Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği kuruldu

TİM Başkanı Büyükekşi, İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği'nin 61'inci Birlik ve 24'üncü sektör olarak Meclise katıldığını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği'nin 61'inci Birlik ve 24'üncü sektör olarak Meclise katıldığını kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği'nin kurulması ile ilgili yaptığı yazılı açıklamaya göre, TİM'in çatısı altında 60 Birliğin faaliyet gösterdiğini belirtti. Büyükekşi, "61'inci Birlik ve 24'üncü sektör olarak aramıza İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği katıldı" dedi.

Gemi ve yat ihracatı 1.8 milyar dolar

Sektördeki büyük ihracatçı 76 şirketin, İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği kurulması amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisine başvurduğunu ifade eden Büyükekşi, "Müsteşarlık Makamının ve Dış Ticaret Bakanlığı'nın onayı ile de 61'inci. Birliğimiz kuruldu. 2009 yılı Türkiye geneli gemi ve yat ihracatı 1.8 milyar dolar olarak gerçekleşti ve Türkiye ihracatının içerisindeki payı yüzde 1.8 oldu. 2009 yılında sektörde ihracat yapan 355 firma mevcut.

Bu sayıya sektör yan sanayinde faaliyet gösteren firmalar da dahil" ifadelerini kullandı. Türkiye gemi inşa sanayinde doğrudan istihdam edilen kişi sayısının Kasım 2009 itibariyle 53 bin kişi olduğunu kaydeden Büyükekşi, Aralık 2009 itibariyle gemi sipariş defterindeki sipariş listesine göre Türkiye'nin dünyada 11'inci sırada yer aldığını, Çin ve Güney Kore'nin söz konusu sıralamada ilk 2 sırada yer almakta olduğunu belirtti.

Hedef 5 milyar dolar

Birliğin kurulmasıyla ortaya çıkan dinamizm ve sinerji ile birlikte, küresel krizin etkilerinin azalmaya başlaması ve yeni siparişlerle birlikte 5 milyar dolarlık ihracat rakamının kısa zaman içerisinde yakalanacağını ifade eden Büyükekşi, "Cumhuriyetin 100'üncü yılında da 20 milyar dolar hedefine ulaşacağını düşünüyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir