Geçiş dönemi kısa sürmeli

Gül, Mısır'daki gelişmelerle ilgili olarak halkın taleplerinin dikkate alınması ve süratli hareket edilmesinin iyi olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'daki gelişmelerle ilgili olarak "Halkın arzusu ve halkın özlemleri doğrultusunda bu geçiş döneminin kısa sürmesi çok önemli" dedi.

Gül ve Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ile Çankaya Köşkü'nde düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Mısır'daki kaosun dinmesi için nasıl adımlar atılması gerektiği" yönündeki sorusu üzerine Gül, son dönemlerde Müslüman ülkelerde görülen manzaraların sürpriz olmaması gerektiğini belirtti.

Tahran İslam Konferansı Toplantısı vesilesiyle "Bütün İslam ülkelerinin kendi evlerinde köklü, siyasi reformlar yapması gerektiği" yönünde bir çağrı yaptığını hatırlatan Gül, şunları kaydetti:

"Eğer bunlar kendi inisiyatiflerimizle yapılırsa her şey daha düzenli olur demiştim. Maalesef bazen liderlek öncülük yapmayınca halk öncülük yapıyor bu tip reformlara. Bugünkü dünyayı iyi bilmek gerekir, iyi anlamak gerekir. Haberleşmenin alabildiğine serbest olduğu, teknolojinin haberleşmeyi hiçbir kısıtlamayı mümkün kılmadığı bir çağda yaşıyoruz. Bu bakımdan çağı iyi görmek lazım. Önceden gereklerini yapmak gerekiyor. Arzumuz şudur tabii ki. Halkın arzusu ve halkın özlemleri doğrultusunda bu geçiş döneminin kısa sürmesi çok önemli. Çünkü Mısır'ın güvenliği, istikrarı, güçlü olması dost ve kardeş bir ülke olarak çok önemli. Ama şu da bir gerçek; halkın arzuları, talepleri bunlar ne kadar çok dikkate alınır ve ne kadar süratle hareket edilirse, bu geçiş süreci ne kadar kısa olursa her şey o kadar iyi olur kanaatindeyim. Olup bitenleri tabii ki yakından takip ediyoruz. Türkiye'nin tarihi, kültürel, dini ilişkileri var İslam ülkelerindeki halklarla, milletlerle. Dolayısıyla bu ülkelerin güçlü olması, halklarının mutlu olması, refahın yüksek olması kardeşler olarak tabii ki en büyük arzumuzdur. Onun için bu süreç ne kadar kısa süre içerisinde neticelenirse o kadar iyi olur diye düşünüyorum. Bu sürecin neticesinde Mısır'ın ve Mısır halkının daha güçlü çıkması gerekir."

"Model olmak doğru değil"

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine bir model olabileceğini düşünüp düşünmediğini" sorması üzerine ise Gül, şunları söyledi:

"Böyle iddialı şeyler doğru değildir. Ama bakın ki bir coğrafyada, bir bölgede herkes birbirini takip eder. Güzel olan şeylerden herkes faydalanır. Herkes birbirinin güzel şeylerini alabilir. Bunlar gayet normaldir.

Son yıllarda Türkiye'de köklü reformlar yapılıyor. Daha da yapılması gerekenler var. Biz kendi noksanlarımızın farkındayız ve dolayısıyla kendi inisiyatifimizle bütün bu reformları güçlü bir şekilde Türkiye'de yürütüyoruz. Tabii ki gurur duyuyorum açıkçası. Türkiye'deki demokratik standartların yükselmesi, hukuk ilkelerinin çok netlik kazanması ve Türkiye'nin daha şeffaf bir ortam haline gelmesi, neticede Türk ekonomisinin de güçlü hale gelmesinin en önemli sebeplerinden biridir. Dolayısıyla Türkiye'de güzel şeyler oluyor. Bunları bölgemizdeki kardeşlerimiz takip ediyorlarsa ki muhakkak ki takip ediyorlar, bundan memnun oluruz. Ama herhangi birine model olmak, örnek olmak gibi iddialı şeyler doğru değil."

  

Bu konularda ilginizi çekebilir