Gözyaşları herkes için aynı cömertlikle akmıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Başbakan'ın gözyaşları yandaş seçiyor. Haksız yere öldürülen herkes için aynı cömertlikte akmıyor" dedi.

Öztrak, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. AK Parti sözcüsünün dün, "sıkıntı dışarıdan geliyor, biz de kapıyı pencereyi kapattık" dediğini belirten Öztrak, "Bu nasıl bir kapı, penceredir ki dışarıdaki rüzgarı evin içinde fırtınaya çeviriyor?" diye sordu.

AK Parti'nin ülke ekonomisini Nasrettin Hoca'nın türbesine çevirdiğini, kilitli kapının bulunduğunu ancak duvarının olmadığını savunan Öztrak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatın her alanına katı ideolojik yaklaşımının, dışarıdaki rüzgarı içeride fırtınaya çevirdiğini öne sürdü.

Öztrak, Merkez Bankası'nın açıkladığı kısa vadeli dış borç rakamları ile döviz rezervleri ve cari açığa değinerek, 22 Mayıs’tan bu yana borsadaki şirketlerin değerinin 152 milyar lira eridiğini söyledi.

Borsanın 70 binin altına indiğini, dövizin fren tutmadığını, artan döviz kuru nedeniyle BOTAŞ'ın doğalgaza zam yapacağına yönelik duyumların artmaya başladığını ifade eden Öztrak, sabit gelirli vatandaşların önümüzdeki günlerde biraz daha ezileceğini iddia etti.

Başbakan’ın Merkez Bankası'nı Dolmabahçe'deki ofisinden verdiği talimatlarla yönettiğini, kurumun itibarının dibe vurduğunu ileri süren Öztrak, şu görüşleri dile getirdi:

"Başbakan, politika faizini, politikacı faizi haline getirince Merkez Bankası piyasalara yön veremiyor. Başbakanın emirleri ve piyasanın gerçekleri arasına sıkışan Merkez Bankası şimdi panikledi. Bir dediği bir dediğini tutmuyor, bir yaptığı diğerine uymuyor. Belirsizlik yaratması gereken günlerde elini açık ediyor, belirsizliği azaltması gereken günlerde ise belirsizliği artırıyor. Ülkenin zar zor biriktirilen dövizleri, Merkez Bankası faizi artırıp Başbakanın öfkesini çekmemek için har vurup harman savuruyor. Ama dövizin ateşini düşüremiyor. Çünkü bankanın ne döviz satışında, ne de faiz silahını kullanmaktaki kararlılığına ve bağımsızlığına kimse inanmıyor"

 "Tipik bir AKP cinliği"


Faik Öztrak, esnaf, çiftçi tüccarın zor durumda olduğunu, hükümetin, Ali’nin külahını Veli'ye, Veli’nin külahını Ali’ye giydirerek bugünlere kadar geldiğini, ancak denizin tükendiğini söyledi.

Hükümetin küresel ekonomideki gelişmelere güçlü bir tepki vermek için Türkiye Devlet Yatırım Fonu kurmaya hazırlandığını belirterek, "Tipik bir AKP cinliği… 1999’da kurulan işsizlik fonunda bugüne kadar birikmiş 66 milyar lira tutarındaki paraya göz dikmişler. Bırakın gelecek nesillere refah aktarmayı, işsizin parasını mahalli idare seçimlerine kadar yiyip bitirecekler... Ben hükümeti buradan uyarıyorum: büyüme düşüyor, işsizlik artıyor. İşsizlik nedeniyle o fonun paralarına ilerleyen günlerde çok ihtiyaç duyulacak" dedi.

"AKP hükümeti, şimdilerde sabah kalkıyor Esad konuşuyor, gece yatıyor Sisi konuşuyor. Sanki bu ülkenin hiç sorunu yok, herşey yolunda gidiyor" diyen Öztrak, son dönemde coğrafyada yaşanan vahşeti ve insan hakları ihlallerini kimsenin içine sindirmesinin mümkün olmadığını söyledi.

 "Yiyip içip hesabı ödememek için..."

Öztrak, dün gece Başbakan'ın katıldığı bir televizyon programında gözyaşlarına boğulmasının, herkes gibi kendisine de Mısır’daki insanlık dramını bir kez daha hatırlattığını belirterek, şu ifadeleri kullandı

"Ancak Başbakan’ın İhvan partisinin mensuplarının acıları için dökülen gözyaşlarının; kendi ülkesinde bir parkın alışveriş merkezine dönüşmesini engellemeye çalışırken polis şiddeti neticesinde yaşamını yitiren gençler ve aileleri için akmadığını da hatırladım. Demek ki Başbakan’ın gözyaşları, yandaş seçiyor, haksız yere öldürülen herkes için aynı cömertlikle akmıyor" dedi.

Başbakan'ın , lokantada yiyip, içip hesabı ödememek için masayı devirmeye çalışan müşteri gibi davrandığını da ileri süren Öztrak, Başbakan'ın her gün başka bir adres ile kavga çıkardığını, kavga ve gürültü ile abad olunmayacağını söyledi.

Öztrak, bir soru üzerine kriz beklentisi içerisinde bulunmanın bir anlamı olmadığını ancak kriz çıkmaması için uyardıklarını vurguladı.