”Görüşmelerden sonraki ifadeler değerlendirilecek”

Özügergin, Davutoğlu'nun dış politika gündemine ilişkin yaptığı temaslar ilgili olarak soruları yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, muhalefet parti liderlerince, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yapılan görüşmelerden sonra sarf edilen bazı ifadeleri, toplumda yer alan farklı ve meşru eğilimlerin göstergesi olarak algıladıklarını belirterek, bu görüşlerin değerlendirileceğini söyledi.

Özügergin, Dışişleri Bakanlığında yapılan basın toplantısında, Davutoğlu'nun dış politika gündemine ilişkin yaptığı temaslar ve CHP lideri Deniz Baykal'ın Ermenistan ile imzalanması beklenen protokolün tarihi olarak 13 Ekimi telaffuz etmesine ilişkin soruları yanıtladı.

Sözcü Özügergin, "Tarih, yer ve kimin tarafından imzalanacağı hususları önümüzdeki dönmede ortaya koyacağız, çünkü bir siyasi istişare süreci var. Bu süreç içinde ortaya konulan görüşler, değerlendirmeler hep göz önünde bulunduruluyor" diye konuştu.

Daha önlerinde yaklaşık bir aylık sürecin söz konusu olduğunu ifade eden Özügergin, "Sanırım o tarihlerde imzalanacaktır" dedi.

Bir başka soru üzerine, Türkiye ve Ermenistan'daki iç siyasi istişare sürecine değinen Özügergin, "Biz günümüzde dış politikanın toplumun tüm kesimlerin görüşlerinin dikkate alınmasıyla şekillenmesi prensibini uyguluyoruz. Temel bir uzlaşı temelinde yürütülmesinin demokratik sistemin bir gereği olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu'nun muhalefet parti liderleriyle yaptığı görüşmelerin amacının, sadece bu konu değil, Türk dış politikasının genel gündemine ilişkin olduğunu anımsatan Özügergin, bu görüşmelerde bilgi verilip, görüş alındığını, ziyaretlerin tek yönlü olmadığını ifade etti.

Özügergin, özellikle muhalefet parti liderlerince, yapılan görüşmelerden sonra sarf edilen bazı ifadeler olduğunu belirterek, "Toplumumuzda yer alan farklı ve meşru eğilimlerin göstergesi olarak tarafımızca algılanmaktadır. Sürecin başından beri olduğu gibi, bu görüşler gereğince değerlendirilecek ve göz önünde bulundurulacaktır" dedi.

ABD ile füze anlaşması

Özügergin, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Polonya'ya kurulacak füze kalkanı projesinin kaydırılması ile Türkiye'nin ABD'den füze alacağının iki hafta arayla açıklanmasının bir tesadüf mü olduğunu" sorması üzerine Özügergin, konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'nın bir açıklama yaptığını ve kendisinin de bu açıklamadan iki konu arasında bir ilinti olmadığını çıkardığını belirtti.

Özügergin, ABD tarafından Polonya'ya kurulacak füze kalkanı projesinin Doğu Avrupa'dan Türkiye'ye kaydırılması konsepti çerçevesinde Türkiye'nin bu silah alımlarını yaptığı sonucuna varmanın kendileri açısından mümkün olmadığını bildirdi.

"Füzelerin alınmasının Türkiye'nin komşularıyla sıfır sorun politikasıyla çelişip çelişmediğiyle" ilgili soruya ise Özügergin, füze alımı ve silah sistemlerinin modernizasyonunun tamamen Türk Silahlı Kuvvetler uhdesinde olduğunu belirterek, "Biz komşularla ilişkilerimize nasıl baktığımızı, neyi hedeflediğimizi ortaya koyarken komşularla sıfır sorun konseptinden söz ediyoruz ve iki konu arasında bir çelişki aramamak gerekir" dedi.

Bir gazetecinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kuzey Irak ile mücavir alanlara gönderilmesi için izin verilen ve süresi 17 ekimde sona eren tezkerenin uzatılıp uzatılmayacağıyla ilgili sorusu üzerine Özügergin, sınır ötesi operasyonlar için hükümete verilen yetkinin TBMM'nin iradesi kapsamında olduğunu ve dolayısıyla uzatılıp uzatılmayacağını paylaşacak makamın da Dışişleri Bakanlığı olmadığını kaydetti.

"Tarafların bir an önce gerginlik olmadan soruna eğilmelerini istiyoruz"

Özügergin, İran ile Batı ilişkileriyle, taraflar arasında 1 Ekim'de Türkiye'de görüşmeler yapılabileceğine yönelik haberlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin, komşusu İran ile ilgili sürece uzun zamandır dahil olduğunu anımsatan Özügergin, "Bu, buyrun şurada görüşün şeklinde yapılmış ve bununla sınırlı bir hadise değil" diye konuştu.

AB Yüksel Temsilcisi Javier Solana'nın 1 Ekim'de muhtemelen Türkiye'de görüşmeler yapılabileceğine ilişkin görüşleri olduğunu belirten Özügergin, ancak İran tarafından bir bilginin henüz intikal etmediğini söyledi.

Özügergin, "Kapımız her zaman açık. Tarafların bir an önce gerginlik olmadan soruna eğilmelerini ve müzakerelere başlamalarını istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin hem Batı hem de İran ile kurduğu ilişkilere değinen Özügergin, "İki tarafın birbirlerini yakından anlamaları ve aralarında yanlış anlamaları gidermeleri bizim çıkarlarımız doğrultusundadır. Biz sorunlar kapımıza gelmeden bir yola girmesini istiyoruz, onun için çabalıyoruz" diye konuştu.