"Geç kalınmış bir müdahale"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasını doğru bulduklarını belirterek, bunun geç kalınmış bir müdahale olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar merkezli El Cezire Mübaşir kanalına verdiği röportajda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

İdlib'de düzenlenen kimyasal silah saldırısının ardın ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasını doğru bulduklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, bunun esasen geç kalınmış bir müdahale olduğunu belirterek, "Daha önceki vahşice insanları öldürme sürecinde de Esed'in bir an evvel Suriye'nin başından uzaklaştırılması gerekiyordu" diye konuştu.

Olaylara duygusal değil gerçekçi baktıklarını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, Suriye'nin geleceğini önemsediklerini belirterek, bu konuda Fransa, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin de kendileriyle hemfikir olduğunu söyledi. 'Güvenli bölge' konusunun bugün her zamankinden daha elzem hale geldiğine dikkati çeken Bakan Çavuşoğlu, gelecek süreçte göç hareketinin daha da artabileceğine vurgu yaptı.

"Türkiye prensiplerinden vazgeçmez"

Rusya ve İran'ın, Suriye'de ateşkesin resmi garantörü olduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, rejimin kimyasal silah kullanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştüğünü söylerken; Esed'in kalması veya gitmesi konusunda ülkelerin farklı tutumlarının olmasını bir noktaya kadar anlayabileceklerini, öte yandan desteklenen kişinin, savaş suçu işlemesi halinde bile desteklenmeye devam edilmesini doğru bulmayacaklarını da vurguladı.

Rusya ile ikili ilişkiler gelişse de Suriye ve Esed konusunda farklı düşündüklerini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye, bir ülkeyle ilişkilerini düzeltmek için ya da geliştirmek için prensiplerinden vazgeçmez. Biz ilkeli bir politika izliyoruz" ifadesini kullandı.

Suriye'nin geleceği konusunda diplomatik çabaları sürdüreceklerine işaret eden Çavuşoğlu, ABD yönetiminin yanı sıra Katar ve Suudi Arabistan ile de görüşecekleri bilgisini verdi.

"AB ile kapıları kapatmadık"

Avrupa Birliği'ne giriş sürecinin dondurulması hakkında da konuşan Bakan Çavuşoğlu, Avrupa'da, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğu için AB'ye alınmadığını söyleyen çok sayıda siyasetçi olduğunun altını çizerek, "AB ile kapıları kapatmadık ama bize yönelik tutumundan da sıkıldık. Milletimiz sıkıldı. Milletimize kalsa bugün durdurmamız lazım bizim bu süreci" ifadelerini kullandı.

AB'ye tam üyelik konusundaki kararlılıktan geri atılmış bir adım bulunmadığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasından sonra AB ile görüşmelerin devam edeceğini söyleyerek, "Oradan çıkacak kararlara göre bir karar alırsak, tabii ki milletimize sorarız. Türkiye'de söz de karar da milletindir. Türkiye'de patron millettir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir