Fransa'nın kamu borcu GSYH'nin yüzde 82'si

Fransa Meclisi, göçmenlerin vatandaşlıktan atılmasını öngören yasa tasarısının ilgili maddesini oylayarak kabul etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa'nın kamu borcu, yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre 56 milyar avro artarak, 1 trilyon 591,5 milyar avroya ulaştı. Bu rakam, ülkenin Gayri Safi Yurt içi Hasılasının (GSYH) yüzde 82,9'una denk geliyor.

Fransa Ulusal Ekonomik Çalışmalar ve İstatistik Enstitüsünün (Insee) verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde ülkenin kamu borcu, 1 trilyon 535,5 milyar avro yani GSYH'nin yaklaşık yüzde 80,4'ü seviyelerinde bulunuyordu.

Hükümet daha önce yaptığı açıklamalarda bu yıl kamu borcunun GSYH'nin yüzde 82,9'u seviyelerinde olmasını öngörmüştü ancak ülkenin kamu borcu yılın ikinci çeyreğinde yıl sonu için hedeflenen rakama ulaşmış bulunuyor.

Hükümet dün açıkladığı bütçe tasarısında, kamu borcunun bu yıl GSYH'nin yüzde 85,3'ü, 2011 yılında yüzde 86,2'si, 2012'de yüzde 87,4'ü düzeyinde olacağını, 2013'te ise GSYH'nin yüzde 86,8'i seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyor.

Fransız hükümeti ayrıca, ülkenin bütçe açığının yıl sonunda GSYH'nin yüzde 7,7'si, 2011'de yüzde 6'sı, 2014'te ise yüzde 2'si seviyesinde olacağını öngörüyor.

Rekor seviyede bulunan bu oranlar, bütçe açığını GSYH'nin en fazla yüzde 3'ü, kamu borcunu ise GSYH'nin en fazla yüzde 60'ı ile sınırlandıran Maastricht kriterlerinin çok üzerinde bulunuyor.

Göçmen yasası kabul edildi

Fransa meclisi, güvenlik güçlerini veya yargı mensuplarını öldürmek suçlarından mahkum olan göçmenlerin vatandaşlıktan atılmasını öngören yasa tasarısının ilgili maddesini bugün oylayarak kabul etti.

Genel kurulda, bugünkü oylamada sözkonusu madde için 75 "evet", 57 "hayır"oyu çıktı. Tasarının tamamı, 12 Ekimde oylanacak. Senato genel kurulunda da onay aldıktan sonra kabul edilmesi halinde, son yedi yılda 5. kez göçmenlerle ilgili bir tasarı yasalaşmış olacak.

Tasarının bugün kabul edilen maddesi, polis ve jandarma gibi güvenlik güçleriyle, yargıç ve savcı gibi görevlileri öldürmek suçundan mahkum olan ve 10 yıldan az bir süredir vatandaşlık statüsüne sahip göçmenlerin ellerinden bu hakkın alınmasını öngörüyor.

Fransa'da 1998 yılından kabul edilen yasayla, terör suçlusu göçmenlerini vatandaşlık hakkının elinden alınması kararlaştırılmıştı.

Mecliste oylanacak tasarının diğer maddeleri, vatandaşlık hakkı almak için yapılan sahte evliliklere ağır cezalar getirirken, yine göçmenlerin haksız yere sosyal güvenlik sisteminden yardım almaları ve avantaj sağlamaları halinde, sınırdışı edilmelerinin de kolaylaştırılmasına olanak sağlıyor.

Çok eşli yaşayan ve kızlarının sünnet edilmesi için baskı yapan göçmenlerin de, vatandaşlık hakkının elinden alınması istenmiş ancak bu öneri tasarıya dahil edilmemişti.

Basında çıkan haberlerde, bir karısı peçeli çarşaf giyen ve çok eşli yaşadığı anlaşılan Kuzey Afrikalı bir kişinin, bütün eşleri ve çocukları için "devletten haksız yere mali yardım almasının" ortaya çıkması üzerine, bu tür suçları işleyenlerin de ellerinden vatandaşlık hakkı alınacağı iddia edilmişti.

Hukukçulardan gelen uyarılar üzerine hükümet, bu tür suçların da tasarıya eklenmesinden vazgeçmişti.

Fransa'da hukukçular, hükümetin bu konuda hazırladığı tasarıya, "anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu" gerekçesiyle karşı çıkıyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir