Gaziantepli KOBİ'ler verimlilik ve bilgi teknolojisi için toplandı

DÜNYA Gazetesi ile EMC ve CIO Dergisi 'Bilgiyle Gelen Kârlılık' konulu toplantı düzenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orhan KARADAĞ

GAZİANTEP - DÜNYA Gazetesi, CIO Dergisi işbirliği ile bilgi altyapısı konusunda dünya lideri EMC'nin, 10-11 Ocak 2011 tarihlerinde "Bilgiyle Gelen Karlılık" konulu yuvarlak masa toplantısı Gaziantep The Anatolia Hotel'de gerçekleştirildi. Gaziantep'li 30'a yakın firmanın IT yöneticisinin katıldığı toplantıda Türkiye'deki KOBİ'lerin kurumsal bilginin depolanması ve yönetilmesinin önemini giderek daha çok anladıkları belirtilerek, Anadolu'da bilgi teknolojileri kullanımının arttığı kaydedildi.

Toplantıya DÜNYAŞirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top ve DÜNYA Bilişim Yayınları Direktörü Murat Yıldız ile birlikte katılan EMC Türkiye Kanal Yöneticisi Erkut Göktan, dünyada bilgiye dayalı hizmetlerin öneminin giderek arttığını belirterek, veri depolama sistemleriyle ilgili kurumların izlemesi gereken yeni stratejiler hakkında önemli bilgilere yer verdi. Kurumsal bilginin güvenli bir şekilde depolanması ve saklanmasının iş sürekliliği ve verimliliği açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Göktan "Bilgi teknolojileri yatırımları ilk olarak kurumsal şirketlerde, telekomünikasyon şirketlerinde, finans kurumlarından başladı.

Ancak son birkaç yıl içinde KOBİ seviyesinde de bilgi yönetiminin, bilginin merkezlileştirilmesinin, oradan yönetilmesinin önemi anlaşılmaya başlandı. Bilgi teknolojileri kullanımı da önemli ölçüde arttı. Bu nedenle EMC olarak Anadolu'ya yaygınlığımızı artırmak ve kurumların bilgi depolama teknolojileri konusundaki arayışlarına çözüm sağlamak için DÜNYAGazetesi ile birlikte çeşitli illerde Anadolu Sohbetleri programı oluşturduk" dedi.

Her yıl oluşturulan dijital verinin artışına dikkat çeken Göktan, 2020 senesine kadar bu verinin 45 kat artacağına dikkat çekti. Göktan, "2009 senesinde, Ekonomideki Büyük Durgunluk döneminin ortasında, dijital veri miktarı 2008'e oranla yüzde 62 arttı ve 800 milyar Gigabayt'a (0,8 Zetabayt) ulaştı.

2010 senesinde yaratılan dijital veri miktarı 1,2 Zetabaytı bulacak. Ayrıca dosya, görsel, kayıt ve diğer dijital veri saklayıcıların sayısı 67 kat artarken tüm bu ortamların yönetim, güvenlik ve koruma ihtiyacı da aynı oranda artacak" dedi. Bu büyüme oranına karşın, dünya çapındaki BT profesyonellerinin sayısı yalnızca 1.4 kat artacağını ifade eden Göktan, " Bu artışların kümülatif etkisi CIO'ları çeviklik, verimlilik, etkinlik ve kontrolde yeni seviyeler arayışına girmeye sevk edecek. Çalışanlarınızdan sonraki en önemli varlığınız verilerinizdir. EMC, verilerinizin gücünden en etkin şekilde faydalanmanızı sağlayan bir teknoloji şirketidir. Esnek, ölçeklenebilir ve güvenli bilgi altyapıları tasarlamanıza, kurmanıza ve yönetmenize yardımcı oluyoruz. Bu altyapılarla, verilerinizi akıllı bir şekilde depolayabilir, koruyabilir ve yönetebilirsiniz.

Böylelikle bu verileri erişilebilir, aranabilir, paylaşılabilir ve sonuç olarak "aktif" kılabilirsiniz. Müşterilerimizin sahip oldukları bilgileri, düşük maliyetle, risklere karşı güvenle saklayıp yönetebilmelerini ve rekabete karşı bu bilgiden maksimum fayda almalarını sağlıyoruz. EMC olarak, büyümenize, riski ve verimliliği yönetmenize, yeni değer yaratmanıza yardımcı oluyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Yerel IT şirketlerine ihtiyaç var

DÜNYABilişim Yayınları Direktörü Murat Yıldız, dergileri için IT yöneticileriyle yaptıkları röportajlarda kurumların ciddi ihtiyaçlarının açığa çıktığını belirterek, "Anadoludaki kurumlarda bilgi teknolojileri ciddi bir şekilde kullanılıyor.

Ancak kurumlar kendilerine bu çözümlerde destek verecek yerel firmalar bulmakta zorlanıyorlar. Ne yazık ki yerel IT firmaları kurumsal teknolojilere cevap verebilecek kapasitede kendilerini geliştirmekten yoksun kaldılar. Halen İstanbul ve Ankara firmalarından destek istenmek durumunda kalınıyor" dedi.

Gaziantepli IT yöneticileri fikirlerini ve projelerini paylaştı

- Sanko Holding AŞ IT Müdürü Erdem Soydan: Sandora olarak 21 değişik lokasyonda bulunuyoruz. 20 kişilik yazılım ekibimizle kendi içimizde yazılım projelerimizi geliştiriyoruz. SANKO Holding bünyesinde yaklaşık 15 bin personel çalışıyor. Bunun 60'ı IT bölümünde faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki sene içerisinde veri merkezi projelerimizi geliştiriyor olacağız.

- Gazikent Üniversitesi Bilgi İşlem Müdürü Çeliker Bahçeci: Geçen yıl üniversitemiz kurulurken altyapıdan tutun sunucuya kadar birçok yerleşmemiş etmen vardı. Fiziksel altyapıyı sağlayınca suncuların teminine geçtik. Bazı firmaların araştırmasına girdik. Sanallaştırma için VMWare'i tercih ettik. Bu aşamadan sonra veri yedekleme ve depolama için VMWare'e en uygun olduğu düşüncesi ile EMC daha sıcak geldi. Bu alanda daha uzmanlaşmış bir kurum olduğu için EMC veri depolama çözümlerini tercih ettik. Özellikle teknik desteğin bizim farkında olmadığımız güncellemeler konusunda bile bizi uyarması ve uzaktan bunları halletmesi başarılı bir uygulama.

- Naksan Holding IT Müdürü Abdülrahim Atak: Geçtiğimiz sene ERP projemizi hayata geçirdik. Yapılan çalışmalar sayesinde artık ERP'nin günlük veri üretim miktarını ciddi oranda düşürdük. Bu sene özellikle sanallaştırma teknolojilerine odaklanıyoruz. Ayrıca veri merkezimizi güçlendiriyor olacağız. Felaket ve iş sürekliliği için yeni bir veri merkezi kurma projemiz var. Çok uzakta olmayan bir lokasyonda veri merkezimizin yedeklemesini yapacak çok daha başarılı bir veri merkezi kuracağız.

Bu konularda ilginizi çekebilir