Gıdada talep artışına rağmen fiyatlar artmadı

TGDF Başkanı Kopuz'a göre, geçtiğimiz yılda olduğu gibi bu sene de Ramazan ayında gıdada arz ve fiyat sıkıntısı yaşanmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, geçen yıl ramazan öncesinde olduğu gibi bu yıl da fiyatların artış eğiliminde olmadığını, talep artışına rağmen fiyatların normal seyri içerisinde kaldığını söyledi.

Kopuz, düzenlediği basın toplantısında, yaklaşan ramazan ayı nedeniyle değerlendirmelerde bulundu. Kopuz, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) gıda fiyatlarının 2011 ve 2012'de yüksek seyretmeye devam edeceği yönündeki tahminlerinin, tüm dünyada tedirginlik yarattığını ifade etti.

Kopuz, 2008 yılında yaşanan gıda krizindeki kadar olmasa da gıda, su ve enerji kıtlığının, dünyanın bazı bölgelerinde sosyal kaygıları ve siyasi istikrarsızlıkları körüklemeye devam ettiğini söyledi. Kopuz, Türkiye'nin ise aldığı önlemler sayesinde ekonomisini güçlendirerek geleceğe daha güvenle bakabildiğini, ancak gelişmiş ekonomileri dahi zorlayan dünya gıda fiyatlarındaki bu değişimlerin, önemli bir gıda üreticisi ve ihracatçısı olan, gıda ticareti sürekli gelişen Türkiye açısından değerlendirilmesinin de elzem bir konu olduğunu anlattı.

Talep arttı fiyatlar aynı kaldı

Şemsi Kopuz, sektörün ramazan öncesinde tüm hazırlıklarını yaptığını söyleyerek, "Öncelikle bu ramazanın fırsatçılara yaramayacağını belirtmek istiyorum. Hemen ardından ramazan ayı süresince hemen hiçbir gıda ürününün temininde ve piyasaya arzında sıkıntı yaşanmayacağını söylemek istiyorum. Federasyon olarak 2 binden fazla üreticimizle halkımızın gıda ihtiyacını en ekonomik ve en hijyenik şekilde kesintisiz tedarik etmeye devam edeceğiz. Geçen yıl ramazan öncesinde olduğu gibi bu yıl da fiyatların artış eğiliminde olmadığını, talep artışına rağmen fiyatların normal seyri içerisinde kaldığını görüyoruz" diye konuştu.

Tarım ürün rekoltelerinin geçen seneye göre daha iyi seyrettiğini, bunun da bu sene herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını gösterdiğini dile getiren Kopuz, enflasyonda haziranda yaşanan düşüşün gerisindeki tek faktörün, gıda ve tarım ürünleri fiyatları olduğunu söyledi. Bu düşüşün iklimde ve rekoltede çok büyük değişiklikler olmadığı takdirde önümüzdeki aylarda da devam edeceğini bildiren Kopuz, ramazan ayında daha çok bitkisel yağ, çay, makarna, kırmızı ve beyaz et, bakliyat ve pirinç fiyatlarında bir hareketlilik görüldüğünü, ancak bu yıl piyasalarda böyle bir hareketlilik gözlenmediğini vurguladı.

Kırmızı ette yeterli stok mevcut

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, ürün bazında bakıldığında ise bu yıl ramazanın birçok ürünün hasat sezonuna rastlaması nedeniyle özellikle sebze-meyve fiyatlarında bir yükselme olması ihtimali görünmediğine işaret etti. Kopuz, şunları belirtti:

"Kırmızı ette ise ithalata bağlı olarak ramazan öncesi yeterli stok mevcut ve şu anda fiyatlara zam yapılmasını gerektirecek bir sıkıntı yok. Zaten piyasada fiyat artışı yönünde bir beklenti de yok. Beyaz et de aynı şekilde ve talep artışının fiyatları çok yükselteceğini tahmin etmiyoruz. Belki bakliyatta, o da sadece kuru fasulye ve nohutta bir miktar fiyat oynayabilir. Çünkü aşırı yağışlar nedeniyle rekoltede yüzde 30'lara varan düşüş tahmin ediliyor. Ama bulgur, kırmızı mercimek, makarna ve hatta dışarıya bağlı olduğumuz en önemli kalem olan bitkisel yağda fiyatların artışı gibi bir risk yok."

Ramazan ayında geçmişte kumanya dağıtımları sebebiyle kumanyaya giren ürünlerde bir miktar fiyat artışı olduğunu aktaran Kopuz, kumanya alışkanlığının yerini alışveriş çeklerine bırakmaya başladığını, bunun da fiyatlar üzerinde baskı oluşturmadığını, bu durumun fiyatların ramazan boyunca normal seyrinde devam edeceğini gösterdiğini söyledi.

Kopuz, kayıt dışı ve merdiven altı satılan ürünlere rağbet edilmemesini, açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan, içinde hangi maddelerin kullanıldığı ve ne kadar kullanıldığı belli olmayan kalitesiz ve ucuz ürünlerin satın alınmamasını istedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir