G20'nin Ardından

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Timuçin Gökdemir

İşte Toronto-Kanada'da dördüncüsü yapılan G20 Liderler toplantısının ardından hatırlanan ve konuşulanlar;

·Toplamda (şimdiye dek açıklanan) 1.24 milyar dolar harcanan para,

·Yaklaşık iki milyon dolarlık yalancı göl! (Medya merkezine kurulmuş olan)

·Eski Bir film stüdyosundan bozma tutukevinde 7 gün içerisinde tutuklanan 900'den fazla gösterici, (700'e yakını toplam yaklaşık bir hafta gözaltında tutulduktan sonar herhangi bir soruşturmaya sevkedilmeden salıverildiler.)

·İçinde Amerikan ve Türk delegasyonunun da bulunduğu 8 ayrı katılımcı ülkeyi ağırlayan fakat business center'ini kapatan bir otel, (ısrarlar sonunda güçlükle açıldı.)

·Yüksekliği 3 metreyi bulan ve iç içe oluşturulmuş üç ayrı kafes biçimdeki tel örgü kuşağı

·İlk gün elden geldiğince nazik ve toleranslı davranan ikinci gün sert ve haşin yüzünü gösteren Kanada polisi.

·En komik protesto, (liderler için) onları o kafesten çıkarmayın!

·Takımının dünya kupasında aldığı yenilgi ile suratı asılan ve bu müsabaka yüzünden Başbakan Erdoğan ile yapacağı ikili görüşmeyi geciktiren sayın Obama

·Başbakanının yüzünü dahi göremeyen bir Türk toplumu.

Ve tüm bunlara ek olarak farklı  eyaletlerden gelenlerle birlikte binlerce görevli polis (açıklanan resmi rakam 5100 civarı idi) ve asker ve binin üzerinde özel güvenlik görevlisi. Askerler daha çok hava sahasını ve deniz (göl demek doğru olur aslen) sahasını korurken diğer eyaletlerden gelen polis kuvvetleri daha çok çekirdek koruma birimi olarak görev yaptılar. Başbakan Erdoğan ve Obama'nin kaldığı otelin tüm güvenliğini ise Fransız kökenli Quebec eyaletinden gelen polisler sağladı. 

G20 için sağlanan güvenlik tedbirleri Kanada tarihinin en pahalı ve en geniş güvenlik tedbirleri olarak tarihe geçti.

İlginçtir, bir çok kimsenin G20 hakkında hem fikir olduğu genel kanı, sonucunda çıkan kararlardan daha çok başka şeylerin konuşulduğu bir liderler toplantısı olduğuydu.

Bakalım Fransa'nin Nice kentinde yapılacak olan bir sonraki G-20 toplantısı için neler konuşuyor olacağız. Fransa Cumhurbaşkanı sayın Sarkozy'nin ev sahipliğini yapacağı bir sonraki G20 toplantısı için sarfettiği sözler hala kulaklarımızda. Sayın Nicolas Sarkozy Toronto'da yapılan toplantıyı ve organizasyonu kastederek "bundan daha güzelini, üstelik onda biri kadar maliyet ile yapacağım" iddiasında bulundu. Bu durumda bizler de şimdiden gözlerimizi Fransa'ya çevirdik, "Halep oradaysa Arşın burada! " edası ile bekliyoruz. Malum, siyasetçiler hep konuşurlar, ancak icraatları konuştuklarından hayli farklı olur çoğu kez. Dolayısıyla en iyisi bekleyip görmek, söylenenleri unutmadan tabii.