FT: Avrupa yeniden Türkler'in kalbini kazanmalı

Gazetenin başyazısında, Ortadoğu'daki İsrail-Filistin çekişmesinin boyut değiştirmesi halinde yeni bir 'dinler savaşı' çıkabileceği ileri sürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Financial Times gazetesinin bugünkü başyazısında Ortadoğu'nun barış süreci konu edilirken, Türkiye ile ilgili bazı tespitlerde de bulunuldu.

Dünyanın İsrail-Filistin arasındaki barış umutlarının sürekli sona erdiğini dinlemekten sıkıldığı ifade edilen yazıda devlet adamlarının çözmek zorunda olduğu, ekonomik kriz, iklim değişikliği veya nükleer silahlar gibi çok daha önemli sorunlar olduğu belirtilirken, Ortadoğu'ya da daha geniş bir çerçeveden bakıldığında çözülmesi gereken büyük sorunlar olduğu kaydedildi.

Afganistan ve Pakistan'a cihat için gidenlerin kontrol altına alınması veya İran'da muhalif seslerin susturulmasına karşı birşeyler yapılabileceği belirtilen yazıda, El Kaide için adeta bir sığınak haline gelen Yemen'e de dikkat çekildi.

Türkiye'nin ise tüm siyasi çalkantılarına rağmen hem Ortadoğu hem de Batı için önemine dikkat çekilen yazıda, Fransa ve Almanya'nın AB üyeliğini 'hayasızca' geciktirerek Türkiye'yi doğuya ittikleri ileri sürüldü. Yazıda herşeye rağmen AKP hükümetinin Türkiye'nin doğusunu batıya doğru çekerken, Avrupalılaşmış Türkler'in Avrupa'ya yüz çevirir hale geldikleri ifade edildi.

Makalede, Avrupa'nın durumu izlemek yerine Türkiye'nin Ortadoğu'daki son dönemlerde gösterdiği başarıyı görüp, şehirli Türkler'in kalbini yeniden kazanması gerektiğine dikkat çekildi.

Yazının sonunda İsrail-Filistin çekişmesinin 'toprak kavgası' sınırını aşıp farklı boyutlara taşınmasının, yeni bir dinler savaşı çıkarabileceği tehlikesine dikkat çekildi.