Genel seçimlerin kazananı promosyon sektörü

Promosyon üreticileri ve satıcıları akaryakıt istasyonlarına getirilen promosyon yasağı nedeniyle zararlarını genel seçimlerde telafi ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Promosyon ürünleri imalatçıları ve satıcıları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) akaryakıt satışlarında bayilere getirdiği promosyon yasağının yaralarını 12 Haziran seçimleri ile sarmaya çalışıyor. Siyasi partilerin promosyon ürünlerine ayırdığı bütçe 15 milyon liradan fazla.

Alınan bilgiye göre, promosyon sektöründe bin tişört ortalama 4 bin lira, 10 bin anahtarlık ortalama 6-7 bin lira ve yine 10 bin kalem ortalama 3-4 bin liradan yaptırılıyor. Bir milletvekili adayının ortalama 10 bin lira promosyon harcaması yaptığı seçim döneminde promosyon sektörüne katkı milyonlarca lirayı buluyor. Sadece 3 büyük partinin Meclis'teki 550 koltuk için yarışan milletvekili adaylarının promosyon için yaptığı harcamaların tutarı ise 15 milyon lirayı aşıyor. 

Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği (PROMOTÜRK) Genel Başkanı Esad Ahmet Özdem, yaptığı açıklamada, Türkiye'de siyasi partilerin seçim döneminde genellikle anahtarlık, kalem, çakmak, şapka, tişört ve miting alanlarında kullanılan bayrakları promosyon malzemesi olarak tercih ettiğini, bunların 2-3 lirayı geçmeyen ürünler olduğunu belirtti. Özdem, yaklaşık 6 bin firmanın faaliyet gösterdiği promosyon sektörünün büyüklüğünün 1-1,5 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu, 500-600 milyon dolar ihracat yapan sektörde ithalatın yüzde 70 olduğunu, ithalatı azaltabilmek için ihracatı artıracak devlet desteğine ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir