'daki gelişmeleri izlemeye devam edecek. ABD kanadında ise bugün yayımlanacak FOMC Haziran toplantısı tutanakları takip edilecek. Güvercin geçen toplantı sonrasında yayımlanacak tutanaklarda Fed üyelerinin faiz artırımına ilişkin görüşleri izlenecek. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde alçalan takoz formasyonu içerisinde fiyatlama sürüyor. Geri çekilmede formasyonun oluşturduğu 122,00 destek bölgesinden tepki alımları gelmekte. Bu desteğin kırılması ve altında kalıcılık sağlanması durumunda 121,45 ve 120,70 destekleri öne çıkarken, yükselişte 122,45 direnci üzerinde kalıcılığın devam etmesi durumunda ise 123,30 ve 124,15 dirençleri göze çarpmakta.
Dirençler: 123,30 / 124,15 / 124,90
Destekler: 121,80-122,00 / 121,45 / 120,70
Ekonomik Takvim
10:00 GBP İngiltere Halifax Konut Fiyat Endeksi(Aylık)(Haziran) (Beklenti:0.3% Önceki:-0.1%)
10:00 GBP İngiltere Halifax Konut Fiyat Endeksi(Yıllık)(Haziran) (Beklenti:8.3% Önceki:8.6%)
10:00 TRY Türkiye Sanayi Üretimi(Aylık)(Mayıs) (Beklenti:-0.8% Önceki:0.0%)
10:00 TRY Türkiye Sanayi Üretimi(Yıllık)(Mayıs) (Beklenti:2.9% Önceki:3.8%)
11:00 EUR AB Tusk&Juncker Görüşmesi
14:00 USD ABD Mortgage Başvuruları(3 Temmuz) (Önceki:-4.7%)
15:30 CAD Kanada İnşaat İzinleri(Aylık)(Mayıs) (Beklenti:-5.0% Önceki:11.6%)
17:30 USD ABD DOE Ham Petrol Stokları(3 Temmuz) (Beklenti:0K Önceki:2386K)
17:30 USD ABD DOE Cushing Petrol Stokları(3 Temmuz) (Beklenti:0K Önceki:123K)
21:00 USD Fed Toplantı Tutanakları
21:00 USD Fed Williams Konuşması
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
http://www.integralmenkul.com.tr/
http://www.integralforex.com.tr/