Gözler FED toplantısında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim SARIŞEN / Yapı Kredi Yatırım

15-16 Aralık’ta gerçekleştirilecek Amerika Merkez Bankası(FED) toplantısı öncesinde geçtiğimiz hafta satış baskısı altında kalan hisse senetlerinde, MSCI Dünya endeksi yüzde 3.3’e geriledi. Petrol fiyatlarındaki satış baskısı öncülüğünde baskı altında kalmaya devam eden gelişmekte olan piyasalarda ise MSCI EM endeksi yüzde 4.7 civarı geri çekildi. Petrol fiyatları haftalık bazda yüzde 11.8 düşüş gösterirken, emtia endeksi CRB haftalık bazda yüzde 4.58 civarı geri çekildi. Çin Merkez Bankası’nın (PboC) Yuan’ın dolara bağlı hareket bandı ile yönetilmekten vazgeçebileceğine dair haberler, 38 doların altına inen brent petrol fiyatı, Güney Afrika Randı’ndaki satış baskısı ve ABD'de junk bonolardaki risklere yönelik haber akışları soru işareti yarattı.

Rusya kaynaklı haber akışı ile birlikte negatif ayrışan TL varlıklarda ise zayıf görüntü devam etti. TL değer kaybetti, TL faizler yükseldi.  BIST-100 endeksinin MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksine göre ileriye dönük F/K iskontosu genişledi. Makro tarafta ise yukarı yönlü baskının etkili olduğu enflasyon rakamları ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz politikasına yönelik soru işaretlerinin de bu görünüme destek olduğu söylenebilir.

Önümüzdeki dönemde Çin piyasasındaki gelişmeler ve global merkez bankaları para politikaları arasındaki ayrışma, global piyasaları şekillendiren ana makro risk olayları olmaya devam edecek. Öte yandan FED, 2008 krizi ardından uyguladığı genişlemeci para politikaları sonrasında faiz artırımına hazırlanıyor. FED’in faizlerde başlayacağı bu normalleşme süreci ise global ekonomide tarihsel ayrışmaların yaşandığı bir ortamda gerçekleşecek.

Global piyasalarda Çin/gelişmekte olan ülkeler kaynaklı bir risk yaşanmadığı sürece FED’in faiz artırımlarında yumuşak davranacağı beklentisi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) genişlemeci para politikalarının devamı beklentisi ile birlikte riskli varlıklar açısından daha olumlu bir piyasa ortamı görebiliriz. Dolayısıyla piyasada 25 baz puan faiz artırımı beklenen 15-16 Aralık FED toplantısı ve Yellen açıklamalarının piyasada beklendiği gibi ne derece yumuşak /güvercin tonlamaya işaret edip etmeyeceği satış baskısı altında kalan riskli varlıklar açısından önemli.

Ancak şu an pek dikkat edilmeyen bir risk, ABD’de enflasyonun önümüzdeki sene, kısmen baz etkisi nedeniyle yükselme potansiyeli. Bunun gerçekleşmesi durumunda tüm piyasalar için riskli bir süreç başlayabilir. Böyle bir süreç gerçekleşirse dolarda uzun vadeli yukarı trend güçlenerek sürebilir. Güçlü dolar yüksek faiz teması öne çıkabilir. Global emtia fiyatları üzerinden dolar ile ters korelasyona sahip gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik soru işaretleri gündeme gelebilir.  Bu da dış finansman ihtiyacı yüksek olan gelişmekte olan ülke ekonomileri üzerinde baskı yaratabilir.