Gübretaş, 9 ayda 122 milyon lira net kar elde etti

Şirket, elde ettiği karın 104,6 milyon lirasını İran'daki Razi Petrokimya şirketinden elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (Gübretaş) Genel Müdürü Mehmet Koca, 2010 yılının 9 aylık döneminde Gübretaş'ın konsolide net karının 122 milyon lira olduğunu belirterek, bunun 104,6 milyon lirasını İran'daki Razi Petrokimya şirketinden elde ettiklerini bildirdi.

Mehmet Koca, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketi Gübretaş'ın, beklenenin üzerinde bir karlılık açıkladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yılın 9 aylık döneminde 122,98 milyon lira kar elde ettik. 3. çeyrek itibariyle 47 milyon lira kar açıkladık. Bu karlılık İran kaynaklı. Bunun 104,6 milyon lirası İran'daki Razi yatırımından. Sene sonu itibariyle de inşallah buna paralel bir sonuç elde edeceğimizi umuyoruz.

Borsa'daki yansıması itibariyle, Borsa yılbaşından itibariyle yüzde 30 civarında bir artış gösterdi, bizim hisselerimizde yüzde 95-98 civarında bir artış söz konusu oldu. Ama fiyat kazanç oranı itibariyle sektörün altında. Yatırımcılar da söylüyor, daha fazla ileriye gideceği yönünde bir kanaat var. Şu andaki borsa değerimiz 1 milyar 300 milyon lira. Bu 4-5 sene önce 50 milyon lira civarındaydı."

Soruları da yanıtlayan Koca, İran'a uygulanan ambargodan nasıl etkilendikleri yönündeki bir soru üzerine, ambargonun BM kararları, ABD ve AB'nin yaklaşımları olarak 3 boyutunun bulunduğunu, buradaki yaptırımların tanımlandığını ve yasak tanımlamaların dışındaki faaliyetlerin serbest olduğuna dikkati çekti.

Ambargo çerçevesinde İran'daki 17 bankanın yasaklı olduğunu, bunların dışındaki bankalarla çalıştıklarını dile getiren Koca, Türk iş adamlarının İran ile ilişkilerinde hem uluslararası dinamikleri hem milli menfaatleri göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Koca, İran'da sadece iştirakleri bulunduğunu, oradan Türkiye'ye bir ticari faaliyet yapmadıklarını vurgulayarak, "Bu yasaklardan dolayı değil, fiziksel olarak fırsat yok. Süveyş Kanalı'ndan geçen ticaret pahalı bir ticaret. Ne ilişkimiz var, para transferi ilişkimiz var" dedi.

İran'daki hedeflerine ilişkin bir soru üzerine de Koca, öncelikle mevcut tesisleri etkin ve verimli bir şekilde çalıştırmak, kapasite kullanımını artırmak istediklerini ifade ederek, "Her yıl kapasite kullanım oranımız artıyor. Oradaki borç yükümüz hafiflediğinde de oradaki üretim kabiliyetimizi, kapasitemizi artıracak yatırımlar planlıyoruz. Ama şu anda 2,5 yıllık bir borcumuz kaldı. Dolayısıyla 2,5 yıl sonra yeni bir yatırım, ikinci bir üre fabrikası planlıyoruz. O da yaklaşık 250 milyon dolar civarında olur" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir