Gerçeker'den erkler ayrılığı uyarısı

Yargıtay Başkanı Gerçeker, demokratik hukuk devletinde, yasama, yürütme ve yargının hiçbir zaman karşı karşıya gelmediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, çağdaş, demokratik hukuk devletinde, yasama, yürütme ve yargının hiçbir zaman karşı karşıya gelmediğini belirterek, "Bunlar yan yanadır. Ne üst üstedir ne alt altadır. Hepsi yan yanadır. Hepsinin görevleri, sorumlulukları, yetkileri Anayasayla belirlenmiştir" dedi.

Gerçeker, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesinde düzenlenen "Çocuk ve Hukuk" konulu kollokyumun açılışının ardından, basın mensuplarına açıklama yaptı, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Hasan Gerçeker, çocuk ve suçluluk konusunun çok önemli olduğunu bildirdi. Türkiye'de çocuk mahkemeleri kurulduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirten Gerçeker, öncelikle yargı mekanizmasının altyapı sorunlarının mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi. Gerçeker, yargının, altyapı sorunları çözülmediği sürece istenilen şekilde verimli, güvenli, adaletli bir hizmet vermesinin hiçbir zaman mümkün olamayacağını bildirdi.

Yargının çok büyük bir iş yükü sorunu ile karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Gerçeker,  bu iş yükü sorununun halledilmesi için hakim ve savcı sayısının bir an önce Avrupa standartlarına ulaştırılması gerektiğini kaydetti.

Personel sayısının yetersiz olduğunu, iyi hakim ve savcıların yetiştirilmesi için hukuk fakültelerindeki eğitimin çok nitelikli hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Gerçeker, Adalet Akademisinin de mutlaka çok özerk bir yapıya kavuşturulmasının zorunlu olduğunu  söyledi.

Adli Tıp Kurumunun da özerk bir yapıya kavuşturularak, bugünkü ağır ve hantal yapısından mutlaka kurtarılması gerektiğini ifade eden Gerçeker, "Bizim söylediklerimizin temel çizgisi, kuvvetler ayrılığı ilkesi bağlamında, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı, özlenen adaletin, çabuk ve verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için mutlaka bu altyapı sorunlarının çözülmesi gerekir" dedi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, TBMM'de başlayan Anayasa değişikliği görüşmeleri çerçevesinde, yasama, yargı ve yürütmenin karşı karşıya geldiği bir görüntünün oluştuğu yönündeki görüşlerle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

"Çağdaş demokratik hukuk devletinde hiçbir zaman yargı, yürütme, yasama karşı karşıya gelmez. Bunlar yan yanadır. Ne üst üstedir ne alt altadır, hepsi yan yanadır. Hepsinin görevleri, sorumlulukları, yetkileri Anayasayla belirlenmiştir. Herkes, bu yetki görev ve sorumlulukları dahilinde bir bütünlük içinde görevlerini yapmak zorundadır. Bunun dışında böyle bir görünüm olması güzel bir şey değil. İnşallah en kısa zamanda bu görünümden kurtuluruz. Bizim üç ana erkimiz de yasama, yürütme ve yargımız gerçek işlevine kavuşur. O zaman da özlediğimiz çağdaş demokrasiyi biz gerçekleştirmiş oluruz."

"Üzerimize düşen uyarı görevini yerine getirmeye çalışıyoruz"

Gerçeker, bir gazetecinin "Sayın Başbakan Anayasa paketine karşı çıkanları Albert Einstein'in izafiyet teorisine karşı çıkanlara benzetti" hatırlatması üzerine, "Olabilir. Ben o konularda hiçbir şekilde tartışmaya girmek istemiyorum" dedi.

Hasan Gerçeker, "Yargıyla yasama arasındaki sorunun aşılması için bir adım atmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna da "Biz yargı olarak üzerimize düşen uyarı görevini, doğru bildiğimiz şeyleri söyleme görevini yerine getirmeye çalışıyoruz. Onun dışında bizim yapabileceğimiz zaten bir şey yok. Bundan sonrası yasamanın görevinde olan bir konudur. Yasama görevini yapacaktır. Zaman gösterecek o görev ne şekilde meydana gelecek" karşılığını verdi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, "Anayasa paketi bu haliyle geçerse yasama, yürütme, yargı ayrı erk olmaya devam edecek mi?" yönündeki soru üzerine de "Bilemiyorum. Onu bugüne kadar söylemlerimin sonucu olarak sizler ve kamuoyu değerlendirsin" diye konuştu.

"Başkanlık sistemiyle ilgili çok iyi düşünülmesi gerekiyor"

Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemiyle ilgili görüşlerini sorunca da Gerçeker, şunları kaydetti:

"O çok önemli bir konu. Böyle ayaküstü değerlendirilecek bir konu değil. Onları çok iyi tartışıp değerlendirmek gerekiyor. Dünyanın birçok ülkesinde başkanlık sistemi var. Demokrasinin dışında olan bir sistem değil ama bu söylediğim gibi çok acele değerlendirilecek bir konu değil. Çok iyi düşünülmesi gerekiyor."

Gerçeker, bir gazetecinin konuşma metninde yer alan bazı sert ifadeleri burada dile getirmediğini hatırlatması üzerine de onları düzelterek konuşmasından çıkardığını ancak zamanın yeterli olmaması nedeniyle düzeltilmiş metinlerin basına ulaştırılamadığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir