Genel Enerji'den petrol boru hattına 400 milyon dolar

Genel Enerji, petrol üretimi yaptığı Irak'ın Erbil'in Taq Taq petrol sahasından Türkiye'nin sınırına yakın Fişhabur yerleşim merkezine kadar uzanan petrol boru hattı inşa edecek. Şirket, 2012 için planladığı 700 milyon dolarlık yatırımın 400 milyon doları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Erhan BİLGİN

ERBİL - Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Sepil'in ana hissedarı olduğu Genel Enerji önümüzdeki yıl Irak'ın özerk Kürt yönetimi bölgesinde toplam 700 milyon dolarlık yatırım yapacak. Genel Enerji Başkanı Mehmet Sepil, yatırımın 400 milyon dolarlık kısmının, Türkiye'nin Silopi (Şırnak) sınırı yakınlarına kadar uzanacak petrol boru hattına yönelik olduğunu açıkladı. Sepil, boru hattının şirketin günlük 90 bin varil petrol üretimi yapılan Taq Taq petrol sahasından başlayarak, Kuzey Irak'ın Türkiye sınırı yakınındaki Fişhabur yerleşim merkezine kadar uzanacağını söyledi. Yatırım bütçesinin geriye kalan 300 milyon dolarının büyük kısmı ise şirketin bölgede üretim lisansına sahip şirketleri satın almasına veya hisse paylaşımına yönelik 'konsolidasyon' da kullanılacak.

Genel Enerji'nin de sponsorları arasında bulunduğu, 'Kurdistan&Irak, Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı' Irak'ın Erbil kentinde önceki gün sona erdi. Konferansın ilk gününde "Petrol ve Gaz Kaynakları Potansiyeli" başlıklı oturumda konuşma yapan Sepil, daha sonra akşam Erbil Rotana Otel'de, Genel Enerji CEO'su Tony Hayward ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda Türk ve İngiliz gazetecinin izlediği basın toplantısında, bölgedeki faaliyetleriyle ilgili olarak bilgi veren inşa edilecek boru hattıyla ilgili bilgi verdi.

2012'de 400 milyon dolar yatırım yapılacağı açıklanan  boru hattı, Erbil'den (Taq Taq petrol sahasından) Türkiye sınırı yakınlarındaki Fişhabur (Fishkhabour) köyüne kadar uzanacak. Boru hattı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kontrol ettiği topraklar içinde kalacak. Boru hattının daha sona Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanması planlanıyor. Mehmet Sepil boru hattının, toplam pazarının günlük 120 bin varil olacağını açıkladı.  Boru hattının mühendislik çalışmasının bittiği bilgisini veren Tony Hayward ise "Pazar araştırması yapılıyor. 2013'ün ikinci yarısına kadar çalışmaların netlik kazanacağını söyleyebilirim. Hattın günlük kapasitesi 400 bin varil olacak" dedi. Boru hattının devreye girmesi ile birlikte Genel Enerji'nin Erbil Taq  Taq bölgesindeki tanker dolum istasyonu işlevini yitirecek. Boru hattının uzunluğunun ise yaklaşık olarak 250 km olacağı bildirildi.

Fişhabur Türkiye'nin Irak sınırında Şırnak'ın ilçesi Silopi'ye 30 km kadar yakın bir mesafede yer alıyor. Boru hattının bitiş noktası olarak düşünülen Fişhabur, Türkiye'nin Habur'dan sonra Irak'ta yeni sınırı kapısı olarak planlanan Ovaköy'e de çok yakın bir mesafede bulunuyor.

4-5 şirketle görüşüyoruz

Mehmet Sepil, bölgede yapmayı planladıkları konsolidasyonla  Genel Enerji'yi büyütmeyi amazladıklarını  vurgulayarak, "Herhangi bir sahadan çok, varlık yapısı güçlü şirketlerle ilgileniyoruz. Örneğin, 8 ortaklı 6 saha var. Konsolidasyon bu tür yapıları içerebilir. Görüşmeyi düşündüğümüz 4 veya 5 oluşum var" diye konuştu.  Sepil, konsolidasyonu önce Kürt Bölgesi'nde yapacaklarını daha sonra bütün Irak'ta konsolidasyonu gündeme alacaklarını, Irak dışında da konsolidasyon işlemleri yapabileceklerini kaydetti. Konsolidasyon için görüşme yaptıkları şirketlerin nakit kaynaktan çok hisse talep ettiğine dikkat çeken Sepil, "Çünkü hisseler henüz gerçek değerini bulmadı. Hisseler yükselecek. Şirketler bundan yararlanmak istiyorlar" dedi.

Basın toplantısında, söz alan Genel Enerji CEO'su Tony Hayward, şirketin varlıklarının güçlü olduğunu belirterek "2 milyar dolarımız var, burada da kullanabiliriz, başka yerde de faaliyetimizi genişletebiliriz. Fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Üretimi 50 bin varil genişletmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.

"ExxonMobil'in gelmesi sürpriz olmadı"

Bir gazetecinin, ExxonMobil'in Irak merkezi yönetim bölgesindeki faaliyetini Kürdistan'da sürdürmesi kararını nasıl bulduğunu sorusuna Hayward, "ExxonMobil'in gelmesi bekleniyordu, sürpriz olmadı. Biz iyi bir örnek olduk" diye cevap verdi.Mehmet Sepil de "Kürdistan'daki potansiyel büyük şirketlerin dikkatini çekmişti. Zaman meselesiydi, büyük şirketlerin gelmesi. Onların gelmesi konsolidasyonu etkilemeyecek" ifadesini kullandı.

Sepil, medya patronluğuna yeşil ışık yaktı

Mehmet Sepil, Genel Enerji'de ortak olduğu Mehmet Emin Karamehmet'in kontrol ettiği medya kuruluşlarına yüzde 50 oranında ortak olmasının sözkonusu olduğunu açıkladı. Sepil'in ortak olması sözkonusu olan medya kuruluşları arasında, Show TV bulunmuyor. Sepil özellikle haber konusunda uzmanlaşan televizyonların hak ettikleri yerde olmadıklarını belirterek " Ortaklık yüzde 50 SKYTV'yi ve grubun bir çok gazetesini kapsayacak" dedi.

Toplam yatırım 1.5 milyar dolar

Sepil bölgeye 2002'de gelen ilk petrol firmalardan biri olduklarını belirterek, 600 milyon dolar yatırım yaptıklarını ortaklarla birlikte toplam yatırım hacminin 1.5 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından çıkarılan ve özgül ağırlığa bağlı API gravite tanımı çerçevesinde Genel Enerji'nin Taq Taq petrol arama sahasında çıkarılan petrolün değeri 48 derecesinde bulunuyor. Bu derece, dünyada elde edilen en kaliteli petrole ait bir düzeyi ifade ediyor. Genel enerjinin petrol üretimi Taq Taq petrol sahasında 90 bin diğer üretim sahasında 75 bin düzeyinde bulunuyor. Şirket Taq taq petrol sahasında elde edilen petrolü dolum hattından, tankerlerle başka bir terminale taşıyor.

'Bizi en çok Tony'nin ismi etkiledi'

Mehmet Sepil Genel Enerji'yi satınalmak için Çinli şirketlerin de talip olduğunu kaydederek "Bunu istemedik. Bizi en çok Tony'nin ismi etkiledi" dedi. Genel Enerji'nin birleşme ile daha çok büyüyeceğini belirten Sepil "Tony'nin büyüteceği bir şirket haline gelecek. 3-5 yılda şirketin değeri 25 milyar doları bulacak" dedi. Tony Hayward ise Sepil'in değerlendirmesine "Sahalarımız çok kuvvetli. Ama önümüzdeki dönemde biz ekonomik olarak Yönetim kurulu üyelerimiz şirketimizden daha büyük. General Enerji Türk şirketi ve Türk şirketi olarak kalacak" değerlendirmesini yaptı.

'Gübre yatırımı ile ilgileniyoruz'

Genel Enerji'nin toplam değerinin 4-4.5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Mehmet Sepil petrol ve gaz üretimiyle birlikte,  gübre ve rafineri dışında sektörün diğer alanlarına ilişkin faaliyetlere de sıcak baktıklarını, dünyanın önde gelen birçok gübre fabrikası ile görüştükleri bilgisini verdi. Sepil rafineri faaliyetinin sektörün ayrı ve önemli bir işi olduğunu kısa vadede gündemlerinde olmadığını söyledi. Bölgedeki doğal gaz faaliyetlerine ilişkin "Gaz Kürdistan için yeni bir alan. Bir sahada gaz var ama 1-2 yıl daha çalışmalıyız. Arkasından Petro-Kimya gelecek ama açıklamak için henüz erken" diye konuştu.

Kürt sorunu, ilişkileri olumsuz etkilemez

Mehmet Sepil, bir gazetecinin Türkiye'de Kürt sorununda gerilimin artması, bir Türk şirketi olarak Kuzey Irak'taki ilişkilerinizi ve bölgedeki faaliyetlerinizi nasıl etkiliyor biçimindeki sorusuna şu cevabı verdi: "2002'den beri Kuzey Irak'tayız. En ufak bir sorun yaşamadık. Önceki yıllarda Türk Ordusu Kandil dağlarını bombalamıştı. Buna rağmen ilişkiler bozulmadı. Tam tersine ekonomik ilişkilerin güçlenmesinin sorunların çözümünde çok etkili sonuçlar doğurduğunu söyleyebilirim."

21 Kasım inmesi bekleniyor

Vallares ile ortaklık anlaşmasının 2 ay önce açıklandığını belirten Sepil, "Halen Vallares'in Londra Borsası'ndaki hisseleri askıda. Sürece ilişkin prosedür devam ediyor. Beklentimiz sürecin kasım bitmeden tamamlanması. Ortaklıkla oluşan şirkette Vallares'in adı yer almayacak. Şirketin adının Genel Enerji (Genel Energy) olacak" dedi. Bu arada Londra Borsası'nda birleşme ilişkin kararının 21 Kasım'da ve devam eden hafta içinde ilan edilebileceği öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir