”Geçen yılki turist sayısını yakalarız”

Bakan Günay, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla Rus turist ağırlamayı hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, küresel krizden Rusya'nın olumsuz etkilenmesi halinde bile geçen yılki turist sayısını yakalayacaklarına inandığını söyledi.

Günay, dünyanın en büyük turizm fuarlarından biri olan MITT fuarına katılmak için geldiği Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin her alanda geliştiğini belirterek, turizm, tarih ve kültür alanlarındaki ilişkilerin de son derece olumlu bir şekilde geliştiğini kaydetti.

Türkiye'de 2007 yılının Rusya Kültür Yılı, Rusya'da da 2008 yılının Türkiye Kültür Yılı olarak kutlandığını hatırlatan Güney, basın mensuplarına karşılıklı iki kültür yılını geride bırakmanın anısına Reşat Nuri Güntekin'in Rusçaya çevrilen "Çalıkuşu" ve "Yaprak Dökümü" romanlarının tanıtımını yaptı.

Türkiye'ye geçen yıl 26 milyon 300 bin turistin geldiğini belirten Günay, "Rusya'dan gelen turist sayısı önceki yıla kıyasla yüzde 17 oranında artarak 2 milyon 800 bine ulaştı. Ülkemizde önümüzdeki yıllarda çok daha fazla Rus turist ağırlamayı hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'nin Rus turistler tarafından en fazla tercih edilen ülke olduğunu ve kendilerinin de bunun bilincinde olduklarını kaydeden Günay, "Biz Türkiye'yi Rusların kendilerini her açıdan evlerinde hissedebilecekleri bir ülke haline getirmek istiyoruz. Bu çerçevede özel sektörle tam bir işbirliği içindeyiz. Özel sektörümüz Akdeniz'in en kaliteli tatil ülkesini yarattı" ifadesini kullandı.

"Türkiye tarihi açıdan son derece zengin"

Türkiye'nin tarihi açıdan da son derece zengin bir ülke olduğunu, turizmi yaz aylarına değil, tüm zenginlikleriyle 12 aya yaymak istediklerini vurgulayan Günay, "Türkiye'de kongre, golf, inanç, sağlık, termal ve kültür turizmi gibi çok çeşitli alanlarda çalışmalarımız var. Bu amaçla tüm bunların vurgulandığı bir festivale Rusya'dan 500 kadar gazeteciyi Antalya'da ağırlayacağız" dedi.

Günay, turizmin 2000'li yıllardan itibaren dünyada çok önemli bir sektör haline geldiğini ve kendilerinin de bunu çok önemsediğini belirterek, "Hizmet kalitesinden ödün vermeden, Türkiye'ye gelen turistlerin bir daha gelmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Dünya Turizm Örgütü 2008 yılında Türkiye'yi dünya turizm alanında en hızlı gelişen ülke olarak ilan etti. Bunu devam ettirmek için hizmet kalitesini yüksek tutmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bir gazetecinin, turist sayısında bu yıl ekonomik krizden dolayı yüzde 25 oranında düşüş beklendiğini, Türkiye'nin buna karşı nasıl önlem aldığı yolundaki sorusu üzerine Günay, "Dünya genelinde bir kriz var ve bazı ülkelerde devalüasyon var. Krizin Rusya'yı etkilemesi olasılığına karşı, bu küresel kriz ortamından fazla etkilenmemek için önlemler alıyoruz. Bu yaz krizden etkilenme olsa bile bir önceki yıla yakın bir rakamı yakalayacağımıza inanıyorum" yanıtını verdi.

Türkiye'nin turizm alanında zengin tarihi ve doğa varlığının yanı sıra yüksek kalite ve uygun fiyat avantajına sahip olduğunu kaydeden Günay, "Bu 3 unsur Türkiye'yi önemli bir merkez haline getirdi. Rusya açısından bu özelliklere ek olarak Türkiye yakın destinasyon (gidilecek yer). Akdeniz ülkelerinde turizmde düşüş yaşanırken, Türkiye'de bu özellikleri yüzünden 5 kat artış oldu" dedi.